Serhat TEZCAN- Faruk KAHRAMAN/BURSA, () - BURSA’da konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ın destekleri ve sektöre sağladıkları yatırım teşvikleriyle ile farklı yatırımcıları bir araya getirdiklerini belirterek, “2020 öncesinde yerli marka otomobilimizi ülkemiz ve dünya yollarında görmeyi hedefliyoruz" dedi.
Ulusal Otomotiv Tedarik Sanayi Buluşması, Bursa Hilton Otel’de yapıldı. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bugün otomotiv ve tekstil ile ilgili zirveleri gerçekleştireceklerini söyledi. Dünya ekonomisinin bir yandan çok zor, bir yandan da fırsatlarla dolu bir süreçten geçtiğini ifade eden Işık, "Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülke günü kurtarmaya çalışırken, Türkiye, açıkladığı 'Yapısal Dönüşüm Programları' ile yaşanan bu süreçleri orta ve uzun vadede lehine çevirecek adımlar attı" dedi.
Konuşmasında, petrol fiyatlarının gerilemesinin, Türk ekenomisine katkı sağlayacağını, sanayiciyi rahatlatacağını söyleyen Bakan Işık, yaşanan bu gelişmenin, ihracatı artırırken, cari açıkta da ciddi iyileşmeler sağlayacağını savundu.
Düşen petrol ve emtia fiyatlarıyla birlikte enflasyonun da Orta Vadeli Programda 2015 yılı için öngörülen yüzde 6,3'ün de altında gelme ihtimalininin güçlendiğini dile getiren Işık, bu durumun Merkez Bankası kararlarına ve iç tüketime olumlu yansıyacağını söyledi.
“OTOMOTİV FİRMALARI 2013’TE 87 MİLYON ARAÇ ÜRETTİ"
Yaptıkları çalıştaydan olumlu sonuçlar alacaklarını belirten Bakan Işık, 20’nci yüzyılda yaşanan toplumsal dönüşümün en önemli aktörleri arasında yer alan otomotiv sanayinin, yaklaşık 2 trilyon Euro hacminde bir büyüklüğe ulaştığını söyledi. Bu rakam ile otomotiv sektörünün 5 ülke hariç dünyadaki diğer ülkelerden daha büyük bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu ifade eden Işık, "2013 yılında otomotiv firmalarının 87 milyon araç üretirken, ithal ikamesi amaçlı traktör ve ticari araçların montaj üretimi ile yola başlayan ülkemiz, şu anda dünya pazarına yönelik tasarım, Ar-Ge ve üretim yapar hale geldi ve otomotiv üretiminde dünyada 17'nci sıraya yerleşti" diye konuştu.
"DÜNYA OTOMOTİV İHRACATINDAN YÜZDE 1,4 PAY ALIYORUZ"
Türkiye'nin AB ülkeleri içinde otobüs üretiminde 1’inci, hafif ticari araç ve ağır kamyon üretiminde 2’nci, otomobil üretiminde ise 7’nci sırada yer aldığını açıklayan Işık, "Ülkemiz otomotiv sanayinin, dünya otomotiv ihracatından aldığı pay 2002 yılında binde 6 iken, 2013 yılında bu oran yüzde 1,4'e yükseldi. Bu oranlar, sektör ve ülkemiz açısından oldukça sevindiricidir" diye konuştu.
Bakanlığın Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, otomotiv tedarik sanayinin, 3 bin 143 firma ve 121 bin 417 çalışanı ile büyük bir sektör haline geldiğini açıklayan Işık, Türk otomotiv tedarik sanayinin, uluslararası pazarlarda rekabet ettiğini söyledi. Otomotiv tedarik sanayinin 2023 yılı ihracat hedefinin 30 milyar dolar olduğunu, yaşanan gelişmeler ve TÜİK verilerine göre bu hedefe ulaşacaklarını kaydetti.
“YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİLERE 2,5 MİLYON LİRA DESTEK VERİYORUZ"
Otomotiv sektörünün geleceğinde elektrikli araçların büyük rol oynayacağının savunan Işık, sektörü gelişmesi için tüm yönleriyle destek verdiklerini açıkladı. Otomotiv sanayinde de araç hafifletme, çevre ve tüketici dostu araç, yeni malzemeler ve yeni teknolojiler konusunda çalışmaların arttığına dikkat çeken Işık, sektörde elektrikli araçların büyük rol oynayacağının öngörüldüğünü vurgulayıp, sektörü tüm yönleriyle desteklediklerini belirtip, "TÜBİTAK aracılığıyla içten yanmalı motorlu araçların performansını artıracak, elektrikli ve hibrit araçların pil teknolojilerini geliştirecek ve bu araçlarda emisyon azaltılmasını sağlayacak sistemleri üretecek yenilikçi girişimcilere 2,5 milyon liraya kadar destek veriyoruz. 'Hibrit Elektrikli Araçlara Özel İçten Yanmalı Motor Tasarımı Çağrısı' ile de hibrit elektrikli araçlarda kullanıma uygun, yüksek performanslı ve düşük emisyonlu içten yanmalı motorların geliştirilmesine yönelik bilgi ve teknoloji üretimini bekliyoruz" dedi.
Sektöre yaptıkları yatırım teşvikleri ile 2020 öncesinde yerli marka otomobili ülke ve dünya yollarında görmeyi hedeflediklerini belirten Işık, otomotiv yan sektörünü rekabetçi yapan en önemli etkenlerden birinin de sektörün tasarım gücü olduğunu belirtip, tasarımı da Ar-Ge merkezleri gibi destekleyeceklerini bu konuda önümüzdeki günlerde müjde vereceklerini sözlerine ekledi.
Konuşmasında, otomotiv yan sanayi ile ilgili 5’inci bölgede ciddi bir ekosistem olduğunu söyleyen Işık, hazırladıkları 'Kümelenme Destek Programı' ile şirketlerin işbirliği ve rekabetci ortamlarını artırmayı düşündüklerini kaydetti.
Bakanlık olarak paydaşlarla beraber otomotiv sektörünün sorunlarını tespit ettiklerini ve çözüm yollarını geliştirdiklerini ifade eden Işık, "2015 - 2018 yıllarını kapsayacak şekilde 'Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı' hazırlık çalışmalarına başladık. Bakanlığımız tarafından verilen aksam ve araç tip onay belgelerinin uluslararası geçerlilik kazanmasına yönelik gerekli mevzuat güncelleme ve teknik servis ile onay kuruluşunun altyapısını iyileştirme çalışmaları yine bu eylem planı kapsamında devam ediyor" diye konuştu.
OTOMOTİV TEST MERKEZİ
Yenişehir’de yapılması planlanan Otomotiv Test Merkezi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Işık, “Türkiye Otomotiv Test Merkezi'ni mutlaka yapacak. Birinci önceliğimiz de bu test merkezinin, otomotivin kalbi durumunda olan Bursa'da yapılması. Araziyle ilgili bazı sorunlarımız var. Sorunların aşılması için ciddi bir gayret gösteriyoruz. Arzumuz bu test merkezinin Bursa'da hayata geçmesi yönünde. Bu test merkezini özellikle üretilecek yerli araçlar için önemli bir adım olacağını düşünüyoruz ve Türkiye'nin bu noktada yurt dışına ödediği bedellerin yurt içinde kalması açısından da bir an önce hayata geçmesi için gayretimizi gösteriyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI