Ahmet AKKUŞ/NUSAYBİN(Mardin),()- MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde Suriye sınırında askerler tarafından kazılan hendeği protesto etmek için düzenlenen yürüyüşünün ardından olaylar çıktı. HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Nusaybin ile Kamışlı arasında hendek kazılmasını kabul etmeyeceklerini belirterek, hendek kazılmasının biran önce durdurulmasını istedi. Güneyli, "Vatanımız dört parçadır. Eğer bir parça yoksa diğerler de yoktur. Biz sınırların kalkmasını isterken iktidar sınırların arasını açmaya çalışıyor" dedi.

Mardin'in Nusaybin ile hemen karşısında bulunan Suriye'nin Kamışlı kenti arasındaki bölgeye Türk askerleri tarafından güvenlik ve yasadışı geçişleri engellemek için hendek kazılması, ilçede bu gece HDP, DBP ve Kent Meclisi üyeleri tarafından yürüyüşle protesto edildi. Abdulkadir Paşa Mahallesi'nde toplanan ve aralarında HDP Mardin Milletvekili Enise Güney, Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kara'nın da bulunduğu kalabalık protestocular, ellerinde meşalelerle Suriye sınırında 20 metre mesafedeki Yeşilkent Mahallesi Lozan Caddesi'ne kadar yürüdü.

Kent Meclisi adına burada konuşan Mahsun Aksan, Ak Parti iktidarının siyasi soykırım operasyonlarına başladığını öne sürerek, "Başta Kürdistan'da ve Türkiye ilerinde gözaltı ve tutuklamalar olmuştur, en son Nusaybin'de onlarca arkadaşımızı gözaltına alınıp ve tuluklaşmıştır. Aynı zamanda askeri hareketlilik ve yığınaklar başlamıştır. Diğer yandan Rojava sınırına hendek kazınmalarına başlanmış ve sınıra füze bataryalarını yerleştirmişlerdir. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kabul edilemez. Siyasi öngörüleriyle ülkemizin demokratikleşmesi ve Ortadoğu'nun barış ve refah içinde olması için olağanüstü çaba içerisinde olan

Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecrit savaş kararıdır. Buna cevabımız daha güçlü bir örgütlenme ve direniş sergilemedir. Rojava sınır boyunda açılan hendekler, DAİŞ çetelerini beslemek Kürt, Arap ve Türkmen halkların mücadelesini boğmaya yöneliktir. Rojava direnişçileri Süleyman Şah Türbesi'ni kurtarmaya yardımcı olmuştu. Buna cevap bir hendek kazma gibi absürt politikalarıyla tüm dünyaya rezil olan AKP'yi Rojava devrimini tanımaya davet ediyoruz." dedi.


GÜNEYLİ: BİR PARÇA KÜRDİSTAN EKSİKSE DİĞERLERİ DE YOKTUR
HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Kürtçe yaptığı konuşmada Nusaybin ile Kamışlı arasında hendek kazılmasını kabul etmeyeceklerini, hendek kazılmasının biran önce durdurulmasını istedi. Güneyli, "Vatanımız dört parçadır. Eğer bir parça yoksa diğerler de yoktur. Biz sınırların kalkmasını isterken iktidar sınırların arasını açmaya çalışıyor. Barışta ısrar ediyoruz. Dünyanın hiç bir yerinde tel örgüler bile kalmazken bugün bu hükümet hendek kazıyor. Bu hendeklerin biran önce durdurulmasını istiyoruz. Kürdistan'ın kalbi tektir ve birlikte atıyor. Hiç kimse buna mani olamayacaktır" dedi.


Daha sonra 5 dakikalık oturma eyleminde bulunan protestocular, sessizce dağıldı. Protestocuların dağılmasının ardından Abdulkadir Paşa Mahallesi Şirin Bulvarı mevkiinde toplanan bazı göstericiler burada önlem alan polis ekiplerine ses bombası, havai fişek ve molotoflarla saldırdı. Polis ekipleri de saldırganlara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Gece geç saatlere kadar süren olayların ardından saldırganlar ara sokaklara kaçarak izlerini kaybettirdi.