ADANA ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulup aranması ile ilgili operasyonlarda görevli 4 savcı ile bir subay hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu HSYK'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı verildi. Açığa alınan savcılardan Adana'da kalan tek savcı olan Özcan Şişman, "Hukuksuzluk devam ediyor" dedi.

  1 Ocak 2014'de Hatay, 19 Ocak 2014'de de Adana'da 'Mühimmat ve silah' taşıdıkları iddiasıyla TIR ve otobüslerde özel yetkili Adana Cumhuriyet Savcıları tarafında arama yaptırılması istenmesi tartışmalara neden olmuş, görevli 4 savcının önce başka yerlere atamaları yapılmış, daha sonra açığa alınmışlardı. Dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman hakkında soruşturmalar sürerken, TIR'ları arayan askerler hakkında 'casusluk' suçlaması ile dava açılıp, celseler gizli yapılmaya başlandı.
Bu arada HSYK'nın incelemeleri tamamlandı ve usul gereği tutuklanma istemleri olay yerine en yakın yer olan Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu mahkeme de 4 savcı hakkında tutuklama kararı verildi. 

Bu arada ilin en yüksek rütbeli komutanı olması nedeniyle Adana eski İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay hakkında da yine HSYK tarafından talep edilen tutuklama istemi, Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

ÖZCAN ŞİŞMAN: HUKUKSUZLUK DEVAM EDİYOR

Hakkında tutuklama kararı çıkartılan savcı Özcan Şişman, muhabirine tutuklama kararıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada şöyle dedi:
"Hukuksuzluğun olduğu bir yerde hukuksuzluk devam ediyor. Güce biat edenler, hukuku yok sayarak, gücün talimatını yerine getiriyorlar. Birilerinin gazını almak için bizi tutukluyorlar. Yaşadığımız süreç budur. Daha önce de dile getirdiğim gibi hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yok. Bütün işlerimizde hukuk neyi gerektiriyorsa onu yaptık."

 "BU MEMLEKETTE DOĞDUK, BU MEMLEKETTE ÖLECEĞİZ"

HSYK'nın talebi üzerine Tarsus 2’nci Ceza Mahkemesi tarafından haklarında yakalama kararı çıkarılan 4 savcıdan, Antalya'da bulunan Süleyman Bağrıyanık, DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Haklarındaki kararı basından öğrendiğini anlatan Bağrıyanık, şunları söyledi:
"Biz bu memleketin insanıyız. Biz bu memleketten kaçacak da değiliz. Bu memlekette doğduk, bu memlekette öleceğiz. Ben uygun bir saatte gider çıkarım mahkemeye. Tarsus’a gideceğim. Ne sorarlarsa söylerim. Bizim sakladığımız, çekindiğimiz bir şey yok. Kararı basından öğrendim, davetiye çıkabilirdi. Adresim belli. Gidip mahkemenin huzuruna çıkarız. Bizim saklayacağımız bir şey yok."
Ancak bu açıklamalarından bir süre sonra savcı Süleyman Bağrıyanık'ın adliye yakınındaki evine polisler gitti. Polislerin savcı Bağrıyanık'ı götürmeye mi geldiği henüz netleşmedi.
Süleyman Bağrıyanık, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden alındıktan sonra Antalya’ya önce Başsavcı vekili, ardından savcı olarak atanmıştı. Süleyman Bağrıyanık yürütülen soruşturma gerekçesiyle HSYK tarafından bu görevinden uzaklaştırılmıştı.

ÖZCAN ŞİŞMAN GÖZALTINA ALINDI 

Hakkında tutuklama kararı çıkan savcı Özcan Şişman, evinde gözaltına alındı. 2 sivil ekip saat 19.40 sıralarında Özcan Şişman'ın oturduğu binanın 6'ıncı katına çıktı. Sivil ekip yaklaşık 10 dakika sonra Savcı Özcan Şişman ile birlikte binadan ayrıldı. Bu sırada polisler, gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Özcan Şişman, sağlık kontrolünden geçildikten sonra gözaltına alındı. 

ŞİŞMAN: DEVLETİN SAVCISINI DERDEST ETMEK SUÇTUR, BU SUÇU İŞLEYENLER CEZASINI ÇEKECEKLERDİR

Özcan Şişman, gözaltına alındıktan sonra sağlık Adana Adli Tıp Kurumu'na getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan şişman, şunları söyledi:

"Casusluk yaptığım iddia ediliyor. Hangi devlete ne casusluk yaptığımızı izah etmeleri lazım. Ben yıllarca casuslukla ilgili soruşturmalar yaptım. Yıllarca terör soruşturmaları yaptım neyle suçlandığımı bilmiyorum. Devletin savcısını bu şekilde derdest etmeleri suçtur, bu suçu işleyenler cezasını çekeceklerdir. Bu kadar net söylüyorum."
Özcan Şişman daha sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.