Hümeyra PARDELİ/ ERZURUM, () - ERZURUM 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 7 bin 500 lira adli para cezasına çarptırılan çiftçi Burhan Işık, "Aşiret 'destekleyeceksiniz' diyerek bizi Çat'a gönderdi. Karaçoban Belediye Başkanı avukat. Mahkemeye gelirken ne yapmamız gerektiğini bile söylemedi. Gönderdiler şimdi sahip çıkmıyorlar" dedi.
2 Şubat 2014 günü Çat İlçesi'nde açılan BDP seçim bürosuna yapılan saldırıyı protesto etmek için Karaçoban'dan partililer 4 Şubat günü toplanarak Çat'a gitti. Burada yapılan gösteride PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atanlardan Burhan Işık hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan dava açıldı. 5 yıla kadar hapis cezası istemi ile 1'nci Ağır Ceza Mahkemesinde tutuksuz yargılanan çiftçi 31 yaşındaki Burhan Işık gösterilere katıldığını ancak slogan atmadığını iddia etti.
MAHKEME BAŞKANIYLA DİYALOG
Bağlı olduğu aşiretin Karaçoban Belediye Başkanlığına BDP'den aday olan ve seçimi kazanan İrfan Sarı'yı desteklediklerini anlatan Işık ile Mahkeme Başkanı Saim Köroğlu arasında şu diyalog geçti:
Başkan: Çiftçiysen git tarlanda uğraş ne işin var gösterilerde?
Sanık: Savcı bey, aşiret bize 'destekleyeceksin, gideceksin' dedi, gittik.
Başkan: Ben savcı değil hakimim. Savcının yakasında şift var kralı temsil ediyor, bizde yok.
Sanık: Belediye başkanlığına aday olan akrabamız, desteklememizi istedi. Gittik ancak slogan atmadım.
Başkan: Hiç de öyle masum görünmüyorsun, iki elin havada birşeyler söylüyorsun.
Sanık: Aşiretin peşinden gideceğiz. Seneye CHP der, AKP der, MHP der biz öyle yaparız.
Başkan: Başkan makam arabasında sağ arka koltukta oturuyor mu? Koruması var mı? Eve arabasıyla gidip geliyor mu? O sizin başkanınız değil o zaman. Eskiden koruması yoktu, ne değişti?
Sanık: Bizi gönderdiler. Belediye başkanı avukat, bize sahip çıkmadı. Mahkemeye kadar geldik, yardımcı olmadı. Koltuğa oturunca değişti. Borç para bularak buraya geldim.
Başkan: Bu işler böyle, bak bizi haklı çıkardın. Bu işlere bir daha bulaşma, çoluk çocuğunun rızkıyla oynama.
Diyaloğun ardından mahkeme heyeti, Burhan Işık'ı 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 7 bin 500 lira adli para cezasına çarptırdı.