İZMİR'in Karaburun İlçesi açıklarında, Ege Denizi'nde bugün saat 15.28'te Richter Ölçeği'ne göre 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, başta İzmir ve Çanakkale olmak üzere, Edirne'den Muğla'ya kadar Türkiye'nin batısındaki birçok merkezde hissedildi ve paniğe yol açtı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bugün saat 15.28'de merkez üssü Karaburun İlçesi'ne 23 kilometre açıkta Ege Denizi olan, Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğündeki deprem saat 15.28'de yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin büyüklüğünü önce 6.3 olarak duyurdu, ardından 6.0 olarak revize etti.
Deprem, İzmir ve Çanakkale başta olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerindeki hemen hemen bütün illerde çok güçlü şekilde hissedildi. İlk belirlemelere göre ölen ya da yaralananın olmadığı depremde hasarla ilgili araştarmaların sürdüğü belirtildi.
Karaburun Kaymakamı Muhammed Özyüksel, "Şu ana kadar bize ulaşan can ve mal kaybı yok. Araştırma yapıyoruz" dedi.

ARTÇILAR MEYDANA GELDİ

AFAD'ın verilerine göre saat 15.31'de 4.9, saat 15.35'te 3.4, saat 15.47'de 4.5 büyüklüklerinde yine Karaburun merkezli artçı sarsıntılar daha meydana geldi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtirken, başta İzmir olmak üzere Ege kıyısındaki merkezlerde birçok kişi ev ve işylerine girmedi.

BURSA VE YALOVA'DA DA SARSILDI

Ege'de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem Bursa ve Yalova’yı da salladı. Bursa ve Yalova'da oturanlar, korku dolu anlar yaşadı. Depremi hissedenler, kendilerini sokağa attı. Bursa'da polis, yaptığı telsiz anonsu ile deprem nedeniyle yaşanacak olumsuzluklar konusunda AFAD'a da bilgi verilmesini istedi. Herhangi can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilen deprem sonrası Bursa AFAD'da görev yapan yaklaşık 30 kişilik ekip araç ve gerçekleri ile İzmir'e gönderildi.

BİNALAR AYRILDI

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Ege Denizi'nde meydana gelen depremde, Alsancak Semti'nde bazı binalarda küçük çatlaklar ve ayrılmalara neden oldu. Bazı binalar birbirinden ayrıldı. Polis bazı yolları önlem amacıyla trafiğe kapattı. Ev ve işyerlerindeki vatandaşlar ağlayarak kendilerini sokağa attı. İzmir Adliyesi'nde çalışanlar ve bina içinde bulunanlar da panik halinde dışarı çıktı. Çığlık atarak ağlayanları polis sakinleştirdi. Avukatlar, büyük panik yaşadıklarını söyledi.

KEMERALTI'NDA PANİK YAŞANDI

Öte yandan Kemeraltı Çarşısı'nda alışveriş yapanlar deprem anında büyük panik yaşadı. Konak'ta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü binalarında çalışan personel panikle dışarı çıktı. Herkes cep telefonlarıyla yakınlarını aramaya çalıştı. Vatandaşlar, kamu kurumlarına ait binalar önünde toplandılar ve saatlerce içeri girmediler. Korku ve endişe içinde yakınlarını cep telefonlarıyla arayanlar hatlarda yaşanan sorun nedeniyle ulaşmakta zorluk çekti. Kamu binalarında asansörlerin önüne binişi engellemek amacıyla şerit çekildi.

İZSU Genel Müdürlüğü binasına bitişik olan sekiz katlı Anadolu Pasajı arasında iki binanın bitiştiği yerde ayrılma meydana geldi. Bu nedenle bina önünden geçişi engellemek için emniyet şeridi çekildi. İzmir'de bazı işyerleri depremden sonra mesaiyi sona erdirdi ve çalışanlarını evlerine gönderdi.

METRUK EV HASAR GÖRDÜ

Depremin hissedildiği Balıkesir'in Edremit ilçesinde, 2 katlı metruk bir ev büyük çaplı hasar gördü. Evden çevreye yayılan molozlar, seyir halindeki bir cipte maddi hasara yol açtı. Ölen ve yaralanan kimse olmaması sevindirdi. Edremitliler depremle birlikte büyük bir korku yaşadı. Halk sokağa dökülüp depremin geçmesini bekledi. Vatandaşlar, "İlk olarak yavaş bir sarsıntı oldu. Birkaç saniye sonra depremin şiddeti arttı. Büyük korku yaşadık, kendimizi dışarı attı" dedi.

KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI: ÖLÜ YARALI YOK

CHP'li Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Sevindirici olan ölen ya da yaralanan kimsenin bulunmaması. Tüm muhtarlarımızla konuştum. Küçük çaptı hasarlar var ancak büyük bir hasar yok. İlk depremin erken saatlerde olması ardından gelen artçıların büyüklüğünün düşmesiyle halk rahatladı" dedi.

