TUTUKLU ASKERLER İFADE VERDİ
Edirne'de 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde davada 8'i tutuklu 22 askerlerin yargılanmasına devam edildi. Mahkemede savunma yapan tutuklu sanık Ali Soylu, darbe girişimi gecesi Süloğlu Harekat Eğitim ve İstihbarat Kısım Amirliği’nde görevli olduğunu söyledi. Kolordu Komutanı Alpaslan Erdoğan ile 2 kez telefonda görüştüğünü ve kendisine 'Vatansever misin, vatan haini mi?' diyerek kışladaki hareketlilik durumunu sorduğunu kaydeden Soylu, "Erdoğan bana 'Zırhlı araçlar ve tanklar benden habersiz çıkmayacak' diye talimat verdi. Bunu doğrulatmak için emir aldığı Ekrem Tekinarslan ve sonrasında Tugay Komutanı Hidayet Arı'yı aradım. Tugay Komutanı Arı, bana 'Kuvvetten emir geldi. Bizim bu şekilde hazırlıkları tamamlamamız gerekiyor. Hazırlıkları tamamlayın' şeklinde talimat verdi. Eğer ben tanklara çıkış emri vermiş olsaydım, zaten üç birlikte zırhlı araç sayısı verilmişti. Ben bunlara emir verirdim. Gelen ve TRT’de okunan Yurtta Sulh Konseyi’ne ait sıkıyönetim emrini bilgisayar üzerinden okudum. Emrin çıktısını almadım. Emrin usule uygun olduğunu düşünseydim, emrin yanlısı olsaydım, fotokopiyle çoğaltıp, birliklere dağıtırdım, tebliğ ettirirdim” diye konuştu.
"TANKLARLA KIŞLAYA DÖNDÜK"
15 Temmuz darbe girişiminde Süloğlu İlçesi'nde herhangi kötü bir şey yaşanmadığını anlatan tutuklu sanıklardan Bülent Yılancı ise savunmasında şunları söyledi:
"15 Temmuz’da darbeyi destekleyen şeylerde bulunmadım ve o gece Süloğlu’nda üzücü bir olay yaşanmadı. Tank üstü silahların emrini Arda Yüzbaşı’ya ben verdim. Çünkü Esat Albay bu şekilde net emir vermişti. Kışladan çıkan 6 tankın hazırlanma ve çıkış emirlerini de ben verdim. 05.44 civarı Tugay Komutanı’nı direkt aradım. Bana, 'çıktınız mı?' diye sordu. Alarm çıkış kapısından çıktığımızı ve Süloğlu ilçe istikametinde bulunduğumuzu söyledim. Durmamı emretti ve 'bekleyin' dedi. Bu konuşmadan 2 dakika sonra Tugay Komutanı Hidayet Arı direkt arayıp 'durum değişti, dönün' dedi. Makam aracıyla en öndeydim. Tanklara el işareti yaparak geri geri kışlaya dönmelerini söyledim."
Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz bazı sanıklarda savunma yaparken, heyet duruşmayı yarın sabaha erteledi.