Hasan KIRMIZITAŞ- Eyyüp BURUN/KARKAMIŞ (Gaziantep), () -TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından IŞİD'in temizlenmesi için başlatılan Fırat Kalkanı harekatı ardından Suriye'nin Cerablus kentinde denetimi ele geçiren Özgür Suriye Ordusu mensupları, Türkiye sınırında döşenen mayınları kontrollü imha ediyor. Cerablus'ta kontrolü sağlayan ÖSO'nun en büyük korkusunun IŞİD'in olası bomba yüklü araçla saldırısı olduğu ifade edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, geçen çarşamba günü saat 04.00'te, Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısındaki Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus İlçesi'nin IŞİD'den temizlenmesi ve sınırda güvenliğin sağlanması için askeri harekat başlattı. Havadan aralarında Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'ların da olduğu koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının havadan, sınırı geçen zırhlı birliklerin karadan katıldığı harekatta, Özgür Suriye Ordusu mensupları aynı gün akşam saatlerinde Cerablus'un kontrolünü ele geçirdi. Suriye içerisinde ve sınır hattında konuşlu birlikler, İHA'lar ile tespit edilen bölgeleri ateş altına alarak IŞİD'lileri etkisiz hale getirirken, ÖSO üyeleri de bazı noktalarda çatışmaya girerek batı ve güneyden ilerleyişini sürdürüyor. Bu arada Cerablus ilçe merkezi, sınır kapısı ve sınır hattında IŞİD militanları tarafından daha önce döşenen mayın ve patlayıcılar ise ÖSO üyeleri tarafından kontrollü olarak imha ediliyor. İmha çalışması sırasında mayın ve al yapımı patlayıcıların imhası sırasında oluşan patlama sesi ile ardından oluşan yoğun duman Türkiye tarafından da görülüyor.
Fırat Kalkanı harekatının dördüncü gününde ÖSO üyeleri bir yandan iç kesimlere ilerlerken, diğer yandan sınır hattındaki mayınları imhaya devam ediyor. Bugün saat 13.30 sıralarında da Karkamış'ın Soylu ve Karanfil Mahallesi yakınlarındaki sınır hattında IŞİD militanları tarafından araziye döşenmiş olan patlayıcılar, kontrollü imha edildi. Mayınların patlatılması ve ardından oluşan duman Türkiye tarafında kısa süreli heyecana yol açtı.
SINIR KAPISI İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR
Öte yandan Cerablus ilçe merkezinin olası tuzaklanmış patlayıcıların arındırılmasının yanı sıra 2 yılı aşkın süredir kapalı olan Karkamış Sınır Kapısı'nın da yeniden açılması için de çalışmalar sürüyor. Yetkililer, sınır kapısı çevresindeki alanlarda bulunan patlayıcılardan temizlenmesi ve ilçe merkezinde güvenliğin sağlanmasının ardından sınır kapısının geçişlere açılacağını kaydetti.
ASKERİ HAREKETLİLİK SÜRÜYOR
Harekatın başlaması ardından Karkamış'a askeri sevkiyat da devam ediyor. Gaziantep'te bulunan 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan sevk edilen zırhlı araç ve tanklar, sınır hattında bulunan Soylu Mahallesi yakınlarında konuşlandırıldı. Tanklar, sabah saatlerinden itibaren ise Suriye tarafına geçerek Cerablus'un köylerine yakın noktalarda kontrollerde bulunduğu görüldü. Yine sınırda konuşlu bazı ambulansların da zaman zaman hareketlendiği ve Ceralus'un köylerindeki çatışmalarda yaralanan ÖSO mensuplarını alarak hastaneye taşıdığı bildirildi.
EN BÜYÜK KORKU BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA SALDIRI
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğiyle geçtiği sınırda Cerablus'un kontrolünü ele geçiren Özgür Suriye Ordusu mensupları, bir yandan tuzaklanmış patlayıcıları imha ediyor, diğer yandan ilçeye dönenleri evlerine yerleştiriyor. ÖSO birlikleri, ilçe merkezinin çevresindeki tüm yollarda kontrol noktaları oluşturdu. Bu alanlarda gelenler kimlik kontrolünden geçirilerek üzerleri ve araçları arandıktan sonra Cerablus'a alınıyor. İlçe güvenliğini sağlayan ÖSO mensuplarının en büyük korku ve endişesi ise IŞİD'in daha önce kaybettiği birkaç bölgede yaptığı gibi bomba yüklü araçla veya canlı bomba saldırı yapması. Bunun için de ana kontrol noktasına ulaşmadan kademeli geçiş noktaları oluşturduğu bildirilen ÖSO mensuplarının, olası sızma girişimlerine karşı da yüksek noktalarda sürekli keskin nişancılarla gözetleme yaptığı ifade edildi.
KIZILAY YEMEK DAĞITIYOR
Kızılay ekibi ise günde 5 bin kişiye sıcak yemek ulaştırılması amacıyla Karkamış'ta mobil mutfaklar kurdu. Kızılay yetkilileri, şu anda çeşitli yardımlar gönderdikleri Cerablus'ta, mayınların temizlenmesi ve ilçe halkının dönmesinin ardından sıcak yemek dağıtımı yapmayı amaçladıklarını söyledi. Yetkililer, bayramda da yine Cerablus halkına yardım paketleri ulaştıracaklarını da dile getirdi.