DİYARBAKIR’da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran’ın, evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından çıkan olaylarda, 3 kişinin daha öldürülmesiyle ilgili tutuklanan 16 kişi hakkında 30 sayfalık iddianame hazırlandı. Dava, güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye alındı.
Geçen 9 Haziran'da Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Şehitlik Mahallesi Gençlik Destek Merkezi önünde, kimliği belirlenemeyen kişilerce açılan ateş sonucu yaralanan Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Baran’a yönelik silahlı saldırının ardından, olay yeri ve çevresinde PKK/KCK ile Hizbullah terör örgütü üyeleri arasında çatışma çıktı. Ardından, Şehitlik Mahallesi 191 Sokakta Bayram Özelçi, Bayram Dağtan ve Mehmet Emin Ensen de, silahlı saldırı öldürüldü.

MUHABİRİ YARALANDI
Ayrıca, meydana gelen olaylarda, 5 kişinin yanı sıra, haber yapmak üzere gelişmelere takip eden muhabiri Canan Altıntaş da, Bağlar İlçesi Şehitlik semtinde Hizbullah terör örgütüne üye kişilerce yaralandı.

16 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
Güvenlik güçlerince, silahlı saldırı olaylarıyla ilgili yapılan çalışmalarda M.Ç. (20), Y.T. (27), Y.D. (27), M.F. (19), B.F. (28), İ.A. (33), E.Ç. (21), M.P. (23), F.Ö. (23), H.D. (23), S.D. (29), B.K. (37), M.Y. (35), A.D. (43), M.D. (26) ve C.A. (35) olmak üzere, 16 şüpheli gözaltına alındı. Polis, yaptığı aramalarda, şüphelilerin ev, araç ve üzerlerinde de çok sayıda ateşli silah ve mermi ele geçirildi.
Diyarbakır 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla, şüpheliler hakkında, ‘Silahlı terör örgütüne üye olma, Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması taşınması bulundurulması, 6136 sayılı yasaya muhalefet’ suçlarından dava açıldı.
Davanın, Diyarbakır’da yaşanan olaylar ve güvenlik gerekçe gösterilerek Kayseri’ye alınmasına kararlaştırıldı. Davanın ilk duruşması 16 Kasım’da Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.