Serpil KIRKESER / İSTANBUL, () Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili dava, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından yeni mahkemesinde görülmeye başlandı. Dink Ailesi'nin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz'ün de cinayetle ilişkisi olduğunu öne sürerek, Öz'ün Trabzon'daki dosyasının bu dava ile birleştirilmesini istedi. Mahkeme, birleştirme talebini bu aşamada reddetti. Sanıklardan Ahmet İskender'in yakalamalı halinin sürdürülmesine va hakkındaki yakalama emrinin infazının çabuklaştırılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 17 Temmuz'a erteledi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay'ın bozma kararından sonraki 5. duruşması görüldü. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, sanıklardan Osman Hayal ve Yasin Hayal'in avukatı Fatma Aygören duruşmada hazır bulundu. Öte yandan Dink ailesini duruşmada 6 avukat temsil etti. Mahkeme Başkanı Tevfik Güngören, "Terörle Mücadele Kanunun 10. Maddesi uyarınca görevlendirilen mahkemelerin kapatılması sonucu dava dosyası yeni bir esas numarası verilerek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca mahkememize gönderildi. Dosya İncelendi" dedi. Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ali Öz dosyasının 20 Mart 2014 tarihli oturumda kendi mahkemelerine gönderildiğini söyleyen Mahkeme Başkanı Güngören, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu dosya ile Dink Davası'nın birleştirilmesine muvafakat edilip edilmediği konusunda görüş sorulduğunu belirtti.

ERHAN TUNCEL'İN TAHLİYE EDİLDİĞİ HATIRLATILDI
Bir önceki duruşmada sanık Erhan Tuncel'in tutukluluk halinin devamına karar verildiğini söyleyen mahkeme başkanı, duruşma gününden sonra talep üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Erhan Tuncel'in 16 Mart 2013 tarihinde yurtdışına çıkış yasağı konulmak üzere tahliyesine karar verildiğinin anlaşıldığını belirtti.

YAKALAMALI SANIĞIN DOSYASININ AYRILMASI TALEP EDİLDİ
Söz alan Dink Ailesi'nin avukatlarından Bahri Bayram Belen, "Sanıklardan Ahmet İskender'in hakkında yakalama emri düzenlenmiş olmakla birlikte yedi celsedir ele geçirilememiştir. Diğer sanık ve vekillerinin beyanları tespit edilmiştir. Bu bakımdan sanık Ahmet İskender hakkında tefrik ve bozmaya uyma kararı verilebilir" dedi.

"ALİ ÖZ DOSYASI İLE DİNK DAVASI ARASINDA BAĞLANTI BULUNDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"
Dink Ailesi'nin avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise "Mahkemenizce Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce gönderilen birleştirmeye muvafakat edilip edilmediği hususunda şimdi karar verilecekse, biz şimdi görüşümüzü belirtmek isteriz. Ali Öz hakkında Trabzon İl Jandarma Komutanı olarak görevini yapmamak suretiyle, olaya sebebiyet verdiğinden dava açılmıştır" diye konuştu. "O dosya ile mahkemenize ait bu dava dosyası arasında mutlak suretle bağlantı bulunduğunu düşünüyoruz" diyen Bakırcıoğlu, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz'ün de cinayetle ilişkisi olduğunu öne sürerek, Öz'ün Trabzon'daki dosyasının bu dava ile birleştirilmesini istedi.

HAYAL'İN AVUKATI DOSYAYI İNCELEMEK İÇİN SÜRE İSTEDİ
Sanıklardan Osman Hayal ve Yasin Hayal'in avukatı Fatma Aygören de söz alarak şunları söyledi:
"Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ait dosyayı inceleyip beyanda bulunmak üzere süre talep ediyoruz."

SANIK İSKENDER'İN YAKALAMA EMRİNİN İNFAZININ ÇABUKLAŞTIRILMASINA KARAR VERİLDİ
Sanıklardan Ahmet İskender'in yakalamalı halinin sürdürülmesine va hakkındaki yakalama emrinin infazının çabuklaştırılmasına karar veren mahkeme heyeti, hükmen tutuklu sanıklardan Ersin Yolcu ve Yasin Hayal'in daha önce bozma ilamına karşı diyecekleri tespit edildiğinden bu aşamada Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) ifadesinin tespitine gerek olmadığını kararlaştırdı.

DAVA 17 TEMMUZ'A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen karar Yargıtay'ca aleyhe bozulduğunu, sanıkların tümünün bozma ilamına karşı diyeceklerinin saptanmadan, bozma ilamı hususunda karar verilmesinin usulen uygun olmayacağını belirtti. Sanıklardan Ahmet İskender'in henüz yakalanamaması ve bozma ilamına karşı direnme ya da uyma kararı verilmemiş olması nedeniyle bu aşamada Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne birleştirme konusunda muvafakat verilmediğinin bildirilmesi karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 17 Temmuz saat 10.00'a erteledi.
SK (MK)