Arif ARSLAN/BATMAN, () - BATMAN çevresi ve Diyarbakır'ın Silvan ve Bismil ilçelerinde tarlalardaki ürün artıkları anızların yakılmasıyla birlikte rüzgarın etkisiyle gelen dumanların altında kaldı.
Diyarbakır'ın Silvan ve Bismil ilçelerine komşu olan Batman, bu ilçelerle kent çevresinde yakılan anızlardan yükselen dumanların altında kaldı. Sabah saatlerinde etkili olan dumanlar, bazı mahallelerde vatandaşları zor durumda bıraktı.
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, anız yangınlarıyla mücadele etmek için valilik aracılığıyla çiftçilerin uyarıldığını belirtti. Kavuş, "Bir süre önce köyde üreticileri bilinçlendirdik. Anız yangınları sadece hava kirliliği oluşturmuyor. Doğa ve canlılara büyük zarar verdiğini çiftçilere anlatıyoruz. Fakat maalesef gelinen noktada tüm uyarılara rağmen hala anız yakılıyor. Batman'da nefes almak bile güç. İnsanlar gece uyuyamıyor. Okullarda eğitim görülemiyor. Özellikle hastanelerdeki hastalar zorlanıyor. Kalp hastaları nefes almakta zorlanıyor. Astım ve bronşit hastaları bu tür havalardan olumsuz etkileniyor. Lütfen anız yakmayın. Yaktığınız geleceğimizdir. Anız yakmak her ne kadar çiftçiler açısından kolaylaştırıcı ve faydalı görünüyorsa da gerçekten öyle değil. Bu bir vahşettir, bu bir cehalettir" dedi.
Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Mazlum-Der Şube Başkanı Hasan Argünağa, sorunun yıllardır üzerine gittiklerini söyledi. Argünağa, "Fakat ne yazık ki çiftçilerimiz bilinçsizce tarlaları ateşe vermeye devam ediyorlar. Anız, kötü sonuçlara yol açıyor. Hastalar sokağa çıkamıyor. Artık yeter diyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI