SURİYE'nin Telabyad kentinde YPG ve IŞİD militanlarının çatışması ile hava bombardımanından kaçan binlerce Suriyelinin sınıra gelişi devam etti. Suriye'nin Telabyad kentinden ateşlendiği öne sürülen bir uçaksavar mermisi, Akçakale'deki bir evin camına isabet etti. Geçen yıınl ocak ayında IŞİD'in hakimiyeti ele geçirdiği Telabyad, Cezire ile Kobani kantonu arasındaki bölgede PYD dışındaki tek ilçe olunca YPG'nin hedefi haline geldi. YPG güçleri geçen ay burayı ele geçirmek için Rasulayn ile Kobani'den buraya doğru hareket başlattı. Özgür Suriye Ordusu'nun birliklerinden Burkan El Fırat ile bazı aşiretlerin de destek verdiği YPG güçleri, birkaç gün önce Telabyad'ın birkaç kilometre dışına kadar ulaştı. Havadan da savaş uçaklarının IŞİD'e yönelik olası ikmal yollarını bombalayarak imha ederek YPG'yi destekledi. Çatışmalar ve koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının havadan IŞİD hedeflerini bombalaması Telabyad ve çevresindeki köylerde yaşayan sivilleri tedirgin etti ve binlerce kişi Türkiye'ye geçmek için sınıra yığıldı.

BİNLERCE KİŞİ TÜRKİYE'YE GİRDİ

Suriye sınırında bekleyen ve izin alamayan binlerce Suriyeli'nin dün öğle saatlerinde tank, havan ve savaş uçaklarıyla yapılan bombardıman ardından alınan kararla Türkiye'ye geçmesi kararlaştırıldı. Bu kararın ardından sınır tellerinin olduğu bölgede bekleyen kalabalık, Akçakale Gümrük Kapısı'na yönlendirildi. Suriyeliler'in geçiş yapması planlanan Gümrük Kapısı içinde kayıt ve kontrol alanları oluşturuldu. Hazırlıkların tamamlanması ardından Suriyeliler'in gelişi beklendi. Ancak, IŞİD militanları buna izin vermeyeceklerini söyledi. Bu gelişmenin ardından Türk yetkililer sivillerin Akçakale Gümrük Kapısı'na 1 kilometre uzaklıkta eski sınır kapısı olarak bilinen bölgeden geçişlerinin yapılmasını istedi. Ancak IŞİD buna da izin vermedi. Sivillerin geçişlerinin nasıl yapılacağı konusunda arayış sürdüğü sırada, binlerce Suriye bir anda Akçakale Sınır Kapısı'nın yanındaki bölgede toplanmaya başladı. Kısa süreli gerginlik ardından binlerce Suriyeli, sınır kapısının hemen yanında oluşturulan geçiş noktasından Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. Gece yarısına kadar devam eden geçişlerde resmi rakamlara göre 4630 kişi Türkiye'ye geçerken, bu rakamın kayıt yapılmadan geçiş yapanlar düşünüldüğünde çok daha fazla olduğu bildirildi.

SINIRDA YENİDEN TOPLANDILAR

Gece yarısı sonlandırılan geçişlerin ardından Akçakale yeni güne de sınırında bekleyen Suriyeliler ile uyandı. Dünden itibaren geçişlerin yapıldığı Akçakale Sınır Kapısı'nın yanındaki alanda sabah erken saatlerden itibaren yüzlerce Suriyeli gelmeye başladı. Sınır tellerinin ardında toplanan ve bu bölgede zırhlı araçlarla önlem alan güvenlik güçlerince geçişlerine izin verilmeyen Suriyelilere, ilerleyen saatlerde Türkiye'ye alınacağı iletildi. Sınırda bekleyen Suriyelilerin sayısı giderken artarken, bölgede geçişlerin daha düzenli olması için polisler de önlem aldı ve barikatlar ile geçiş noktası oluşturmaya başladı.

SURİYE'YE GİTMEK İSTEYENLER DE TOPLANDI

Geçişlere izin verilmesi beklenen Akçakale Gümrük Kapısı önünde sayıları 200'ü bulan Suriyelinin ise ülkesine dönmek için geldiği görüldü. Sınırda tek sıra halinde bekleyen ve Suriye'ye gitmek istediğini iletenler, ülkelerine giderek yakın köylerde yaşayan akrabalarını alarak tekrar Türkiye'ye gelmek istediklerini bildirdi. Ancak bu kişilere de henüz izin verilmedi. Suriye'den gelecek olanları daha önce geçiş yapan çok sayıda akrabası da sınır yakınlarında beklemeye başladı.

UÇAK SESLERİ DUYULUYOR, KÖYLERDEN DUMANLAR YÜKSELİYOR

Çatışma ve patlama seslerinin azaldığı Telabyad semalarında sık sık koalisyon ülkelerinin savaş uçaklarının keşif uçuşu yaptığı da görülüyor. Ancak, IŞİD'in Telabyad'a yakın noktada denetimindeki köylerde bulunan bazı noktaları ve tarlalardaki anızları ateşe verdiği öne sürüldü. IŞİD militanlarının farklı noktalardan ateşe verdiği noktalardan yükselen dumanlar ile savaş uçaklarına hedef şaşırtmayı amaçladığı bildirildi.

PYD ALIRSA YÖNETİM ÖSO'YA BIRAKILACAK

PYD güçlerinin kaçışların sürdüğü ve neredeyse hiç sivilin kalmadığı Telabyad'dan silahlı gücü 100-150 civarında olduğu tahmin edilen IŞİD'den arındırması halinde buradaki güvenliği Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Türkçe karşılığı 'Fırat Volkanı' olan 'Burkan El Fırat'a bırakacağı öne sürüldü. PYD'nin Telabyad'ın IŞİD'den kurtarılması ardından insanlara 'Geri dön' çağrısı yapacağı ve Telabyad'ı buradaki tüm etnik unsurların katılımıyla oluşturulacak halk meclisi ile yöneteceği, ilçenin güvenliğini ise Burkan El Fırat'ın üstleneceği bildirildi.

AKÇAKALE'DE BİR EVE MERMİ İSABET ETTİ

Son dönemde gözlerin çevrildiği Suriye'nin Telabyad kentinden ateşlendiği öne sürülen bir uçaksavar mermisi, Akçakale'deki bir evin camına isabet etti. Dün gece meydana gelen olayda, sınıra 200 metre uzaklıktaki Yeni Mahalle'de bulunan Reşat Avşin'e ait evin camına uçaksavar mermisi isabet etti. Çocuklarının yattığı odanın camına isabet eden mermi kimseyi yaralamazken, evde bulunanlara tedirginlik yaşattı. Bu olayın ardından sokağa bakan odalarda uyumayı bırakan ailenin reisi Reşat Avşin, "Sabah namazına uyandıktan sonra cam kırılması sesi duydum. Birisinin camı kırdığını düşünerek sokağa baktım ama kimse yoktu. Sonra çocukların uyuduğu odanın camı kırık ve içeride bir uçaksavar mermisi vardı. Çocukları odadan çıkardım, durumu polise bildirdim. Yaşadığımız bu korkunun bitmesi için artık Suriye'ye huzur gelsin" dedi.