Polisleri sevindiren kanun teklifi.. Milletvekili Mahmut TANAL tarafından hazırlanan ve Meclis Başkanlığına sunulan Kanun Teklifiyle; Yükseköğrenim mezunu polis memurlarının 3600, lise mezunu polis memurlarının ise 2200 ek göstergeden yararlanmaları sağlanacak.. 

Milletvekili Mahmut TANAL tarafından hazırlanan ve Meclis Başkanlığına sunulan Kanun Teklifiyle; ek gösterge cetvelinin Emniyet Hizmetleri Sınıfı başlıklı bölümünde değişiklik yapılarak, polis memurlarının ek göstergelerinin yükseltilmesi hedefleniyor. Teklifin kabul edilmesi durumunda; Üniversite mezunu polisler 3600, Lise mezunu polisler de 2200 ek göstergeden yararlanabilecek.

Kanun Teklifinin gerekçesinde özetle şu bilgilere yer verildi:

-Aynı görevi yapan ve sadece görev alanları farklı olan, İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerine mensup iki iç güvenlik kurum personelinden Jandarma Genel Komutanlığına bağlı personelin 926 sayılı yasadaki emekliliğe esas ek göstergesinin 3600, Emniyet Teşkilatına bağlı personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olup, emekliliğe esas ek göstergesinin 2200 olması sebebiyle, emeklilik aylığında maaş farkı ve dolayısıyla da Emniyet Personelinin ücret yönünden mağduriyet yaşaması da ek göstergelerdeki bu farklılıktan kaynaklanmaktadır.

-Ek göstergedeki bu farklılıktan dolayı tahsil durumları aynı ve aynı işi yapan iki kurum personeli arasında emekli olduklarında da, ikramiye ve maaş yönünden büyük farklar olduğu görülmektedir. Eşit işe eşit ücret ilkesi göz önüne alınarak, aynı nitelikte iş yapan iki farklı kurum personeli arasında görevde ve emeklilikte ücret adaletsizliğinin giderilmesi gerekmektedir.

-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümlerine göre; meslek yüksekokulu ve üniversite mezunu olan diğer memurların kadroları 1. dereceye yükseldiğinde ve ek göstergeleri 3600 olduğundan, çalışırken aldığı ücretle emekli olduğunda aldığı ücret arasında fazla bir düşüş olmamaktadır. Polis memurları ise, gerek meslek yüksekokulu gerek üniversite mezunu olarak ve hatta master ve doktora yapmış dahi olsalar ve 1. derece olsalar dahi, ek göstergeleri 2200 olduğundan, çalışırken aldıkları ücretle, emekli oldukları zaman alacakları ücret arasında çok büyük farklılıklar yaşanmaktadır.

-Bu mağduriyetin giderilmesi için, polis memurlarının çalışırken ve emekli olduğunda ek göstergelerinin 3600 olması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal düzenlemenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir."


AYDINSES-ÖZEL HABER-HALİS KAHRAMAN