DİYARBAKIR'da DBP'lilerin gözaltıları protesto etmek için düzenleyeceği yürüyüşe polis, grup arasındaki bazı kişilerde yasadışı flamalar bulunduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

DBP, kentte IŞİD protestoları sırasında çıkan ve 12 kişinin ölümüne neden olaylara karıştığı gerekçesiyle polisin yaptığı gözaltıları protesto etmek için yürüyüş düzenlemek istedi. DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de aralarında bulunduğu kalabalık grup DBP il binası önünden yürüyüşe geçti. Barikatlarla önlem alan polis, grup arasında yasadışı örgüt flama ve pankartları bulunduğu gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi. Yürümekte ısrar eden grubun önü bu kez çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Polis müdürü, BDP Eşgenel Başkanı Yüksek'e, "Yürüyüş sizin demokratik hakkınız yürüyebilirisiniz ancak aranızdaki yasa dışı flamaları kaldırmadığınız takdirde izin verilmeyecektir. Bu flamalar PKK terör örgütünün gençlik yapılanmasına ait flamalardır. Bunların tamamiyle toplanması lazım. Toplanmadığı takdirde kesinlikle yürüyüşünüze izine vermeyeceğiz" dedi.

Yüksek ise, "Bu flamaların arasında yasadışı flama yok. Yasalarla kurulmuş flamalar gençlik, kadın kurumlarının flamalarıdır. Siz şu anda anayasal hakkımızı ihlal ettiriyorsunuz. Bizim demokratik tepkimizi koyma hakkımız vardır. Biz yürüyeceğiz" dedi.

Daha sonra araya giren DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ise , "Biz yürüyeceğiz. Biz defalarca bu flamalarla yürüdük. Bugün bir taraftan görüşme yaparken, bir taraftan da flamalar yasağını önümüze engel koyamazsınız. Biz yürüyeceğiz. Flama legaldir. Mahkeme kararınızı getirin deyin ki yasaktır" diye konuştu.

Polis Müdürü de Zümrüt'e, "Şu anda sosyal medyadan vatandaşlarımızı, halkımızı serhildana (başkaldırı) davet ediyorlar" uyarısında bulundu.

"BU HALK YILLARDIR SERHİLDAN YAPIYOR"

Zübeyde Zümret ise, "Bu halk bugüne kadar serhildan yapmış, bugünde serhildan yapacaktır. Bu halk yıllardır serhildan yapıyor. Bu aşamaya gelmesinin tek nedeni de serhildandır" dedi.

Polis grubun yürüyüşüne izin vermeyince partililer bu kez oturma eylemi başlattı. Yaklaşık yarım saat oturma eyleminin ardından DBP Eşbaşkanı Yüksek, polisin yürüyüşe izin vermemesine tepki göstererek, "Baskı olan yerde tepki olur. İnsanlarda buna boyun eğmez, eğmemeli de. Yapılan gözaltı ve baskı furyalarını kabul etmediğimiz için yürüyüş düzenlemek istedik ancak bahaneler gösterilerek izin verilmedi. AKP eğer böyle devam ederse Türkiye'yi, Suriyeleştirecektir" dedi. Kalabalık açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

FOTOĞRAFLI