Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun teklifi ve İçişleri Bakanı onayı ile emekliye sevk edilen 1'nci sınıf Emniyet Müdürlerine her ay emekli aylığı ile birlikte yaklaşık 1.130 lira da ilave kadrosuzluk tazminatı ödenecek.Müdürler bu tazminatı yaş haddi olan 60 yaşa kadar alabilecekler.

Daha önce sadece 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda bulunmakta olan kadrosuzluk tazminatı artık polis amirleri ve müdürleri için de uygulanacak..

KURUL KARARI İLE EMEKLİYE SEVK EDİLENLERE KADROSUZLUK TAZMİNATI 

“1- Bulundukları rütbelere terfi ettikleri tarihten itibaren beş yıl içinde bir üst rütbeye terfi edemeyen Emniyet Amirleri ile Dördüncü, Üçüncü ve İkinci Sınıf Emniyet Müdürleri, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gerekli şartları haiz olmaları kaydıyla, Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun teklifi ve Bakan onayı ile emekliye sevk edilirler.

2- Birinci Sınıf Emniyet Müdürlerinin bulundukları rütbedeki en fazla bekleme süresi altı yıldır. Bu süre sonunda bir üst rütbeye veya meslek derecesindeki göreve atanamayanlar, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için gerekli şartları haiz olmaları kaydıyla, kadrosuzluk nedeniyle Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun teklifi ve Bakan onayı ile emekliye sevk edilirler.

İşte kadrosuzluk tazminatı, kadrosuzluk nedeniyle Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile emekliye sevk edilenlere ödenmektedir. Kendi istekleriyle emekliye sevk edilenler bu haktan yararlanamazlar.”

NASIL HESAPLANIYOR?

Polislere de kadrosuzluk tazminatı aşağıdaki usule göre hesaplanacak.

“….On dokuzuncu ve yirminci fıkra hükümlerine göre emekliliğe sevk edilenlere, emekliye sevk edildikleri tarihi takip eden ay başından itibaren, en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil); Emniyet Amirlerine yüzde 110'u, Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürlerine yüzde 120'si, Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlerine yüzde 130'u, İkinci Sınıf Emniyet Müdürlerine yüzde 140'ı, Birinci Sınıf Emniyet Müdürlerine yüzde 150'si oranında kadrosuzluk tazminatı, rütbelerinin ve makamının yaş haddinden az olmamak üzere altmış yaşına kadar olan sürede Sosyal Güvenlik Kurumu'nca ödenir.

Verilecek emekli aylığı ve kadrosuzluk tazminatı toplamı, Genel Müdürlük'te aynı kadrodaki emsaline kadrosuna bağlı olarak mali haklar kapsamında yapılan toplam ödemeyi geçemez. Bu tazminat, vergiye tabi değildir ve yaş haddinden önce ölenlerin varislerine intikal etmez. Kadrosuzluk tazminatı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca üçer aylık devreler hâlinde faturası karşılığında Hazine'den tahsil edilir".

Yani;

Emniyet Amirlerine yüzde 110'una karşılık gelen; 828.76 lira,

Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürlerine yüzde 120'sine karşılık gelen; 904.111 lira,

Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlerine yüzde 130'una karşılık gelen; 979.453 lira,

İkinci Sınıf Emniyet Müdürlerine yüzde 140'ına karşılık gelen; 1.054.796 lira,

Birinci Sınıf Emniyet Müdürlerine yüzde 150'sine karşılık gelen; 1.130.139 lira net olarak tazminat ödenecektir.


AYDINSES-ÖZEL HABER-HALİS KAHRAMAN