TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan İç güvenlik paketindeki ''polisin arttırılan yetkileri'' tartışmasının sağlıklı bir zeminde yapılmadığını öne süren faal polisler,Yetki Artırımı Değil Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesini İstiyorlar..

Polisin asıl sorunu arttırılan ya da azaltılan yetkileri değil emniyet personelinin çalışma saatlerinin düzenlenmesi daha büyük önem arz etmektedir.

Şöyleki: Türkiye'de halen polis memurlarının büyük çoğunluğu 12/24 diye bilinen ( 12 SAAT GÖREV,24 SAAT DİNLENME ) sistemle ayda en az 240 saat çalışmaktadırlar. Bu süre diğer devlet memurlarında ve uluslararası standartlarda 160 saattir.

Polis riskli, stresi ve sorumluluğu fazla olan bir işte, en az 12 saat gibi bir süreyi aralıksız olarak çalışmaktır. Bu süre yetmezmiş gibi, zamanı ve süresi belli olmayan ek görevler yazılmakta ve bunlar karşılığında ek ücret ödenmemektedir. Burada en önemli hususlardan biri gözden kaçmaktadır: Aylık olarak yaklaşık 20 mesai, bir gündüz, bir gece şeklinde yerine getirilmektedir.

Gündüz çalışmaya, gece dinlenmeye programlanmış bir canlı olan insan için son derece sağlıksız bir durum söz konusudur. Bu tür gece-gündüz çalışmanın, canlıların ömrünü azalttığını gösteren laboratuvar çalışmaları mevcuttur.

Nitekim bununla ilgili yapılan bir çalışmada, Türkiye’de 73,2 olan ortalama insan ömrünün, emekli polislerde 55,9 olduğu tespit edilmiştir.

Yani Türkiye'de polisler diğer vatandaşlara göre ortalama 17,3 yıl daha az yaşamaktadırlar. Ortada böyle bir tablo varken ‘‘polisin yetkileri azdır-çoktur’’ tartışması yapmak yerine polislerin mesai saatleri düzenlenmelidir.


AYDINSES-ÖZEL HABER-HALİS KAHRAMAN