PYD'nin kontrolünde bulunan Suriye'nin Rojava bölgesindeki Kobanê kentini almak için IŞİD'in saldırıları sürerken, çatışmalar geniş alanlara yayıldı. 19 Temmuz'da bölgeye kapsamlı saldırı hazırlığı içinde olan IŞİD'e karşı bölgede seferbirlik ilan edilirken, kadınlar da tepeden tırnağa silahlandırıldı. IŞİD'in saldırısını protesto amacıyla Şanlıurfa'da sınırın iki tarafında gösteriler yapılıyor. İki YPG'linin sınıra 20 metre kadar yaklaşması üzerine asker havaya ateş açtı.

19 TEMMUZ'DA IŞID SALDIRACAK BEKLENTİSİ
Rojava'da kurtuluş günü olarak kutlanan 19 Temmuz günü IŞİD'in PYD'ye yönelik kapsamlı saldırı başlatacağı ve Kobanê'nin elegeçirileceği yönünde açıklama yapması bölgede endişeye neden olurken, saldırıları karşılamak amacıyla, PYD'nin askeri yapılanması YPG tarafından seferberlik ilan edildi. Bu kapsamda aralarında kadınların da bulunduğu eli silah tutan herkes silahlandırıldı. Silahlandırılan ev kadınlarından ise Kobanê'de "Şehit kadın" taburu kuruldu. Silah altına alınan ve aralarında yaşlıların da olduğu kadınların bir bölümü cepheye gönderildi bir bölümü ise Kobanê'yi savunmak için cephe gerisinde görev aldı. IŞİD saldırısını karşılamak için ise başta Kobanê olmak üzere, bölgede Kürtler teyakkuza geçirildi. Şanlıurfa'nın Suruç, Birecik ve Akçakale bölgesinden Rojava'ya geçen ve sayıları 500'ün üzerinde olan gönüllülerin de IŞİD'e karşı savaşmak için silahlandırıldığı öğrenildi. Bu arada Rojava'daki Afrin Özerk Bölge Kurucu Meclisi 19 Temmuz'u, "Devrim Günü" nedeniyle resmi tatil ilan etti.

Binlerce kişi çadır eyleminde
IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırısını protesto amacıyla Şanlıurfa'nın Suruç, Birecik ve Akçakale ilçelerinin Rojava sınır hattında ise binlerce kişi çadır eylemi yapıyor. Eylem sırasında Rojava'ya geçişlerin önlenmesi için ise asker sınırda güvenlik önlemlernini artırdı. Suruç'un Yağmuralan bölgesinde sınırın iki tarafında yapılan eylem sırasında ise ilginç anlar yaşandı. Türkiye tarafındaki eylemcileri selamlamak amacıyla sınırın Rojava tarafına yüzlerce araçla kalabalık gruplar toplandı. Aralarında YPG'lilerin de yer aldığı gruplar ile Türkiye kesimindeki grupların gösterisi devam ederken güvenlik güçleri sınırdan geçiş yapılma ihtimaline karşı tel örgüler önünde önlem aldı.

Asker havaya uyarı ateşi açtı
Bu sırada Rojava tarafından iki YPG'li, mayınlı sahadan Türkiye tarafına doğru yürümeye başladı. İki kişinin uyarıya rağmen Türkiye tarafına yürümeye devam etmesi üzerine asker önce Kürtçe anonsla uyarı yaptı ardından havaya ateş açtı. Bunun üzerine Türkiye tarafındaki eylemci grup ile asker arsında kısa süreli gerginlik yaşandı. Sınır tellerine 20 metre mesafeye kadar yaklaşan iki YPG'li, Türkiye kesiminde toplanan gruba yönelik, "Kobanê'yi vermeyeceğiz, zafer mutlaka bizim olacak. Halkımız hiç tereddütte bulunmasın. Kürtler kazanacak. Sizlere Rojava halkının derin selamlarını ve sevgilerini getirdim" dedi.

Suruç ve Akçakale sınır hattındaki Yağmuralan köyünde kurulan eylem çadırlarını Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, HDP Urfa Milletvekili ibrahim ayhan ile Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Feleknas Uca'nın yanı sıra DİSK, KESK ve İHD Bölge Şubeler Platformu ile Mersin şubeleri, Süryani Dernekler Federasyonu üyeleri de ziyaret etti.