Durmuş SEVİNDİK- Cenk TOPCU/DEVREK (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ın Devrek İlçesi'ne bağlı Çaydeğirmeni Beldesi'nde Ekim 2013'te yapımına başlanan 2 Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatını sürdüren firma, projenin durdurulması için yargıya başvuran ve eylem yapan belde sakinlerinden 9'u hakkında, iş makinelerinin önüne çıkıp çalışanlarını ölümle tehdit ettikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Projenin sahibi olan firma da yargı kararıyla projenin durdurulması halinde 30 milyon liralık zararının kendilerinden tazmin edileceğine dair eylemcilere ihtarname gönderdi.
Reis Enerji tarafından Devrek Çayı üzerinde yaptırılan Çayaltı1 ve Çayaltı2 HES projeleri yüzde 70 oranında tamamlandı. Şubat 2015'te faaliyete geçmesi planlanan ve yılda 32 milyon kilovat saat elektrik üretmesi hedeflenen HES'lere karşı çıkan belde sakinleri, projenin durdurulması için Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açarken inşaat çalışmalarının başladığı tarihten itibaren de çeşitli eylemler yaptı. İnşaat çalışmalarını yürüten firma, geçen 27 Ağustos'taki eylemde iş makinelerinin önüne geçip çalışanlarını ölümle tehdit ettiğini iddia ettiği eylemcilerden 9'u hakkında Devrek Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İnşaat firması yetkilisi Nevzat Bayır'ın imzası bulunan şikayet dilekçesinde şöyle denildi:
'İŞÇİLERİMİZ CAN KORKUSUYLA ÇALIŞIYOR'
"Şüpheliler, iş makinelerinin önüne çıkarak şirket çalışanlarımızın çalışmalarını engellemiş, 'hepinizi öldürürüz, makinelerinizi yakarız' diyerek ölümle dehdit etmişlerdir. Şirket çalışanlarının can ve mal güvenlikleri büyük tehdit altındadır. Şüphelilerin başkalarını da yanlarına alarak yapacakları başka bir eylemde can kaybının yaşanmayacağının garantisi yoktur. İşçilerimiz can korkusuyla çalışmaktadır. Şüphelilerin eylemleri çalışma hürriyetini tehdit, çalışmayı engelleme, tehdit, hakaret suçlarını oluşturmaktadır. Bu konuda jandarmaya yaptığımız şikayetler sonuçsuz kalmakta, jandarma olayı basit bir protesto gösterisi olarak değerlendirmektedir."
Nevzat Bayır, projeyi yaparken çevreye en ufak bir zarar vermediklerini, tek ağaç kesmediklerini söyledi. Bayır, bazı çevrelerin yönlendirmesiyle eylemler yaptıklarını ileri sürdüğü 9 kişi hakkında dava açılmasını istedi.
'EYLEMCİLERE İHTARNAME'
HES'lerin sahibi Reis Enerji de proje ile ilgili yürütmenin durdurulması talebiyle Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açan aralarında AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar'ın babası Celal Ulupınar'ın da bulunduğu 14 kişiye ihtarname gönderdi. Ankara 56'ncı Noterliği aracılığıyla gönderilen 11 Eylül tarihli ihtarnamede, "Davacıların talepleri üzerine yürütmenin durdurulması kararı verilmesi halinde müvekkil şirketin göreceği 30 milyon lira zararın, işlemiş ve işleyecek faizleri, mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri davacı muhataplardan tazmin edilecektir" denildi.
BELDE SAKİNLERİ TEPKİLİ
Suç duyurusunda bulunulan ve yargı kararına göre şirketin göreceği zararı karşılamaları istenen belde sakinleri duruma tepki gösterdi. Çaydeğirmeni Merkez Mahallesi Muhtarı İsa Çataklı, suç duyurusuyla ilgili savcılığın takipsizlik kararı vereceğine inandığını söyledi. Çataklı, şöyle dedi:
"Herhangi bir taşlamamız, aşırı karşı gelmemiz olmamasına rağmen yüklenici firma ölümle tehdit ettiğimizi, hatta bu eylemlerimiz için başkalarından para aldığımızı ima etti. Karakolda ifademizi verdik. Karakoldaki arkadaşlar suçlamayı okuduklarında şaşırdım. Ölümle tehdit etmişiz. Tamamen iftira. Avukata vekalet vererek hukuksal yoldan hakkımızı arayacağız."
'BİZİ KORKUTMAYA ÇALIŞIYORLAR'
59 yaşındaki Cemil Temel ise "Çoluk-çocuğumuzun gelecekte sıkıntı yaşayacağını biliyoruz. Eko sistemin, bazı balık türlerinin bu ırmakta yok olacağı düşünceleri var. Elektrik üretilmesine karşı değiliz. Ama bu projenin bölgemize çok zarar vereceğini düşünüyoruz. Biz bu projeye karşıyız. Bunun için suç duyurusunda bulunmuşlar. Projenin sahibi olan Ankara'daki firma da bize ihtarname göndermiş. Bizi korkutmaya çalışıyorlar. Ama başarılı olamayacaklar. Biz sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz ve hakkımızı arayacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI