ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde çıktıkları doğa gezisinde kaybolan 3 yabancı öğrenci, 40 kilometrelik alanda 7 ekip tarafından aranıyor.

Boğaziçi Üniversitesi'ne öğrenci değişim programı kapsamında gelen üçü de 22 yaşındaki İngiliz David James Alan Mackie ile Hollandalı Marje de Grott ve Frisa Ann Antony de Vries, 14 Ocak'ta Kemer'e bağlı Göynük'teki Likya yolunda doğa yürüyüşüne çıktı. 3 öğrencinin 16 Ocak saat 15.30 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne cep telefonuyla ulaşarak yardım istemesi üzerine arama çalışması başlatıldı.
Cep telefonu şarjının bitmek üzere olduğunu söyleyen öğrenciler, "Bir tarafımız şelale, diğer tarafımız dağlık bölge" diyerek bulundukları yeri tarif etmeye çalıştı. İhbar üzerine Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı'na bilgi verildikten kısa süre sonra arama faaliyetleri başlatıldı.

İLETİŞİM KESİLDİ

Arama çalışması devam ederken dün saat 06.35 sıralarında 112'yi yeniden arayan öğrenciler, 1 kişinin ayakkabı sorunundan dolayı ayağının incindiğini, kumanyalarının azaldığını söyledi. Cep telefonlarının şarjlarının bitmesi nedeniyle 3 öğrenciyle o saatten sonra iletişim kurulamadı.
Kayıp öğrencileri bulmak için arama çalışmalarına bu sabah yeniden başlandı. 40 kilometrelik alanda 7 ayrı ekiple yapılan arama kurtarma çalışmasına yaklaşık 70 kişi katılıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri ve jandarmanın yanı sıra, dağcılık kulübü üyeleri ile bir helikopter de öğrencileri arayan ekipte yer alıyor.
Kemer Belediyesi Kültür Müdürlüğü Ar-Ge departmanında çalışan ve bölgeyi çok iyi bilenlerden Erkan Çilengir, kayıp gençleri dün Tahtalı Dağı'nda aradıklarını, bugün ise Göynük Kanyonu ve Beldibi'nin dağlık bölgelerine yöneldiklerini söyledi.
Çilengir, gençlerin Göynük Kanyonu'nun tarihi Likya Yolu üzerindeki sarp kayalıklarda olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.

VALİ YARDIMCISI: ÜMİTSİZ DEĞİLİZ

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, kaybolan 3 genç turist için Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı önünde aramalarla ilgili son durumu açıkladı. Komuta merkezinin hem helikopterle, hem de diğer birliklerle koordinasyonları sağladığını söyleyen Cevheroğlu, şunları söyledi:
"İnşallah iyi haber vermeye çalışıyoruz. Şu an 136 kişi Antalya İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı birlikler, buna bağlı olarak koku alan köpekler, Afyonkarahisar, Isparta illerinden gelen AFAD birlikleri, yerel halk, Kemer Enduro Kulübü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, sivil halk ve Doğa Dostları Kulübü olmak üzere toplamda 136 kişi 8 ayrı koldan ve havadan polis helikopterimizle birlikte arıyor. Sayın Valimizin talimatı ile konu, Başbakanlık'tan da gerekli merciler tarafından takip ediliyor. Hollanda ve İngiltere'nin konsolosları burada. Aileler buradalar. Arıyoruz, inşallah iyi haber vermeye çalışacağız. Ümitsiz değiliz." 

COĞRAFYA BU BÖLGEDE ÇOK ÇETİN

Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"En son sinyal alındığı ve tarif ettikleri bir yer var. Tarif ettikleri yerde iki sivri tepeden bahsediyorlar. Suların olduğundan bahsediyorlar. Denizi göremediklerini söylüyorlar. Bunlara göre bu bölgede her yeri didik didik arıyoruz. Her türlü ihbarı, her türlü bize gelen bilgiyi değerlendiriyoruz. Ama şunu söyleyeyim. Döner Gazino olarak bilinen yerden Tahtalı Dağı'na kadar olan bütün bölgeyi karadan ve havadan taradık. Ama coğrafya bu bölgede çok çetin. Ormanlık var, derin vadiler var. Geçen haftaya kadar sürekli değişen hava şartları vardı. Bir sis iniyor, yağmur yağıyor, bölgenin yükseklerine kar yağıyor. Olumsuz şartlar vardı. Bugün biraz rahat çalışıyoruz."

KIYAFETLERİ İKLİME UYGUN


Hem İngilizce, hem de Hollanda dilini bilen kişilerin herhangi bir haberleşme için bekletildiğini aktaran Cevheroğlu, şöyle dedi:
“En son iletişim kurdukları cuma günü saat 15.30 sıralarında 112'yi arıyorlar. Ondan sonra kendileri ile maalesef iletişim kuramadık. Ama bizi umutlandıran nokta var. Bir kere bu çocukların üzerlerindeki kıyafetler iklime uygun. Yaşları daha genç. 1993 doğumlular. Doğa sporlarını seviyorlar. Bölgede su var. Bunlar bizi ümitlendiriyor. İnşallah bu kişileri biran önce bulmayı ümit ediyoruz."
3 öğrencinin, 11 Ocak günü saat 13.07 sıralarında Göynük Kanyonu'na girerken kamera görüntülerine yansıdığı da görüldü.