BURSA’nın Orhaneli İlçesine bağlı Başköy’de, mermer ocağına elektrik getirmek için dikilen direkleri geçen mayıs ayında kestikleri iddiasıyla yargılanan 5 kişi, mala zarar vermekten 2'şer bin lira para cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme cezayı erteledi. Başköy’de geçtiğimiz yıllarda kurulan mermer ocaklarının sularını kirlettiği gerekçesiyle eylem yapan köy sakinleri, bu kez kendilerine mahkemece verilen para cezasının şokunu yaşıyor.

İddiaya göre Özgüntaş Mermer Ocakları, ocağa elektrik getirmek için Başköy sakinlerinden Mustafa Aybey, Yusuf Erten ve Mustafa Erten’in tapulu arazilerine elektrik direği dikti. Bunun üzerine mermer ocağı yetkilileri ile görüşen köylüler, tarım yapamadıkları gerekçesiyle tarlalarındaki elektrik direklerinin kaldırılmasını istedi. Köylülerin iddiasına göre, şirket yetkilileri direklerinin yerinin değiştirilmesiyle ilgili sözünü yerine getirmedi ve çevresini betonla güçlendirdi. Köylüler de demir kesme makineleriyle elektrik direklerini kesmeye başlayınca, olay jandarmaya bildirildi.

MERMER ŞİRKETİ KÖYLÜLER HAKKINDA DAVA AÇTI

Elektrik direkleri kesildiği için elektriksiz kalan Özgüntaş Mermer Ocağı yetkilileri, elektrik direklerini kestikleri iddia edilen Mustafa Aybey, Yusuf Erten, Mustafa Erten, İbrahim Oruç ve İsmet Kurhan hakkında mala zarar verme suçundan savcılığa şikayette bulundu. Yapılan soruşturma sonunda sanıklar hakkında, geçen yıl 22 Mayıs tarihinde Orhaneli Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. Elektrik direklerini kestikleri iddia edilen 5 sanık ifadelerinde, mermer ocağı yetkililerinin tapulu arazilerine kendilerinden izinsiz olarak direk diktiklerini söyleyerek beraatlarını istedi.

PARA CEZASI TAKSİTLE ÖDENECEK

Mahkeme, sanık savunmalarını alınmasından sonra kararını açıkladı. Mahkeme Mustafa Aybey, Yusuf Erten, Mustafa Erten, İbrahim Oruç ve İsmet Kurhan 'mala zarar verme' suçundan 2’şer bin lira para cezasına çarptırdı. Sanıkların ekonomik durumlarını göz önüne alan mahkeme 2 bin liranın 24 taksitte ödenmesine karar verdi. Mahkeme cezayı erteledi.