ŞIRNAK'ın İdil İlçesi'ne bağlı Yağmurca Köyü'nde, 4 kişinin hayatını kaybettiği 10 kişinin de yaralandığı çatışmada, annesi, ablası ve kardeşini kaybeden 20 yaşındaki Azize Yağan, "Hasmımız yoktu. Soyadımız nedeniyle saldırıya uğradık" dedi.
İdil İlçesi'ne bağlı Yağmurca Köyü'nde 28 Mart tarihinde çıkan ve Kadriye, Özgül ve Ramazan Yağan ile Kevi Çalış hayatını kaybetiği çatışmada; annesi, ablası ve erkek kardeşini kaybeden Azize Yağan, yakınlarının soyadı benzerliği yüzünden öldürüldüğünü söyledi.
Bugün bir grup öğrenci ve Yağan ailesi fertleri ile birlikte Hükümet Konağı önünde açıklama yapan Azize Yağan, töre cinayetleri yüzünden annesini, ablasını ve erkek kardeşini hunharca işlenen bir cinayete kurban verdiğini söyledi. Azize Yağan, şöyle dedi:
"Hiç birinin suçu ve ilgisi yoktu. Soyadı benzerliğine tahammül edemeyen katiller, beni anasız, kardeşsiz ve çaresiz bıraktılar. Öyle bir nefretle geldiler ki satırlarla, küreklerle, demir çubuklarla ve silahlarla geldiler. Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren IŞİD çetesini bile aratmadılar. Sırf Yağan soyadını taşıdığımız için, onlarca kişi evimizi basarak, erkeklere rastgele ateş açıp, kadınların başlarını taşla ezerek öldürdüler. Katillerin husumetli oldukları aile biz olmadığımız halde, sırf aynı soyadı taşıyoruz diye yaptılar."
"KAFALARINI EZİN Kİ SİZİ TANIMASINLAR"
Olay yeri ve görgü tanıkları beyanlarına göre Çalış ailesinin, köy muhtarı ile saldırıyı planlı bir şekilde gerçekleştirdiğini ileri süren Azize Yağan, "Olayın görgü tanıklarına göre Çalış ailesi ve köy muhtarı, bu katliamı planlı bir şekilde gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca katillerden bazılarının, 'kafalarını ezin ki sizi tanımasınlar' şeklindeki naraları, görgü tanıkları tarafından tespit edilmiştir. Bu katliama rağmen sessiz kalan ve bir taziye mesajı bile yayınlamayan Şırnak Valisi Ali İhsan Su’yu burada protesto ediyoruz" diye konuştu.
"KARDEŞLERİM HALA RÜYALARINDA SALDIRI ANINI YAŞIYOR"
Üniversiteye hazırlık için dersaneye giden Azize Yağan, daha önce doktor olmak istediğini ancak ailesinin uğradığı katliamdan sonra fikrini değiştirerek psikolog olmak istediğini söyledi.  Azize Yağan, "Olaydan sonra köyümüzde onlarca çocuğun psikolojisinin bozulduğuna tanık oldum. 7'si erkek, 4 kız toplam 11 kardeştik. Çatışmada bir kız bir erkek kardeşim öldü. Ben de ailenin 5'inci çocuğuyum. Bizim evde; kardeşlerim hala geceleri bağırarak uyanıyor. Korku ve endişe ile o saldırı gününü hala yaşıyorlar. Bu yüzden fikrimi değiştirdim ve psikolog olmaya karar verdim. İlk işim de köyümdeki çocukların bozulan psikolojilerini düzeltmek olacak" dedi.
TARTIŞMA, YAĞAN SOYADLI KİŞİNİN MERAYI SATIN ALMAKLA BAŞLADI
İddiaya göre, Yağmurca Köyü'nde bulunan ve adı açıklanmayan Yağan soyadlı bir kişinin, köyün ortak kullanım arazisi olan meranın bir bölümünü devletten ücret karşılığında satın aldığı, Çalış ailesine bağlı fertlerin de bunun doğru olmadığını belirterek, araziyi alan kişi ile bir kaç kez tartıştığı öğrenildi.
Tartışmanın bu yüzden çıktığı zamanla büyüdüğü ve kavga günü Çalış ailesine bağlı fertlerin soyadı Yağan olan tüm kişileri hedef alarak saldırdığı iddia edildi.
4 KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞ, 10 KİŞİ DE YARALANMIŞTI
28 Mart tarihinde İdil'e bağlı Yağmurca Köyü'nde meydana gelen olayda, aralarında arazi yüzünden husumet olduğu belirtilen Yağan ve Çalış aileleri arasında çıkan silahlı çatışmada, Kadriye, Ramazan ve Özgül Yağan ile Kevi Çalış olmak üzere 4 kişi hayatını kaybederken, her iki aileden 10 kişi de yaralanmıştı.
Olay sonrası Çalış ailesinden 5 ve Yağan ailesinden 2 olmak üzere toplam 7 kişi gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

FOTOĞRAFLI