Ali Ekber ŞEN/MERSİN, () - MERSİN'de ticari bir davanın görüldüğü mahkemenin hakimini etkilemeye çalışıp, bilirkişiye rüşvet verdikleri iddiasıyla Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve 4 avukatı ile davanın bilirkişisi hakkında 12 yıla kadar hapis, rüşvete aracılık ettikleri iddiasıyla 3 kişi hakkında ise 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında, avukat sanıkların dosyasının ayrıldı.
Merkezi Ankara'da bulunan bir pazarlama şirketi, ABD'den ithal edilip Mersin Limanı'na getirilen çeltiği süresinde teslim etmediği iddiasıyla Ahmet Tiryakioğlu'nun sahibi olduğu şirket ile mahkemelik oldu. Mersin 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 27 Haziran 2011'de açılan 1.5 milyon liralık tazminat davasına bilirkişi atamasının yapılmasından sonra, iddiaya göre davalı Tiryakioğlu'nun şirketi, mahkeme hakimi Duran Demir'i etki altında bırakmaya çalıştı. Hakim Demir bu durum hakkında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcısı Tamer Bayraktar, olayla ilgili soruşturmasını tamamlayıp iddianame hazırladı.
Mersin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada işadamı Ahmet Tiryakioğlu ile avukatları A.G., M.S., M.A. ve Y.B.T. hakkında 'rüşvet vermek ve yargı görevini yapanı etkileme' suçundan 4'er yıldan 12'şer yıla kadar; bilirkişi E.T. hakkında 'rüşvet almak' suçundan 12 yıla kadar; B.Ö., İ.E. ve Y.A. hakkında da 'rüşvet vermeye aracılık etmek ve yargı görevini yapanı etkilemek' suçundan 5'er yıl ağır hapis cezası istendi.
Mersin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasına sanık avukatlar A.G., M.A., M.S. ve Y.B.T., bilirkişi E.T., diğer sanıklar İ.E., Y.A. ile avukatları katılırken, Ahmet Tiryakioğlu ile B.Ö. katılmadı.
DOSYA AYRILSIN TALEBİ
Sanık avukatlar M.A. ve Y.B.T.'nin avukatı ünlü Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen söz alarak usule ilişkin 7 sayfadan oluşan dilekçe ve eklerini mahkemeye sundu. Avukat Şen yaptığı savunmada şunları söyledi:
"Düzenlenen iddianamenin usulsüz olduğu düşünüyoruz. İddianameye konu olan suç için dinleme kararı alınmamıştır, müvekkilim hiçbir karar olmadan 2 yıl boyunca fiziki takip altına alınmış ve telefonları dinlemiştir. Müvekkilim suç örgütü yöneticiliği ile suçlamaktadır, bu suça ilişkin de hiç bir destekleyici belge yoktur, bu dinleme ve takiplerde kullanılan 38 adet araç ve 25 dinleme CMK'nun 135 maddesine aykırıdır. Bu yasadışı delillerle müvekkilim mağdur edilmiştir. Avukatların özel soruşturma usulüne tabi tutulacağı ve avukatlık kanunun ilgili maddeleri ile bunun zorunlu hale getirildiği açıktır. Fakat bu dosyada bu genelge ve kanuna uyulmamıştır, müvekkilimin ne şekilde soruşturulacağı ve kovuşturulacağı kanunla belirlenmiştir. Müvekkilim hakkında soruşturma izni ve delillerin toplanması konusunda usule uyulmamıştır. Bu nedenlerle dosyanın meslektaşlarımız yönünden tefrikine karar verilmesi gerekir" dedi.
Taleple ilgili iddia görüşü sorulan iddia makamı Cumhuriyet Savcısı ise sanıkların isnat edilen suç yönünden soruşturmaya alınmasına gerek olmadığını, delillerin de usulüne uygun toplandığını bu yöndeki taleplerin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatların, avukatlık görevini ifa ederken suçu işledikleri iddia edildiğinden dosyanın bu sanıklar yönünden tefriki ayrılmasına karar verdi.
SANIKLAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Diğer sanıklar yönünde devam eden duruşmada 5 bin TL rüşvet almak suçlanan bilirkişi E.T. savunmasında sanık avukat M.A.'nın ofisinin bulunduğu binada kayıtlı oldukları Gümrük Müşavirleri Odası olduğunu belirterek, "Haftada 1 kez buraya gitmekteyim, ayrıca yine aynı binada sahibi olduğum gümrük şirketinin avukatının da ofisi bulunmaktadır. Fiziki takip tutanağını kabul etmiyorum, Avukat M.A. kanalı ile Avukat Y.B.T.'den 5 bin TL bulunan bir zarf almadım. Kimlik kontrolü bahanesi ile üzerim aranmış ve görüntüye alınmışımdır, görüntülerdeki şahsa, cebimde ele geçen paranın maaşım ve şirket müdüründen almış olduğum emanet avans parası olduğunu söyledim. Ancak emniyet görevlisi olduğunu belirten şahıslar, elini cebime atarak parayı çıkardı ve tekrar yerine koydu. 'Burada hırlı hırsız var, fazla gezmeyin' diyerek serbest bıraktılar. Ahmet Tiryakioğlu'nu tanımıyorum, bana kesinlikle rüşvet teklif etmemiş, rüşvet vermemiştir" dedi. Diğer sanıklarda suçlamayı kabul etmedi.
Mahkeme heyeti duruşmaya katılmayan sanık B.Ö.'nün İskenderun İlçesi'nde, Ahmet Tiryakioğlu'nun ise Gaziantep'te talimatla verdikleri ifadelerinin beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

FOTOĞRAFLI