SAMSUN, () - SAMSUN'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında akademisyenler, işadamları, doktorlar, öğretmenler ve emeklilerin de aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu, 51 sanığın yargılanmasına 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Davanın ilk duruşmasında tutuklu 3 sanık, serbest bırakıldı.
Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, akademisyenler, işadamları, doktorlar, mühendisler, eczacılar, öğretmenler ve kapatılan Canik Başarı Üniversitesi'nin çalışanlarına yönelik düzenlediği operasyonda, 50 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerden aralarında Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir ile daha önce Gazi Devlet Hastanesi Başhekimliği ve Sağlık İl Müdürlüğü görevlerinde bulunan, 3 şirket sahibi doktor Ersin Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklandı. Diğer şüpheliler ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 
Samsun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terörizmin finansmanın önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından toplam 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 13'ü tutuklu, 50 sanığın yargılanmasına dün başlandı. Mahkemede ifade veren tutuklu sanıklardan doktor Ersin Yılmaz, "4 çocuğum var. İkisi yaklaşık 18 yıl önce siyasilerin ve bürokratlarında tercih ettiği iki özel okuldan birisi olan Feza okullarında okudu. Diğer çocuğum hiç okullarına gitmedi. Hindistan gezimizde ise büyükelçilikle birlikte  çocuklarımızın okuduğu okulu ziyaret ettik" dedi.
Canik Başarı Üniversitesi'nin kuruluşuyla ilgil ide ifade veren Dr.Yılmaz, "Samsun'a ikinci bir üniversite kazandırılması için siyasiler ve bürokratlar çok büyük çaba sarf ediyordu. Ben genç yaşta Sağlık İl Müdürlüğü ve  Devlet Hastanesi Başhekimliği görevlerini yaptım. Ailemin Türkiye'de ilk 500'e giren şirketi vardı. 2002 yılında Ak Parti'den milletvekili aday adayı oldum. 2004 yılında da yine Ak Parti'den Çarşamba İlçesi Belediye Başkanlığı seçimlerinde aday adayı oldum. Parti içinde ve başka yerlerde yapılan toplantılarda eski bakanlardan Mustafa Demir, Suat Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, o dönem Ak Parti İl Başkanı olan şimdiki milletvekili Fuat Köktaş, Canik Belediye Başkanı Osman Genç ve dönemin Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, beni kurulacak olan Canik Başarı Üniversitesi ile ilgili çalışmalarda istediler. Her kesimden insan bu çalışma içinde yer aldı. Cengiz Holding 2 milyon lira, Toros Gübre 1.5 milyon lira, Galip Öztürk 4.6 milyon lira, Yıldız Holding 3 milyon lira olmak üzere birçok işadamından 25 milyon lira toplandı. Samsun, 2007 yılından sonra Ak Partimizce, hükümetimizce 2 üniversiteli şehir olması özelliği seçim propagandasında kullanıldı. Bunun cemaat üniversitesi olduğu dile getirilmedi. O dönemin Cumhurbakanı ve Başbakanın onayıyla kurulmuştur. Ben de bu bağlamda Canik Başarı Üniversitesi Vakfı'na 2011 ve 2012 yılların mülki ve siyasi amirlerin emri doğrultusunda 230 bin lira para verdim. Ben bu parayı ne cemaate verdim, ne de hükümetimiz bu parayı cemaat için topladı. Üniversitenin vakfından da 6 Mayıs 2013 tarihinde istifa ettim" diye konuştu.
Bank Asya'daki hesaplarıyla ilgili mahkemeye bilgi veren doktar Ersin yılmaz, "Benim Bank Asya'daki hesaplarım 15 yıl öncesine dayanmaktadır. Kesinlikle FETÖ'nün talimatıyla açtığım bir hesap yoktur. Benim 3 ayrı şirketim var ve hemen hemen bütün bankalarla çalışıyordum. 17-25 Aralık'tan sonra Bank Asya'daki hesaplarımı düşürüp, para da yatırmadım. Şirketlerimde zarar etmeme rağmen kesinlikle Bank Asya pos cihazı kullanmadım. Kredi kartlarını bile kullanmadım. 17-25 Aralık'tan sonra sanki para yatırmışım gibi görünüyor, ancak  benim orada döviz hesabım vardı. Hesapta 5 bin TL ve üzeri para bulununca otomatik olarak katılım hesabına alınmış. Kesinlikle talimatla para yatırmadım. Hayatımda hiç ABD'ye gitmedim. Hiçbir terör örgütüne üye değilim. Benim ve ailemin sağlık sorunları var. Suçsuzum, önce tahliyemi, sonra da beraatimi istiyoum" diye konuştu.
2 gün süren yargılamanın ardından tüm sanıkların ifadesini bugün tamamlayan mahkeme, 13 tutuklu sanıktan aralarında Ersin Yılmaz ve Prof.Dr. Yunus Bekdemir'in de bulunduğu 10 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. 3 tutuklu sanık ise yurt dışına çıkış yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.