ZONGULDAK'ta, 17 Mayıs 2010 tarihinde meydana grizu faciasında ölen 30 madenciden 55 yaşındaki Hüseyin Arslan'ın eşi Fatma Arslan, mahkemenin kendisine 20, 5 çocuğuna 10'ar bin TL manevi tazminat ödenmesi yönündeki kararına tepki gösterdi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, ocakta galeri açma çalışmalarını yürüten taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 maden işçisi öldü. Ölen işçilerin yakınları avukatları aracılığıyla kurum ve taşeron firma aleyhine tazminat davaları açtı.
MADENCİNİN EŞİNE 20, ÇOCUKLARINA 10'AR BİN LİRA
Ölen işçilerden Hüseyin Arslan'ın eşi Fatma Arslan ve yakınlarının Zonguldak 1'inci İş Mahkemesi'nde açtığı tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, davalılar TTK ile Yapı-Tek'in, madencinin eşi Fatma Arslan'a 20, çocukları 38 yaşındaki Saadettin Arslan, 36 yaşındaki Tacettin Arslan, 34 yaşındaki Vedat Arslan, 31 yaşındaki Recep Arslan ve 27 yaşındaki Dilek Eken’e 10'ar, anne ve babasına 5'er, iki kardeşine ise 4'er bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme, Fatma Arslan'a ayrıca 53 bin lira maddi tazminat ödenmesini de kararlaştırdı.
MADENCİNİN YAŞI, TAZMİNAT BELİRLEMEDE ETKİLİ OLDU
Mahkeme, belirlenen manevi tazminat miktarının, diğer işçilerin aileleri için belirlenen tazminat miktarından daha az olmasına gerekçe olarak, madencinin yaşı ve davalılarının fazla olmasını gerekçe gösterdi. Aynı kazada ölen diğer işçilerin aileri için belirlenen tazminat miktarlarıyla kıyaslama yapıldığına dikkat çekilen kararda şöyle denildi:
"Bu dava dosyasında manevi tazminat miktarları biraz daha düşük takdir edilmiştir. Zira emsal alınan dosyadaki hak sahibi sayısının azlığı, ölenin çok genç olması gibi unsurlar ayrıca dikkate alınmış ve uygun miktarda manevi tazminatlara karar vermek gerekmiştir."
"BÖYLE ADALET OLUR MU?"
TTK'dan emekli olduktan sonra kredi borçlarını ödemek için girdiği maden ocağında hayatını kaybeden Hüseyin Arslan'ın eşi Fatma Arslan, mahkemenin verdiği karara tepki gösterdi. 4 yıl süresince mahkemelere gidip geldiğini bu süre içerisinde kayınpeder ile kayınvalidesini ve bir kaynı Remzi Arslan'ı kaybettiklerini belirten Fatma Arslan, şöyle dedi:
"İnsan ölümü bu kadar basit. 30 kişi orada can verdi, hiç kimse cezaevine girmedi. Biz de bir başkasını öldürsek paraya döküp 20 bin lira versek bakalım nasıl olacak? Böyle adalet olur mu? Bana 20 bin lira, çocuklara 10'ar bin lira tazminat çıktı. Şok geçirdim. Bu kadar mı basitti bu ölümler? Karara itiraz edeceğiz."

FOTOĞRAFLI