AİLELER OCAK ÖNÜNDE
Yaklaşık 500 maden işçisinin yer altındaki eylemini sürdürdüğü maden ocağına, işten çıkarılan 60 işçinin yakınları gelerek eylemek destek verdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesi Müdürlüğü maden ocağında gündüz vardiyasından çıkan 50 kadar madenci de ocak önüne geldi.
GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, madencilerin yer altındaki eylemlerini sürdürdüğünü belirtirken Zonguldak halkını işçilere destek vermeye çağırdı. Mutlu, şöyle dedi:
"Madencilere verilen 2 asgari ücret ve 6 saat çalışma uygulaması ile bir takım haklarla hiçbir sorunumuz olmadı. Yaptığımız eylem ve söylemler bunlara karşı değildi. Sadece, bunları bahane ederek mali külfetlerin arttığını söyleyen ve bölgemiz gençlerini işsiz bırakma çabası içinde olan devlet ve işveren yetkililerine. 500'e yakın işçi kendisini ocağa kilitlemişken, devletin hiçbir yetkilisinin ve iş veren kanadının buraya gerekli duyarlılığı göstermeyişi bizi ayrıca üzmüştür. 2 gündür devlet yetkilerinin çıkıp bir açıklama dahi yapmaması elzem vericidir, manidardır. İşçilerimiz ocakta bir facia ile karşılaştığında televizyonların önünden kaçmayan yetkililer, 500 kişi ocaktayken acaba neden televizyonlara 2 cümle kurma ihtiyacı hissetmediler."
Kandilli Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Aydın da işveren ve devlet arasındaki sorunun biran önce çözülmesini istedi.
'OCAĞIN KAPANMASINI İSTEMİYORUZ'
Eşini 1983'de maden ocağında grizu faciasında kaybeden 65 yaşındaki Halime Yavuz, dünden bu yana ocakta olan oğlu Sefa Yılmaz'ı merak ettiğini söyledi. Yavuz, "Babası öldüğünde 3 yaşındaydı, şimdi o madende çalışıyor. Çocukları okula gidiyor, bana da o bakıyor. Buranın kapanmasını istemiyorum" dedi. Aileler ve diğer madenciler, konuşmaların ardından dağılırken, işçilerin yer altındaki eylemi sürüyor.
TTK'DAN AÇIKLAMA
TTK'dan yapılan yazılı açıklamada Hema Endüstri A.Ş.'nin, söz konusu sahayı 14 Mart 2005'te 20 yıl süreyle kiraladığı, 8 milyon ton üretim ve 50 milyon TL rödevans bedeli ödemeyi taahhüt ettiği belirtildi. Firmanın talebi üzerine yağmurda ocakları su basması nedeniyle hazırlık çalışmaları için 9 ay, sahadaki mevcut rezervlere ulaşılıp üretime hazırlanması için de 30 ay olmak üzer etoplam 39 ay ek hazırlık süresi verildiğine işaret edilen açıklamada şöyle denildi:
"Firmaya verilen 30 aylık ek hazırlık süresi 6 Ağustos 2011'de sona ermiştir. Firma, verilen bu ek hazırlık sürelerinde hazırlık çalışmalarını hızlandırmak, mevcut rezervleri kesinleştirmek ve yeni rezervlere ulaşmak için faaliyetlerde bulunmak yerine, üretim çalışmalarını aynı hızda sürdürmüş, hazırlık çalışmaları yapılmak üzere verilen ek hazırlık sürelerinde hazırlık çalışmalarını aksatmıştır. Firma, sözleşme ve projenin gerektirdiği sahadaki üretim, hazırlık ve arama çalışmalarının gerektirdiği eşgüdümlü çalışmalar ile madencilik biliminin gerektirdiği faaliyetleri yerine getirmemiştir."
'FİRMA, SÖZLEŞMENİN FESHİ İÇİN DAVA AÇTI'
Firmanın, geçen 4 Haziran'da hazırlık çalışmaları için 48 aylık ek süre talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Firmanın süre uzatımı talebi, sözleşme hükümlerine uymadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. Ayrıca ocakta 17 Haziran'da yapılan denetimlerde bir dizi eksiklik belirlenen 17-A panosundaki üretim bakanlık iş müfetişlerince 20 gün durdurulmuştur.  Firma, çalışmalarına izin verilmesini takiben üretim çalışmalarına başlayacağına, 17-A panosundaki üretim çalışmalarını sonlandırarak, önce bu panoda, daha sonra da tüm ocakta söküm çalışmalarını başlatmış ve sürdürmüştür. İşletmeci firma, önce sözleşme süresinin yapılandırılması ve 48 ay ek hazırlık süre verilmesi talebi ile mahkemeye dava açmış, daha sonra ise sözleşmenin feshedilmesi için ikinci bir dava açmıştır. Firmanın faaliyetlerini durdurmasının kurumumuzla bir ilgisi bulunmamakta olup, tamamıyla firmanın kendi seçimidir."

FOTOĞRAFLI