Taylan YILDIRIM/İZMİR () - İZMİR Adliyesi'nde 2 Eylül 2013 tarihinde düzenlenen adli yıl açılış töreni sırasında, 'Tutuklu avukatlara özgürlük' yazılı pankart açıp, slogan attıkları gerekçesiyle haklarında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 18 avukat, beraat etti.
Bayraklı Adliyesi 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan ve ilk duruşmada ifadesi alınmayan, aynı zamanda Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı da olan Avukat Şule Arslan Hızal ile sanık avukatlar katıldı. Hızal'ın ifadesini tamamlamasının ardından, son mütalasını veren Cumhuriyet savcısı Göksel Eğridere, sanık avukatların yaptığının, anayasal bir hak olduğunu ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini dile getirip beraat talep etti.
Talebe uyan mahkeme de avukatlar Serdar Gültekin, Nergiz Tuba Aslan, Mehmet Cemal Doğan, Gurbet Uçar, Abdulhadi Çetin, Azat Elçi, Fatma Demirer, Dinçer Çalım, İmdat Ataş, Mehmet Güner, Şule Aslan Hızal, Zöhre Dalkıran, Anıl Güler, Oktay Uysal, Canan Uçar, Nezahat Paşa Bayraktar, İlhan Gül Kireçkaya ve Hüseyin Korkmaz hakkında, beraat kararı verdi.
DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANDIK
Kararla ilgili açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Şule Arslan Hızal, davanın açılmasının baştan hukuka aykırı olduğunu söyledi. Hızal, “Geçen yıl itibariyle bu eylemi yaptık. Tutuklu avukat arkadaşlarımıza, tutuklanış şekillerine tepki gösterip destek verdik. Özgürlüklerini talep ettik. Adliyeler, hakimlerin ve savcıların olduğu kadar bizlerin de görüşlerini ifade ettiği alanlar. Yaptığımız demokratik hak kullanımıydı. İzmir Adliyesi'nde daha önce silah, araba sergilendi. Bunlar herkese açılırken, avukatların kendilerini ifade etmelerini cezalandırmaya çalışmak hukuka aykırıydı" dedi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İzmir Adliyesi'nde geçen yıl 2 Eylül'deki adli yıl açılış töreninde yapılan protestonun ardından, Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Tokgöz'ün haklarında iddianame düzenlediği 18 avukat hakkında, İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1.5 yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

FOTOĞRAFLI