(Ayrıntılar eklendi.)

Öykü Altuntaş - Yaşar Kaçmaz - Özgür Arslan / İstanbul, 16 Eylül () - ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, Hürriyet Gazetesi’ne yaptığı ziyarette, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün demokratik toplumların vazgeçilmez parçaları olduğunu ifade etti ve "Bu hakların ne kadar önemli olduğunu ve bu hakların özgürce kullanılması gerektiğini göstermek için buradayım" dedi.

Büyükelçi Bass ziyaretinde Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ile görüştü. ABD Büyükelçisi, görüşmenin ardından Hürriyet, Hürriyet.com.tr, Radikal ve İngilizce yayın yapan Hürriyet Daily News gazetesi yöneticileri, köşe yazarları, çalışanlarla tanıştı.

Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri’nde bir açıklama yapan Bass, konuşmasına Türkçe “Meslektaşlarım” diyerek başladı, gazeteciliğin demokrasi açısından değerli olduğunu ve demokratik toplumlarda basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün vazgeçilmez olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Meslektaşlarım, çalışmalarınızı görmekten memnuniyet duyuyorum. Parçası olduğunuz meslek, demokratik toplumlarda demokrasinin niteliği ve dinamizmi açısından inanılmaz önemli. Toplumda neler olduğunu, politik seçimleri, yaşanan sorunlara ilişkin vatandaşlarınızı bilgilendirme çabalarınızı takdir ediyorum. Bizim açımızdan ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü, sağlıklı demokratik toplumlarda uluslararası haklar temelinde esas önem taşıyor. Bu hakların ne kadar önemli olduğunu ve bu hakların özgürce kullanılması gerektiğini de göstermek için buradayım. Demokratik toplumlarda bu hakların ne kadar önemli olduğunu sizlerin de bildiğinden emin olmak için ve demokratik toplumlarda bu hakların özgürce kullanılması gerektiğine olan kuvvetli inancımızı göstermek için buradayım. Kişisel olarak, çalışmalarınıza ayrıca minnattarım çünkü çabalarınız, tarihindeki bu kritik dönemde, benim de toplumda neler olduğunu anlamamı sağlıyor.”

 

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de açıklamanın ardından, “Buradaki varlığınız bizlere cesaret verdi, yüreklendirdi” diye konuştu ve desteği için Büyükelçi’ye teşekkür etti.

Açıklamanın ardından John Bass, Hürriyet binasına 48 saatte iki kez yapılan saldırıların izlerini, kapı ve camlardaki hasarı inceledi.

Hürriyet Gazetesi, 6 Eylül Pazar günü uğradığı saldırının ardından 8 Eylül saat 20.30 sularında bu kez daha kalabalık bir grup tarafından ikinci kez saldırıya uğramıştı. Polis, saldırganların binaya girişine engel olamamış, saldırganların Hürriyet binasına yaklaştığı sırada 4 el silah sesi duyulduğu belirtilmişti. İstanbul'un ardından Ankara'da da Hürriyet'e yönelik saldırı gerçekleşmişti.

Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, saldırıyı “Türk demokrasisinde kara bir sayfa” olarak nitelendirirken, saldırı basın özgürlüğü meslek kuruluşları, hak örgütleri ve bir takım siyasilerce kınanmış, uluslararası basında da dikkat çekmişti.