Gözaltı sırasında görüntü almak isteyen gazetecilere bir polis, gözaltına alınan bir kişinin üzerinde bomba olduğunu belirterek, "Uzaktan çekin üzerinde bomba var" diye uyardı.

DEMİRTAŞ'TAN VALİYE TEPKİ

BDP Genel Başankanı Selahattin Demirtaş, BDP otobüsü üzerine çıkıp, bir konuşma yaparak, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı AKP'nin il başkanı gibi çalışmakla suçladı. Konukevi önündeki alanın Vali'nin talimatıyla hukuksuz bir şekilde kapatıldığını kaydeden Selahattin Demirtaş, şunları söyledi:"Meydanlar halkın meydanıdır. Meydanlar Amed'in (Diyarbakır) meydanıdır. Meydan Valiliği'nin değildir. Buradan bizi engelleyen ve AKP'nin il başkanı gibi çalışan sayın Valiye sesleniyorum. Bu halkın iradesine önünde durulmaz. Bu halkın iradesine bu şekilde saygısızca yaklaşmak sizin göreviniz değildir. Panzerleri bütün güvenlik güçlerini geri çekin. Biz AKP'nin aldığı karar doğrultusunda geri adım atmak üzere bu meydana çıkmadık. Burdaki kararlılığımızın iyi anlaşılması lazım. Bu kentteki insanların güvenliğinden sorumlularsa kendisi güvenliği tehdit etmesin.

Bıraksın halk kendi iradesini bu meydanda haykıracak. Bunun başka yolu yok. Vali'nin kararı hukuksuzdur. Vali halkın meydanını halka yasaklayamaz. Bugüne kadar yüzlerce eylem, etkinlik, miting ve oturma eylemi bu meydanda yapıldı. Hangisi yasaklandıda bunu yasaklıyor Vali bey. Bu hukuksuzluğun karşısında boynumuzu uzatacağımızı kimse bizden beklemesin. Bütün halkımıza şunu açıkça belirtiyorumki, sonuç alınıncaya kadar bu duruş devam edecektir. Bu hukuksuzluğa boyun eğilmiyecektir. Buradan sizlerin huzurunda bir kez daha Vali beye sesleniyorum. Güvenlik güçlerini geri çekin. Panzerlerle kapattığınız caddeleri açın. Bu halk bu meydanda oturacak, bu bir haktır. Bu halkın eylemi siyasi bir eylemdir. Siyasi eylemin muhatabı siyasetçilerdir. Halkın karşısına polisi çıkarmayın. Bu bir güvenlik bir asayiş olayı değildir. Bu bir siyasi olaydır. Gönderecekseniz içişleri Bakanını gönderin, muhatabımız hükümettir, siyasetçilerdir.

Bu taleplerimiz hükümet tarafından kabul edilince, somut bir adım atılıncaya, somut bir taahadüt verilinceye kadar Başbakan bu konuda çıkıp yaklaşımlarını, düşüncelerini açıklayıncaya kadar ve bu taleplere saygı duyduğunu belirtinceye kadar bu direniş sürecektir. Bugün başladı sonuç alınıncaya kadar sürecektir. Biz sizi, bütün halkımızı eğer bu meydan bize kapalıysa Diyarbakır'ın bütün meydanları serbest demektir. Yasak olan sadece burasıysa Amed'in(Diyarbakır) bütün meydanlarını özgürlük meydanına dönüştürecektir. Bu nedenle Vali bey kentin güvenliğini gerçekten düşünüyorsa derhal bu hukuksuzluğa son vermelidir. Kararını ve güvenlik güçlerini geri çekmelidir. Bunu hemen bekliyoruz. Bulunduğumuz yerde sevil itaatsizliğimizi, eylemimizi sürdürüyoruz