ESKİŞEHİR 1'inci Ana Jet Üssü'nden bu sabah eğitim uçuşu için havalanan F-4E 2020 uçağı Konya'da düştü, 2 pilot şehit oldu. Eskişehir'deki 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı 112'nci Filo'da görevli Hava Pilot Kurmay Binbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı, saat 08.58'de eğitim uçuşu için F- 4E 2020 tipi savaş uçağı ile havalandı. Saat 09.50'de Konya'nın merkez Karatay İlçesi'ne bağlı Ortakonak Mahallesi semalarına geldiğinde bir anda irtifa kaybetmeye başlayan uçak, Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nın atış poligonu yakınlarında düz araziye çakıldı. İnfilak eden uçaktaki pilotlar Kurmay Binbaşı Tanış ile Yüzbaşı Mustafa Delikanlı şehit oldu. Kazanın duyulması üzerine kent merkezine 22 kilometre, Konya- Aksaray karayoluna 3 kilometre uzaklıktaki kaza yerine çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve askeri ekip sevk edildi. İtfaiye alevleri söndürürken, pilotlardan birinin cenazesi enkaza 100 metre uzaklıkta, diğeri de enkazda bulundu.

GÖRGÜ TANIĞI ANLATTI

Görgü tanıklardan Mehmet Can, bir anda uçağın irtifa kaybettiği gördüğünü söyledi. Uçan düşmeden önünden ateş çıktığını gördüğünü belirten Mehmet Can, "Ben çardaktan dışarı çıktığım sırada uçak aşağı doğru inerken, önünden roket atar gibi iki ateş çıktı. Ondan sonra patlama oldu. İki alev topu indi aşağı sonra patladı. Yanına yaklaşamadık" dedi.

GENELKURMAY AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı, düşen uçakla ilgili şu açıklamayı yaptı: "1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı / Eskişehir'den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı, saat 09.50'de Konya Atış Sahası'nda henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Maalesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır."

KONYA'DA TATBİKAT VAR

Konya Valisi Muammer Erol, düşen uçağın Eskişehir'den eğitim uçuşu için havalandığını, Konya 3'üncü Ana Jet Üssü'nde, Azerbaycan ile yapılan 'Turaz Şahini 2015' tatbikatıyla ilgisinin bulunmadığını söyledi. Türk Hava Kuvvetleri ile Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin ortaklaşa 'Turaz Şahini 2015' tatbikatı 3'üncü Ana Jet Üssü Komutanlığı'nın sevk ve idaresinde 2 Mart'ta başladı ve 2 Nisan'da sona ereceği belirtildi.