İbrahim ASLAN/SİNOP, () - SİNOP'ta 7 yıl önce lise öğrencisi 14 yaşındaki Yeliz Özdoğru'nun öldürülmesiyle ilgili tutuksuz yargılanan Kurtuluş Elmacı, geçen 8 Nisan'da yapılan duruşmada ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde yakalanan Elmacı, cezaevine konuldu. Yeliz Özdoğru'nun babası Nedim Özdoğru, "7 yıl bize 40 yıl gibi geldi. Adalet yerini buldu" dedi.
Cinayet, Sinop'a bağlı Uzungürgen Köyü’nde 2008 yılı Mart ayında işlendi. İddiaya göre, kursa gitmek için evden ayrılan Sinop Atatürk Lisesi 1'inci sınıf öğrencisi Yeliz Özdoğru, akşam eve gelmedi. Bunun üzerine ailesi jandarmaya giderek kızının bulunmasını istedi. Ormanlık alanda arama yapan ekipler, 1 hafta sonra Özdoğru'nun cesedini köyün yakınlarında buldu.
Boğazı kesilerek öldürüldüğü saptanan Yeliz Özdoğru'nun tırnak aralarında deri ve saç, iç çamaşırında da sperm örnekleri bulundu. Ancak bu bulgulardan sonuç alınamadı. Yöre sakinlerinden bir kadın, cinayette kullanılan bıçağı bulup jandarmaya götürdü. Yapılan incelemede bıçağın üzerinde genç kıza ait kan ve deri izlerine rastlandı. Jandarma, köylülerin ifadelerine başvurarak katili bulmaya çalıştığı sırada, şüpheler İstanbul'da oturan ve zaman zaman köye giderek amcasının evinde kalan 28 yaşındaki Kurtuluş Elmacı'nın üzerinde yoğunlaştı. Bunun üzerine Elmacı jandarma tarafından gözaltına alındı. Çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
Sinop Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Kurtuluş Elmacı, 2009 yılı Aralık ayında yapılan duruşmada, suçsuz olduğunu savundu. Mahkeme heyeti de sanığı suç vasfının değişme olasılığını dikkate alarak yurt dışına çıkış yasağı koyup, tahliye etti.
Tutuksuz yargılanan Kurtuluş Elmacı ile ilgili mahkeme heyeti geçen 8 Nisan'da karar verdi. Alınan ifadeler, yapılan sorgulamalar sonucu Yeliz Özdoğru'yu öldürdüğü iddiasıyla Kurtuluş Elmacı, 'canavarca bir hisle, eziyet çektirerek adam öldürmek' suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmaya katılmayan sanık hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde polis tarafından gözaltına alınan Kurtuluş Elmacı 5 gün önce Sinop'a getirilerek cezaevine gönderildi. Kızlarının katil zanlısının yakalanıp cezaevine konulduğunun haberini alan Yeliz Özdoğru'nun ailesi hem sevinci hem de üzüntüyü aynı anda yaşadı. Baba 56 yaşındaki Nedim Özdoğru, "7 yıl bize 40 yıl gibi geldi. Bunu yaşayan bilir. Adalet sonunda yerini buldu. Adaleti, hukuku şaşırtanlar utansın. Yapılacak bir şey yok. Çocuğumu kimse geri getiremez. Ama biraz olsun adalet yerine geldiği için yüreğimize su serpildi. Üzüntümüz devam ediyor" dedi.
Anne 53 yaşındaki 3 çocuk annesi Nuriye Özdoğru ise, "Öğrendiğimizde bir yandan ağladık, bir yandan sevindik. Çocuğum o gece çok rahat yattı. Yeliz'i öldükten sonra bir kez rüyamda gördüm. Saçları uzundu, elinde kırmızı birşey tutuyordu. Bembeyazdı gerçek zannettim 'yavrum' diyerek birden uyandım. Rüyaymış. Çok canım sıkılıyordu. Çocuğum rahat yatamıyor, katili ortaya çıkmadı diye. Katili cezasını buldu" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI