ERZURUM'un Karayazı İlçesi'ne bağlı Kazbel Köyü'nde 2005 yılında öldürüldüğü öne sürülen, nüfus kayıtlarında bulunmayan 'Aysel Kaya' adına önce nüfus cüzdanı çıkarıldı, sonra 16 yaşında öldüğü kayıtlara geçirildi. Nüfus müdürlüğü kayıtlarına doğduğu ve öldüğü geçirilen Aysel Kaya'yı kasten öldürdüğü iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesinde tutuksuz yargılanan 4 sanık beraat etti.
Aziz Nesin'in ünlü 'Yaşar Ne Yaşar, Ne Yaşamaz' romanını çağrıştıran olay, Karayazı ilçesine bağlı Kazbel Köyü'nde meydana geldi. İstanbul Küçükçekmece Emniyet Müdürlüğü'ne başvuran Nimet Pala, Karayazı'ya bağlı Kazbel Köyü'nde 2005 yılı sonlarında işlenen bir cinayeti aydınlatmak istediğini bildirdi. Pala, Emniyet'e verdiği ifadede 37 yaşındaki Tahsin Polat, 42 yaşındaki Reyis Polat, 45 yaşındaki Nihat Polat  ve 43 yaşındaki Ziyaddin Kılıç'ın 2005'de kaybolan Aysel Kaya'yı Köprüköy İlçesi'ne bağlı Geyikli Köyü'nde otomobil içerisinde boğularak öldürüldüğünü öne sürdü. Aysel Kaya'nın öldürüldükten sonra dere yatağında yakılarak cesedinin yok edildiğini iddia eden Nimet Pala'nın ifadesi üzerine Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Yapılan inceleme sonucunda belirtilen yerde cesete ait bilgi ve bulguya rastlanmadı. Pasinler Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturmada hazırlanan fezleke Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Yapılan incelemede Aysel Kaya'nın Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünde hiçbir kaydı olmadığı belirlendi. Bunun üzerine dosya, yetkisizlik kararı ile tekrar Pasinler'e gönderildi.
İdari ve hukuki yönde sürdürülen soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı'nın 15 Kasım 2013 tarihli 2013/378 sayılı kararı ile Aysel Kaya'ya aynı köyden Zennure Kaya'nın kızı, '01.07.1988' doğumlu olarak Nüfus Müdürlüğü'ne kaydı yapıldı. Cesedi veya kaybolduğu kesinleşmeyen Aysel Kaya'nın daha sonra 2005 yılında öldüğü dikkate alınarak '16 yaşında öldüğü' kayıtlara geçirildi. Pasinler'den Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na yeniden gönderilen dosyada Tahsin Polat, Reyis Polat, Nihat Polat ve Ziyaddin Kılıç hakkında geçen 9 Ocak günü dava açıldı.
Erzurum 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde 'çocuğa karşı kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemi ile 4 Mart'ta ilk kez hakim karşısına çıkarılan 4 sanık suçlamaları kabul etmedi. Aysel Kaya ile 2005 yılında Denizli'ye giderek birlikte yaşamaya başladığını söyleyen Reyis Polat, 2006 yılında Aysel'in evden kaçtığını öne sürdü. Reyis Polat'ın kardeşleri olan Nihat ve Tahsin Polat da benzer ifadeler vererek suçlamaları kabul etmedi. İddiada bulunan Nimet Pala'nın iftira attığını söyleyen Kazbel Köyü Muhtarı Ziyaddin Kılıç ise, "Reyis, Nihat ve Tahsin Polat benim kayınbirederimdir. Nimet Pala, köyde işlediği suçlardan dolayı ceza aldı. Bana bu suçlarından dolayı lehine şahitlik etmemi istedi yapmayınca, bu iftiraları attı" dedi.
Bugün yapılan karar duruşmasında boşandığı eşi Zennure'den olan kızı Aysel'i doğduğunda nüfusa kaydettirmediklerini anlatan aynı köyden baba Abdullaziz Yılmaz da "Eşim ile ayrıldık. Kızım Reyis isimli kişi ile evlenmek için kaçtı. O dönem barışacağız diye şikayeçi olmadım. Kızımla telefonla dahi konuşmadım. Kızımın sağ olup olmadığı konusunda bilgim yok. Okuma yazmam olmadığı için kaç yıldır görüşmüyoruz bilmiyorum. Sanıklardan şikayetçiyim" diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanıklara yöneltilen suçun sabit görülmediği gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

HP(KS/İD)