ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'de daha önce 29 işçiyi işten çıkaran özel maden işletmesi, 60 işçinin daha işine son verdi. Bunun üzerine sabah vardiyasında çalışan 350 işçi, üretimi durdurarak ocaktan çıkmama eylemi başlattı.
2005'te Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan, ancak ihale sözleşmesinde belirtilen kömür zezervinin sahada olmadığı gerekçesiyle daha önce 29 işçiyi işten çıkaran Hattat Holding'e bağlı Hema Kömür İşletmeleri, aynı gerekçeyle 60 işçiyi daha çıkardı. İşten çıkarılanların isim listesi ve iş akitlerinin sonlandırılmasıyla ilgili duyuru, sabah ocak girişine asıldı.
İSİM LİSTESİ ASILDI
Duyuruda, 12 milyon ton rezervli olarak ihaleye çıkılan sahada 4- 4.5 milyon ton kömür rezervi bulunduğuna dikkat çekilerek, TTK'nın hazırlık çalışmaları için ek süre vermediğine vurgu yapıldı. Mevcut rezervin ekonomik olmaması nedeniyle de sıkıntı yaşandığı belirtilen duyuruda, şöyle denildi:
"Tüm bu süreçte 6 aydır üretim yapılmamasına rağmen alacaklarınız tam olarak ödenmiş ve mağdur olmamanız için gereken hassasiyet gösterilmiştir. Şirketimizin toplu işten çıkarmak için Türkiye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nden aldığımız müsaade gereğince listede isimleri bulunan 60 işçimizin iş sözleşmesi, tüm yasal hakları ödenerek fesih edilmiştir. İş sözleşmesi fesih edilen çalışanlarımız talepleri halinde Amasra Maden Projleremiz ve Çerkezköy'de kurulu şirketlerimizde istihdam edilebileceğini, bilgi edinmenizi rica ederiz."
OCAKTAN ÇIKMAMA EYLEMİ
Sabah, gündüz vardiyası için ocağa gelen yaklaşık 350 işçi, arkadaşlarının işten çıkarıldığını öğrenince üretimi durdurma kararı aldı. İşçiler ocağa girdi, ancak üretim noktalarına dağılmadan 'kuyudibi' olarak tabir edilen yerde beklemeye başladı. Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, toplam 800 işçinin çalıştığı ocakta işletme ile TTK arasındaki sorunun çözülmesi için 6 aydır çalmadıkları kapı kalmadığını, ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. İşçilerin, kuyudibinde kendilerini kilitleyip eylem başlattıklarını, kendilerinin de onlara destek verdiklerini anlatan Mutlu, şöyle konuştu:
"Bu onların doğal demokratik haklarıdır. Bu bölgede 800 kişinin işsiz kalması demek, sarılması zor bir yara açılması anlamına gelir. Siyasi otoriteleri, sivil toplum kuruluşlarını adım atmaya davet ediyorum. Devletimiz, yeni çıkacak olan torba yasa ile beraber, işverenin bu işe mazeret olarak gösterdiği mali külfeti gidermeye yönelik adımı atacağını açıklamış olmasına rağmen bu güne kadar böyle bir adamın atılmaması bu süreci hızlandırmıştır. Umarım en kısa sürede devlet yetkilileri bu soruna çözüm bulurlar."
SORUN ÇÖZÜLÜNCEYE KADAR ÇIKMAYACAKLAR
İşçilerin sorun çözülünceye kadar ocaktan çıkmayacağını, 16.00-24.00 vardiyasına gelecek işçilerin de onlara katılacağını ifade eden Mutlu, "Gece vardiyasında çalışan arkadaşlarımızın bu durumdan haberi olmadığı için işten çıkıp evlerine gittiler. Saat 16.00'dan sonra yaklaşık 600 arkadaşımız yer altında kendilerini kilitlemiş olarak eylemlerini devam ettirecekler. Eylemin ne kadar süreceği konusunda karar yok" diye konuştu.
'BURADA BİR KIYIM BAŞLADI'
İşine son verilen 3 yıllık maden işçisi İbrahim Ergün ise "İşten atıldığımı sabah gelince öğrendim. İşsiz kalmamız zor. Ailelerimizin bundan şu an haberleri yok. Ailelerimize bunu nasıl açıklayacağımız biz de bilmiyoruz. Bu 60 kişi ile de kalmayacak, bunun devamı gelecek. Çünkü burada artık bir kıyım başladı. Bu kıyımın sonu nereye gider bilinmez. İşçi arkadaşlarımız bize destek vermek için aşağıdalar, hepsine teşekkür ediyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI