Beyoğlu'nda, iki ayrı kadın grubu, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle, protesto yürüyüşü yaptı. Tünel'den Galatasaray Meydanı'na kadar yürüyen kadınlar, hayatlarını savunmak için sokaklara çıktıklarını söylediler.

Emekçi Kadınlar (EKA) ve 25 Kasım Kadın Platformu üyesi kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle gerçekleştirilen protesto yürüyüşü için Tünel Meydanı'nda bir araya geldi.

İKİ AYRI EYLEM

Eylemi ayrı ayrı yapmayı kararlaştıran kadın gruplarından, ilk olarak EKA protesto yürüyüşünü gerçekleştirdi. Üzerinde 'Harekete Geç İsyan Et' yazılı pankart açan grup üyeleri, yürüyüş boyunca sloganlar attı.

Galatasaray Lisesi önünde biten yürüyüşün ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kadına yönelik şiddet haberleriyle uyanıyoruz yeni günlere. Her gün bir kadın öldürülüyor, tecavüze uğruyor ve işkenceden geçiriliyor. Binlerce kadın şiddet görüyor; kocadan, babadan, polisten, askerden, ordudan. Kadınlar acımasızca katlediliyor. Tıpkı bundan 55 yıl önce 25 Kasım 1960'da Dominik Cumhuriyeti'nde tecavüze uğrayıp katledilen Kelebekler (Mirabal Kardeşler) gibi.. Tıpkı 11 Şubat 2015'de Mersin'de katledilen Özgecan Aslan gibi.. Tıpkı ölüsü bile düşmanı korkutan Ekin Wan gibi..."

Basın açıklamasının ardından EKA'nın eylemi sona erdi.

TÜNEL'DEN GALATASARAY'A YÜRÜDÜLER

EKA'nın eyleminden kısa bir süre sonra 25 Kasım Kadın Platformu üyesi kadınlar protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Tünel'den Galatasaray Meydanı'na kadar süren yürüyüşün ardından Kürtçe ve Türkçe olarak basın açıklaması okundu.

Açıklamada, "Biz kadınlar bugün, kadın cinayetlerine ve erkek-devlet şiddetine karşı direnmek ve hayatlarımızı savunmak için sokaklardayız" denilerek şu ifadelere yer verildi:

"Katilleri yargılamak yerine, onları 'tutku derecesinde aşırı sevgi' bahaneleriyle aklayan, katillere erkeklik indirimi yapan, yaşam hakkımızı hiçe sayan ve her gün daha cinsiyetçi kararlara imza atan yargıya karşı yaşamlarımızı savunuyoruz. Katledilen kadınların sayısından bile bihaber olan kadının ne yapması gerektiğini her gün farklı mecralardan buyuran, ancak kadın katillerine tek bir söz etmeyen, kadın cinayetlerine göz yuman ve karakoluyla, yargısıyla katliamın esas sorumlusu olan devlete karşı sokaktayız" denildi.

Açıklamanın ardından eylem sona erdi.