Şafak NEGÜZEL/EREĞLİ (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'ndeki özel maden ocağında çalışan yaklaşık 500 işçinin, 60 arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine üretimi durdurarak dün sabah yer altında başlattığı eylem sürüyor. Beldedeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında çalışan madenciler, bu sabah ocağa giderek eylem yapan işçilere destek verdi.
2005'te TTK'dan ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan Hema Kömür İşletmeleri şirketi, ihale sözleşmesinde yer alan 12 milyon ton kömür rezervinin sahada bulunmaması, haritalarda yer almayan bölgedeki olası kömür rezervinin belirlenmesi ve hazırlanması için süre verilmemesi gibi nedenlerle işçi çıkarmaya başladı. Daha önce 29 işçinin işine son verildiği işletmede, dün de 60 madenci işten çıkarıldı.
YERİN 250 METRE ALTINDALAR
Bunun üzerine dün sabah vardiyasına gelen işçiler, üretimi durdurarak yerin 250 metre altında eylem başlattı. 16.00-24.00, 24.00-08.00 vardiyalarında çalışan işçilerin de katılmasıyla yer altında eylem yapan işçi sayısı 500'e ulaştı. Yemek ihtiyaçları Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından karşılanan işçilere dün aileleri de ocak önüne gelerek destek verdi. Aileler, akşam ise evlerine gitti.
TTK İŞÇİLERİNDEN DESTEK
TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece vardiyasından çıkan yaklaşık 150 işçi, sabah ocağa giderek madencilere destek verdi. İşçilerle birlikte işletmeye gelen GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işletmede çalışan yaklaşık 800 personelden 500'ünün üretimde çalıştığını söyledi. İşçilerin, sorun çözülünceye kadar eylemlerini sürdürme kararında olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:
"Şirket ile TTK arasındaki uyuşmazlık nedeniyle 800 çalışanının işsiz kalma tehlikesi var. Şu anda yaklaşık 500 civarında madenci kardeşimiz kendisini ocağa kilitlemiş ve eylemlerini devam ettiriyor. Bizler TTK çalışanları olarak, bu kardeşlerimizin işsiz kalmasına, işlerinden atılıp aşsız kalmasına ve bu şekilde işveren ile devlet arasında pazarlık unsuru olarak kullanılmasına tepki göstermek için buradayız. Birbirimizin halinden ancak bizler anlarız. Özeli, kamusu aynı çatı altında birlikte mücadele edeceğimizi, birleşmekten ve birlikte mücadeleden geriye durmayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz."
'KİMSE BİZİ ARAMADI'
Dünden bu yana kimsenin kendilerini aramadığını, sorunun çözülmesi için bir adım atılmadığını vurgulayan Mutlu, "Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Ancak bir adım atılmazsa, işçilere çalışmaya devam edeceklerine yönelik güvence verilmezse, arkadaşlarımız eylemlerinde kararlı görünüyor" dedi.
Yer altındaki işçilerin yemek ihtiyaçlarını sendika olarak dışarıdan sağlamaya çalıştıklarını belirten Mutlu, "Bu konuda şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bundan sonra da süreç bu şekilde işlemeye devam edecek" diye konuştu.
TTK'da çalışan madenciler, yer altındaki arkadaşlarına bir süre alkışlarla destek verdikten sonra ocaktan ayrıldı.

FOTOĞRAFLI