Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - HATAY'ın İskenderun İlçe Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin, Almanya'ya gönderilecek olan ve içerisinde 'Sade lokum ile içme suyu' olduğu beyan edilen konteynerlerde yaptığı aramada, lokum eksik, su fazla çıktı. Değeri fazla olan lokumun eksik gönderilerek devletten daha fazla KDV almaya çalışan firma yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
İskenderun Gümrük Müdürlüğü'nden çıkış yapmaya hazırlanan 2 konteynerin belgelerini inceleyen ekipler, beyannameye göre konteynerlerde su ve sade lokum olduğunu belirledi. Firmanın işlemlerinin detaylı olarak incelenmesinde ihracatçının Antalya'da ikamet ettiği, lokumu Şırnak'ın Cizre İlçesi'nden satın aldığı ve ilk defa İskenderun Gümrük Müdürlüğü'nden ihracat yapmak istemesini dikkat çekici bulan ekipler, konteynerleri detaylı incelemeye aldı.
SU FAZLA, LOKUM AZ
Detaylı incelemede konteynerdeki içme suyunun evrakta 600 koli belirtilmesine karşın 7 bin 198 koli, 44 bin 493 kilo olması gereken sade lokumun ise 840 kilo olduğu saptandı. Konuyla ilgili İskenderun Gümrük Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ihracatçı firmanın sade lokumu kıymeti çok daha düşük su ile yer değiştirerek devletten daha fazla KDV iadesi alacağı, imalatçı firmanın da şeker kurumundan da ucuz fiyatlı şeker alarak serbest dolaşıma sokacağı belirtildi.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Gümrüklenmiş değeri 98 bin 193 TL olduğu belirtilen sade lokum ve içme suyuna el konuldu. Ayrıca, olayla ilgili isimleri açıklanmayan ihracatçı firma yetkilisi, ihracat beyannamesinde imzası bulunan gümrük müşaviri ve lokum imalatçısı hakkında İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

FOTOĞRAFLI