HOLLANDA'nın, hakkında kesinleşmiş 7 yıl 9 ay hapis cezası nedeniyle tutuklu bulunduğu cezaevinden eşinin doğumu nedeniyle aldığı 1 haftalık izin sırasında firar ederek Türkiye’ye kaçan Şaban Baran hakkında “Uyarlama davası” açılması için yaptığı girişimler sonucu açılan dava bugün karara bağlandı. Mahkeme, Şaban Baran’ı TCK hükümlerine göre 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, suç yeri olan Hollanda’da 7 yıl 9 ay ceza aldığı için, hükmün 7 yıl 9 ay üzerinden infazına karar verdi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına tutuksuz sanık Şaban Baran katılmazken, kendisini temsilen iki avukat hazır bulundu. Duruşmayı Hollanda basınından gazeteciler de takip etti. Duruşmada söz alan sanık Şaban Baran'ın avukatlarından Kemal Çelik, bu davada Hollanda devletinin manipülasyon yaptığını belirterek, ''Avrupa Birliği Meclisi ve Hollanda basını tarafından yakinen takip edilen bu davada henüz karar çıkmadan sanki ceza kesinleşmiş gibi bir tavır sergilenmektedir'' dedi.
AVUKAT BERAAT İSTEDİ

Sanık Şaban Baran'ın avukatlarından Fevzi Dersuneli ise Hollanda polisinin abartılı sunuşu nedeniyle müvekkili hakkında dava açıldığını iddia ederek, ''Şaban Baran'ın eylemi insan ticareti suçu kapsamında değil, olsa olsa fuhuşa teşvik suçu kapsamında değerlendirilebilecek niteliktedir. Örgüt nedeniyle açılan kamu davasından müvekkilimin beraatini talep ediyorum'' diye konuştu.
FUHUŞ AMAÇLI İNSAN TİCARETİNDEN HÜKÜM GİYDİ

Mahkeme heyeti, sanık Şaban Baran'ın ''Cebir, şiddet ve tehdit kullanarak mağdureleri fuhuş amaçlı çalıştırmak suretiyle insan ticareti yapma'' suçundan 8 yıl, ''suç işlemek amacıyla kurulan örgütü yönetme'' suçundan da 2 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
10 YILLIK CEZANIN İNFAZI 7 YIL 9 AY ÜZERİNDEN YAPILACAK

Hollanda’nın talebi üzerine Türk Ceza Kanunu ve Avrupa Sözleşmesi gereğince açılan uyarlama davasında sanığı 10 yıl cezaya mahkum eden mahkeme, suçun Hollanda’da işlendiğini, sanığın Hollanda’da 7 yıl 9 ay ceza aldığına atıf yaparak infazın 7 yıl 9 ay üzerinden kurulmasına karar verdi.
İDDİANAMEDEN

Hollanda’nın girişimleri üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Şaban Baran'a Hollanda'da işlediği ''insan ticareti'' suçundan 11 Eylül 2012'de kesinleşmiş 7 yıl 9 ay hapis cezası ve 150 bin euro para cezasının verildiği hatırlatıldı. İddianamede, ceza yargılarının Milletlerarası değer konusunda Avrupa Sözleşmesi hükümlerine göre ülkemizde tanınması, infazı ve şüpheli hakkında gerekli tedbirlerin alınmasının istendiği anlatıldı.

Şüpheli Şaban Baran'ın 1 Ocak 2002 ile 7 Şubat 2007 tarihleri arasında Hollanda'da fahişelik çerçevesinde kadınları çalıştırmayı hedefleyen suç örgütüne katıldığı belirtilen iddianamede, ''Şüphelinin yöneticisi olduğu bu örgütün acımasız şekilde davranarak, şiddet uygulayarak ve bu yönde tehditte bulunarak temin ettikleri kadınları fahişelik yaptırdığı ve fuhuş paralarının neredeyse tamamını aldığı anlaşılmaktadır'' görüşüne yer verildi.
İddianamede, Hollanda adli makamlarınca yapılan soruşturmada, şüpheli Baran'ın 7 Şubat 2007'de Almanya'da yakalandığı, Hollanda'ya iade edildiği, 7 Eylül 2009'a kadar tutuklu kaldığı, şüphelinin çocuğunun doğumu ile eşine destek için 1 haftalık süreyle geçici olarak tutukluluğunun kaldırıldığı ve bu süreçte Hollanda'dan Türkiye'ye kaçtığı belirtildi. İddianamede, şüpheli Baran hakkında uyarlama yargılamasının yapılmasının talep edildiği kaydedilerek, şüpheli Şaban Baran hakkında ''İnsan ticareti yapma'' ve ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurma'' suçundan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.