İZMİT'te kent içinde bulunan Kocaeli E Tipi Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlüler koğuşlardaki eşyaları ateşe vererek isyan başlattı. Çevik kuvet ekipleri cezaevi çevresini sararken itfaiye ve sağlık ekipleri de olay yerine gitti.

İzmit'in Kuruçeşme mevkinde bulunan D-100 Karayolu kenarındaki E Tipi Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlüler saat 21.00 sıralarında isyan girişimi başlattı. Koğuşlardaki eşyaları ateşe veren tutuklu ve hükümlülerden bazıları da çatılara çıkarak buradaki kiremitleri ve yatakları çevreye fırlatmaya başladı. İhbar üzerine cezaevine Çevik Kuvvet, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. itfaiye ekibinin henüz müdahale edemediği yangın nedeniyle cezaevinden dumanlar çevreye yayıldı. Yetkililer ile hükümlü ve tutuklular arasında henüz bir görüşme sağlanamadığı belirtildi.

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER KÖTÜ KOŞULLAR NEDENİYLE YATAKLARI ATEŞE VERMİŞ 

Kocaeli E Tipi Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlülerin koğuşlardaki eşyaları ateşe vermesiyle başlayan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülmüştü.

Yaklaşık bir buçuk saat sonra yeniden başlayan alevlere itfaiye ekipleri su sıkarak müdahale etti. Dumanlar nedeniyle cezaevinde tutuklu ve hükümlüler idare bölümlerin bulunduğu D-100 karayoluna bakan bölgedeki çatılara çıkıp dumandan etkilenmemeye çalıştı.

KOĞUŞLARDA KOŞULLAR ÇOK KÖTÜ İDDİASI

Cezaevindeki eşyaları ve yatakları ateşe veren tutuklu ve hükümlülerin kötü koşullar nedeniyle isyan başlattığı iddia edildi. Cezaevinde kapasitenin üstünde tutuklu ve hükümlü kalması, koşulların kötü olması, yapılan şikayetlerin karşılıksız bırakılması nedeniyle isyan başlattıkları öne sürüldü.

AİLELER CEZAEVİNE AKIN ETTİ 

Kocaeli E Tipi Cezaevi'ndeki yangını ve isyanı duyan tutuklu ve hükümlü yakınları ile aileleri cezaevine akın etti. Ailelerden bazıları ağlayarak gelişmeleri izlerken, çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri aileleri cezaevi çevresine yaklaştırmadı.
Çevik kuvvet ekipleriyle jandarmalar alevlerin başladığı cezaevinin 5'nci koğuşa kadar gitti. Buradaki tutuklu ve hükümlüler etkisiz hale getirilirken, kapı açılamadı. Cezaevindeki isyan çıkaran tutuklu ve hükümlüler ikna edilmeye çalışıyor. Saat 23.30 itibariyle bazı mahkumların da hala çatıda dolaştığı görüldü.

Öte yandan tutuklu ve hükümlü aileleri, cezaevinden çıkan ambulansları durdurup içinde yakınları olup olmadığını kontrol etti. Aileler boş olan ambulansların geçişine izin verdi.

CEZAEVİNDEKE OLAYLAR SONA ERDİ

İzmit kent merkezi'nde bulunan E Tipi cezaevi'nde hükümlü ve tutukluların saat 21.00 sıralarında koğuşlardaki eşyaların ateşe vermeleriyle başlayan eylem saat 23.45'te sona erdi.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, tutuklu ve hükümlülerin ikna edildiğini ve eylemin sanlandırıldığını söyledi. Mustafa Küçük, gazetecilere yaptığı açıklamada tutuklu ve hükümlülerin bazı talepleri olduğunu belirterek, "Öncelikle bu bir isyan değildir. Bazı talepleri oldu. O talepleri aldık. Aileler endişelenmesin, tüm mahkumlar koğuşlarına girdi. Herhangi bir yaralı yok, sadece koğuşlara tahribat verdiler" dedi.

HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARI NAKLEDECEK CEZAEVİ BULUNAMADI

Başsavcısı Mustafa Küçük, Kocaeli'deki tüm cezaevlerde 5 bin hükümlü ve tutuklu bulunduğu bunlardan 800'ünün bu cezaevinde kaldığını söyledi. Küçük, olayların çıktığı kent merkezindeki E Tipi tipi cezaevinin aslında kapatıldığını ancak burada bulunan tutuklu ve hükümlülerin diğer cezaevlerinde de yer olmadığını için nakledilemediklerini açıkladı.

Bu arada cezaevi önünde toplanan tutuklu ve hükümlü yakınları Başsavcı Mustafa Küçük gazetecilere açıklama yaparken, "Bize açıklama yap. Orada bizim yakınlarımız var" diye seslendiler. Başsavcı daha sonra tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının yanlarına giderek bilgi verdi, herhangi bir yaralının olmadığını söyledi.

Başsavcı Küçük ayrılmasına rağmen yaklaşık 400 Çevik Kuvvet ekibi ile hükümlü ve tutuklu yakınları cezaevinden ayrılmadı.