DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da yapımı süren Büyükşehir Belediyesi ile 10 ilçe belediyesinin 30 yıllık katı atık sorunun çözecek Çınar İlçesi'ne bağlı Sevindik Mahallesi'ndeki Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ne köylüler taş ve sopalarla saldırdı. Saldırıda, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak'ın da olduğu 7 belediye çalışanı yaralandı.
Diyarbakır Büyükşehir ve merkez Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Sur ile Dicle, Eğil, Bismil, Hani ve Çınar belediyelerinin 30 yıllık katı atık sorunun çözecek olan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihale edilen ve yüzde 77.22'si AB hibelerinden, yüzde 9.11'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından ve yüzde 13.6'sı ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak olan Çınar İlçesi'nin Sevindik Mahallesi'ndeki Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi'nin inşa çalışmalarına 2015'in Ağustos ayında başlandı. Şimdiye kadar yüzde 30'u tamamlanan tesisteki çalışanlar ve iş makinelerine, 2 ay önce köylüler çevreyi kirletecek gerekçesiyle taş ve soparlarla saldırıda bulununca, yüklenici firma can güvenliği olmadığı gerekçesiyle çalışmaları durdurdu. 
KÖYLÜLER TEKRAR SALDIRIYA GEÇTİ
Bu tarihten itibaren belli aralıklarla saldırıların hedefi olan tesisin inşaatının devam etmesi için belediye çalışanları bir süre önce çevredeki köylülerle görüştükten sonra bugün öğleden sonra inşaat sahasına gitti. 34 Milyon 46 bin Euro'ya malolması planlanan düzenli depolama sahası, 15000 ton kapasiteli 2 kompost tesisi, bir sızıntı su arıtma tesisi, bir tıbbi atık sterilizasyon tesisi, bir ambalaj atığı ayırma tesisi, 4 aktarma istasyonu, 4 çöp depolama alanın bulunacağı ve bediyelerin sınırları içindeki katı atık sorunu, geri kazanım, işleme ve bertaraf aşamaları yönetilecek ve işletilecek olan tesislerin inşaa çalışması başlatıldığı sırada çevrede toplanan köylüler yine taşlı sopalı saldırıya geçti.
Tesisin yapılmasını istemeyen köylüler, inşaat sahasında bulunan yüklenici firmi elemanları ve belediye çalışanlarına taş ve sopalarda saldırdı. Tesis ve belediye çalışanları iş makinalarını kendilerine siper ederek, zabıta ekipleri de kasklarını giyerek atılan taşlardan korunmaya çalıştı.
Saldırıda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak, Temizlik Şube Müdürü Mehmet Baran, belediye çalışanları Mehmet Zülfü İnci, Agit Kavak, Abdülgaffar Göner, Sait Başarır ve Nihat Arslan atılan taşlardan yaralandı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Yaşanan saldırıda birçok belediye yöneticisi ile çalışanı hayati tehlike atlatırken, belediye araçları ile tesisin yapımını üstlenen müteahhit firmaya ait iş makineleri zarar gördü.
Saldırının ardından Jandarma olay yerine gelerek soruşturma başlattı, çevrede ve şantiye içerisinde güvenlik önlemi aldı.
KIŞANAK YARALILARI ZİYARET ETTİ
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alınan belediye çalışanlarını ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti, hastane yetkililerinden bilgi aldı. 

FOTOĞRAFLI