ZONGULDAK'ın Devrek İlçesi'nde, yol genişletmesi yapılan mahallede heyelan meydana geldi. 2'şer katlı 2 evin duvarlarında çatlak oluştu. Risk altındaki toplam 27 konut tahliye edildi. Bayramın 1'inci günü evlerinden çıkmak zorunda kalan aileler, aynı yerde daha önce de toprak kayması olmasına rağmen önlem alınmadığını söyleyerek tepki gösterdi.
Karayolları ekiplerinin, yol genişletme çalışması yaptığı Devrek-Ereğli yolunun alt tarafındaki yamaçta sabaha karşı heyelan meydana geldi. Derin yarıkların oluştuğu toprakta yer yer kaymalar da oldu. Heyelan nedeniyle Karşıyaka Mahallesi Nizamlar mevkisinde 2'şer katlı 2 bina hasar gördü. Haber verilmesiyle gelen AFAD ekipleri bölgede inceleme yaptı. Heyelan bölgesi güvenlik şeridine alındı. Bölgede hasar gören evlerle birlikte toplam 27 konut güvenlik amacıyla tahliye edildi. Bayramın ilk günü evlerinden çıkmak zorunda kalan ailelerden bazıları yakınlarını yanına giderken, bazıları da misafirhane ve otellere yerleştirildi.

AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ

Vali Ali Kaban tarafından görevlendirilen Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çatoruoğlu, MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci heyelan bölgesinde inceleme yaptı. Aynı yerde daha önce toprak kaymaları olduğunu ve yetkililere durumu bildirdiklerini söyleyen bazı vatandaşlar, önlem alınmadığı gerekçesiyle duruma tepki gösterdi. 

KAYMAKAM: 27 KONUTU TAHLİYE ETTİK

Kaymakam Karakaya, risk altındaki 27 konutun tahliye edildiğini belirterek, "Birinci önceliğimiz vatandaşımızın can güvenliğidir. AFAD çalışmasını yapıyor. Ailelere ilk olarak kira yardımı hızlı bir şekilde sağlanacaktır. Ankara’da AFAD Genel Müdürlüğü ile görüştük. En kısa zamanda daha teknik donanıma sahip ekiple konuya el atacaklar. İlgili mevzuatımızın öngördüğü maddi ve manevi tüm hizmeti vatandaşımıza sağlayacağız" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI KARAYOLLARI'NI SUÇLADI

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci de daha önce bölgede heyelan olduğunu ve Karayolları'nı uyardıklarını söyledi. Semerci, "Burada uyuyan devi Karayolları olarak uyandırdık. Hafriyatlar aldık. Neticede menfezler yaptık. Menfezlerden su akması gerekiyordu. Bir damla su akmadı. O akmayan sular yer altına gitti ve buradaki heyelanı coşturdu. Ben Karayolları'nın proje hatası olduğunu düşünüyorum. Bu heyelanlı bölgede yol çalışmasının böyle olmaması gerekiyor" dedi.

Milletvekili Faruk Çaturoğlu da yol çalışmasının heyelanı tetiklemiş olabileceğini ifade ederek, "Jeolojik etütler buranın heyelanlı bölge olduğunu gösteriyor. Can kaybımız olmaması bizi sevindiriyor. Teknik inceleme sonunda bölgenin güvenli hale gelmesi sağlanacak ya da burası iskana tamamen kapatılacak. O teknik araştırma sonucu ortaya çıkacak" diye konuştu.