KÜÇÜKBAHÇE MUHTARI HASAR OLMADIĞINI SÖYLEDİ

İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Küçükbahçe Mahallesi Muhtarı Ahmet Akgüloğlu da köyde herhangi bir hasar olmadığını söyledi. Çevre köylerde de bir sorun olmadığı yolunda bilgi aldıklarını belirtti.

İZMİR VALİLİĞİ'NDEN DEPREM AÇIKLAMASI

Depremin ardından İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "AFAD Başkanlığından alınan bilgilere göre İlimizde bugün saat 15.28'de İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Depremin ardından yapılan ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kaymakamlıklar, Mahalli İdareler ve ilgili kurumlar derhal harekete geçerek depremin muhtemel etkileri konusunda çalışmalara başlamışlardır" denildi.

AFAD DA AIÇIKLAMA YAPTI

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada da şöyle denildi:
"12.06.2017 tarihinde saat 15.28'de Ege Denizi İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır. Depremin en çok hissedildiği yer olan İzmir Dikili, Karaburun, Foça, Aliağa ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden ekipler keşif çalışmalarına başlamıştır. İzmir, Bursa, Sakarya, Afyon, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın İl AFAD'dan ekipler bölgeye sevk edilmiştir. İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı sağlık ekipleri teyakkuzda beklemektedir. Manisa lojistik deposundan 16,5 m2'lik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edilmiştir. An itibarıyla herhangi bir can kaybı bilgisi alınmamıştır. Deprem sonrası artçı sarsıntılar devam etmektedir. Söz konusu depremin muhtemel İstanbul Depremi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gelişmeler AFAD Başkanlığı'nca takip edilmektedir."


MANİSA'DA KORKU KAMERADA

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Manisa'da da korkulu anlar yaşandı. Binalardakiler korkuyla kendilerini dışarı attı. Şiddetli sarsıntı sırasında yaşanan korku, güvenlik kameralarına da yansıdı. Telefon satış mağazasında çalışan personelin deprem anında kendini dışarı atması anbean kaydedildi. Deprem anında yakınlarına ulaşmak isteyenler telefonlara sarıldı. Telefon hatlarında kısa süreli kesintiler yaşanırken, vatandaşlar bir süre binalara giremedi.

TİYENLİ'DE YİNE AYNI KORKU

Daha önce 5.1 büyüklüğündeki depremle sarsılan Gölmarmara'nın Tiyenli Mahallesi'ndeki vatandaşlar da aynı korkuyu tekrar yaşadı. Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, "Bölge yeniden sarsıldı, fakat önemli bir hasar yok. Daha önce hasar oluşan evlerin bahçe duvarlarında yıkımlar olduğu haberini aldık" dedi.

CAN VE MAL KAYBI YOK

Depremle ilgili Manisa Valiliği'nden açıklama yapıldı. Açıklamada can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilerek, şu ifadeler yer aldı:

"Bugün saat 15.28 itibariyle Ege Denizi merkezli meydana gelen deprem sonrasında Kaymakamlıklar, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri süratle harekete geçerek sahada tarama faaliyetlerine başlamışlardır. Saat 16.15 itibariyle yapılan tespitlere göre il ve ilçe merkezlerimizde herhangi bir can kaybı ve hasar bulunmamaktadır. Kırsal mahallelerde de bu ana kadar ciddi bir hasar ihbarı veya tespiti alınmamış olmakla birlikte taramalar devam etmektedir"

MİDİLLİ DE SARSILDI

İzmir Karaburun açıklarında meydana gelen depremden hemen sonra Yunanistan'ın Midilli de 4.1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Midilli Adası'nda yayın yayan 'www.lesvosnews.gr' ve ulusal yayın yapan 'www.protothema.gr' adlı haber sitesi, Midilli'nin Plomari köyündeki depremin ilk hasarlarını cep telefonu ile çekilen fotoğraf ve videolarla paylaştı. Depremde Midilli ve Sakız adalarındaki köylerde evlerin çatılarının ve duvarlarının yıkıldığı bazı sokakların harabeye döndüğü görüldü. Midilli şehir merkezinde ise insanlar sokaklara çıktı, bazı kişilerin ambulanslarla hastanelere ve kliniklere götürüldüğü belirtildi. Hasarların büyük bölümünün eski yapılarda olduğu ve hasar meydana geldiği belirtildi. Depremin Atina ve yakınlarında da hissedildiği belirtildi. Midilli'de okulların tatil edildiği, veliler çocuklarını almak için okullara akın ettiği duyuruldu. Midilli Belediyesi ekipleri, polis ve asker alarma geçti.

ÇEŞME'DE DE KORKU

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde de deprem bir marketin güvenlik kamerasınca kaydedildi. O anlarda marketin raflarındaki içeceklerin sarsıntıyla birlikte yere düşüp patladığı ve etrafa saçıldığı görüldü. Çeşme'de de deprem ölüme ya da yaralanmaya yol açmadı.
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR- İlker KILIÇASLAN- Nermin UÇTU- Yaşar ANTER, Güneş ATAGÖZ/ MANİSA, İZMİR, BODRUM (Muğla),