Felat BOZARSLAN / DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da 2014 yılında, Dicle Nehri kenarında arkadaşlarının doğum gününü kutlamak için toplanan 6 kişiye bıçakla saldırdıkları, telefon ve paralarını gasp ettikleri ve cinsel tacizde bulundukları iddiasıyla tutuklu yargılanan 2 sanık 22.5'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre olay, 2 Ekim 2014 günü Dicle Nehri kenarında bulunan Kırklar Dağı bölgesinde meydana geldi. Cafe işletmecisi M.G., sinema yapımcısı B.K., tiyatro oyuncusu G.S., seslendirmen oyuncu T.Ö., sendika çalışanı O.E.Ç. ve doktor M.U., arkadaşlarının doğum gününü kutlamak için Dicle Nehri kenarına gitti. İddiaya göre gecenin ilerleyen saatlerinde araçla grubun yanına gelen temizlikçi 24 yaşındaki H.G. ve kahveci 26 yaşındaki E.B., önce sigara ve ateş istedi. İddianameye göre araçtan inen şüpheliler, daha sonra ellerindeki bıçak ve tornavida ile 6 arkadaşı tehdit ederek, gruptaki bazı kişilerin telefon ve paralarını aldı. Şüphelilerin grupta bulunan kadınlar B.K. ve G.S.'ye cinsel tacizde bulunması üzerine kavga çıktığını belirten savcı, iki şüphelinin bu sırada kaçtığını, saldırıya uğrayanların ise şikayetçi olmaları üzerine soruşturma başlatıldığını kaydetti.
ONLAR DA ŞİKAYETÇİ OLDU
İddianamede saldırıya uğrayan 6 kişi ve saldıran 2 kişinin tümünü müşteki-şüpheli olarak tanımlayan savcı, tarafların ifadelerinde bir birlerini suçladığını belirtti. Olay sonrası müşteki şüpheliler hakkında alınan adli raporlara göre basit tıbbi müdahale ile giderilebilir nitelikte yaralandıklarının tespit edildiğini belirten savcı, saldırıyı başlatan E.B. ve H.G.'nin tutuklandığını belirtti.
106'ŞAR YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Tutuklanan 2 şüphelinin gece vakti, birden fazla kişi ile ellerinde bulunan bıçakla diğer müşteki şüphelileri ölümle tehdit ettikleri, darp ettikleri, üzerlerinde ne varsa vermeye zorladıkları, cep telefonu, para, anahtar gibi bir takım eşyalarını aldıklarını kaydeden savcı, bu kişilerin grubun içinde bulunan 2 kadının da cinsel dokunulmazlıklarına yönelik eylemde bulunduklarını belirtti. Bunun üzerine, grupta bulunan 6 kişinin kendilerine yönelik saldırıyı def etmek amacıyla 2 saldırganı darp ettiğini belirten savcı, yapılan eylemin meşru müdafaa sınırları içerisinde kaldığını kaydederek 6 kişinin beraatlerini istedi.
İddianamede diğer şüpheliler E.B. ve H.G.'nin ise 'Birden fazla kişi tarafından silahla birlikte yağma', 'Basit cinsel saldırı' ve 'Hakaret' suçlarından 64'er yıldan 106'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
ŞİKAYETTEN VAZGEÇTİLER
İddianamenin kabul edilmesinin ardından E.B. ve H.G.'nin tutuklu, diğer 6 müşteki-sanığın ise tutuksuz yargılanması Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmada ifadesi alınan taraflar, birbirlerine suçlarken, karşılıklı olarak şikayetten vazgeçtiklerini söyledi. Daha sonra esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, tutuklu sanıkların iddianamede belirtilen suçlardan cezalandırılmasını, 6 müşteki-sanığın ise beraatini talep etti.
22.5 YIL HAPİS
Kararını açıklayan mahkeme sanıklar H.G. ve E.B.'nin grupta bulunan her iki kadına yönelik işlediği iddia edilen 'Cinsel taciz' suçundan, mağdurların şikayetlerini geri çekmeleri nedeniyle dosyalarının düşürülmesine karar verdi. Mahkeme sanıklar H.G. ve E.B.'yi mağdurlara karşı 'Gece vakti silahla yağma' suçundan 22.5'ar yıl hapisle cezalandırdı. Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, 6 müşteki-sanık hakkındaki 'Kasten yaralama' davasının da düşürülmesine hükmetti.