Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'nin Eceabat Belediye Başkanı Ak Partili Adem Ejder, CHP'li Belediye Meclis üyesi Timur Koşal'ı tehdit etmek ve kasten yaralamak suçlarından yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Başkan Ejder'in İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi'ne yaptığı istinat başvurusu da reddedildi ve böylece karar kesinleşti. Ancak Ejder, kanun hükmündeki bir kararnameye göre tutuklanmadı.
Eceabat Belediyesi'nde 13 Temmuz 2015'te meydana gelen olay, iddiaya göre şöyle gelişti:
CHP Belediye Meclis Üyesi Timur Koşal, Belediye Başkanı Ak Partili Adem Ejder tarafından darp edilerek, yaralandı. Koşal, o dönem encümen üyesi olduğunu belirterek, Yazı İşleri Müdürü tarafından toplantıya çağrılması üzerine Başkanlık makamına gittiğini, tokalaşmak istediği Başkan Ejder'in ise kendisiyle tokalaşmadığını ileri sürdü. Koşal, "Başkan Adem Ejder bana, sürekli kendisini şikayet ettiğimi ve çalıştırmadığımı söyledi. CHP'li Meclis Üyesi Metin Övün ile aralarındaki bir davaya da Övün'ün şahidi olarak katılmamı bahane ederek, ayağa kalkıp üzerime yürüyerek vurmaya çalıştı. Bu olay üzerine makamdan çıkıp, Yazı İşleri Müdürü'nün odasına geçtim. Arkamdan gelerek 'adam dövmenin cezası 3 bin lira' diyerek saldırdı. Boğazıma sarıldı, yaralandım. Sağlık Ocağı'na giderek rapor aldım ve kendisinden şikayetçi oldum" dedi. 
Çanakkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 21 Nisan 2017'de görülen duruşmada, CHP'li Eceabat Belediye Meclis Üyesi Timur Koşal'ın şikayeti nedeniyle Belediye Başkanı Adem Ejder sanık sıfatıyla çıktı. Mahkeme, Başkan Ejder'e, 'adam yaralama' suçundan 4 ay, 'tehdit' suçundan ise 6 ay olmak üzere toplam 10 ay hapis cezası verdi. Çanakkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Başkan Ejder hakkında verdiği hapis cezasının ertelenmesine, indirim yapılmasına ya da seçenek yaptırımlara çevrilmesine yer olmadığı yönündeki kararında ayrıca 'Sanığın dosyaya yansıyan olumsuz kişilik özelliklerine göre bir daha suç işlemeyeceği yolunda mahkememizde olumlu kanaat oluşmadığından, ayrıca hakkında daha önce verilmiş HAGB kararı bulunduğundan ve sanık bu kararda öngörülen denetim süresi içinde davamıza konu suçu işlediğinden, 28.06.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6545 SK.nın 72. maddesi ile değişik CMK'nın 231/8 maddesi uyarınca yasal şartları oluşmayan CMK 231 maddesinin uygulanmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına" ifadelerine yer verdi.
Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, Çanakkale 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'ne götürdü. Ancak istinat başvurusu, 9. Ceza Dairesi'nce rededilince, cezası onandı.
Başkan Ejder ile husumetinin bulunmadığını, aynı mahallenin çocukları olduklarını belirten CHP Belediye Meclis Üyesi Timur Koşal ise, "Ben halen meclis toplantılarına gidiyorum. O seçilmiş olduğu kadar, ben de seçilmiş meclis üyesiyim. Eceabat'ın yararına olan konularda fikir belirtiyorum ve belirtmeye devam edeceğim" diye konuştu.
Hakkındaki hapis cezasıyla ilgili olarak, "10 ay zaten hapis cezası var. Bir gün teslim olduk, çıktık geldik" demekle yetinen Başkan Ejder, konuyla ilgili basında yer alan haberler üzerine Facebook hesabından yazılı bir açıklama yayınladı. Başkan Ejder, 'Kamuoyuna Duyuru' başlığıyla yayınladığı açıklamasında, şöyle dedi:
"Bazı basın yayın ve sosyal medya hesaplarında 17.08.2017 tarihinde yer alan şahsıma yönelik maksatlı karalama kampanyası hakkında kamuoyuna açıklama yapma zaruriyeti doğmuştur. Eceabat halkından aldığım büyük destek ve güvene layık olabilmek adına yıllardır onurla, şerefle, azimle ve kararlılıkla yürüttüğüm Eceabat Belediye Başkanlığı görevimde başarılarımızı hazmedemeyen bazı menfaat odakların, ahlak dışı iftiralarını ve oyunlarını ibretle izliyoruz. Sebebi ve sonucu ne olursa olsun, hukukun önünde boynumuz kıldan ince, hakkımızda verilmiş kararlara saygımız sonsuzdur. Ancak halkımızın başını öne eğecek, bu büyük güveni sarsacak hiçbir olumsuzluğa ve suça bugüne kadar karışmadığım gibi, böyle bir durumun bundan sonra yaşanması dahi söz konusu değildir. Menfaat odaklarının şahsımla olan kişisel meselelerinden dolayı halkımızın gözünde itibarımı zedelemeye, siyasi kariyerimi bitirmeye yönelik bu algı yönetim çabaları son derece açık ve nettir. Sağduyu sahibi halkımızın bu yalan yanlış girişimlere karşı tavrı ve tutumu ile şahsıma yönelik büyük desteğinden ötürü minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Biliyoruz ki, halkımızla olan birliğimizi ve bütünlüğümüzü, sevgimizi ve saygımızı yok etmeye çalışan odakların bu ve benzeri girişimleri bugüne kadar olduğu gibi her zaman sonuçsuz kalacaktır. Hiçbir durum ve hiçbir gerekçe bizim Eceabat halkına hizmet aşkımızı ve bu yöndeki kararlılığımızı engelleyemeyecektir."
1 Temmuz 2016 öncesinde işlenmiş, üst sınırı 2 yıla kadar olan hapis cezalarında kanun hükmünde kararnameyle hükümlülerin lehine olarak getirilen denetimli serbestli kararından böylelikte Başkan Ejder de faydalanmış oldu.

FOTOĞRAFLI