Cem TURSUN - Yüksel KOÇ / İSTANBUL, () Takipsizlik kararında, 25 Aralık tarihinde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların üçüncü kişiler üzerinden dinlenerek konuşmalarının tape haline getirildiği belirtildi. Kararda, Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak'ın haklarında dinleme kararı bulunmadığı halde dinlendiği ifade edildi.
25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında 96 şüpheli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca takipsizlik kararı verildi.
"PUSU KURMAK KAMU GÖREVLİLERİNİN HAK VE GÖREVİ DEĞİL"
"Kamu imkanlarını kullanan soruşturma görevlilerinin kişilere pusu kurma hak ve görevinin olmadığı" belirtilen takipsizlik kararında, “Suç işleme ihtimaline karşı tespit kararı alınarak 2-3 yıl gibi sürelerle dinleme yapılmaması gerektiği, hal böyleyken dosyada bulunan bir çok şüphelinin ne sebeple dinlenmeye başladığını anlaşılmadığı, bu şüpheliler hakkında yapılan dinlemelerin tape haline getirilmediği, bazılarının tape haline getirilmekle birlikte fezlekeye dahil edilmediği, kimi şüphelilerin de hem dinlenildiği hem de fezlekede ismi geçtiği halde 25 Aralık 2013 tarihinde arama ve gözaltı talimatlarında isminin bulunmadığı" belirtildi.
OMBUDSMAN ÖMEROĞLU DA DİNLENMİŞ
Kararda, soruşturma kapsamında Yargıtay 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, emekli Yargıtay Üyesi Nihat Ömeroğlu'nun (Ombudsman) ve İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı Celal Avar'ın yargı mensubu olduğu göz ardı edilerek dinlenildiği belirtildi.
ERDOĞAN'IN DİNLENMESİ
Takipsizlik kararında 25 Aralık tarihinde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın dinlenmesi ile ilgili bölüm şöyle anlatıldı: “Bir kısım şüphelilerin iletişimleri tespit edilirken 3. kişi sıfatıyla yasal olmayan bir şekilde iletişimleri tespit edilen Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Binali Yıldırım, Ömer Çelik, Muammer Güler haklarında hiçbir dinleme kararı olmaksızın uzun süre dinlemeler yapıldığı, görüşmelerinin haklarında hiçbir dinleme kararı olmamasına rağmen mütemadiyen tape haline getirildiği, Başbakan, bakanlar ve yüksek yargı mensupları hakkında soruşturmaların özel şekle tabi olduğu anlaşıldığından onlar hakkındaki tespitlerin derhal Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilerek suç şüphesi varsa, özel soruşturma usullerine göre delil toplama yoluna gidilmesi gerekirdi"
BİLAL ERDOĞAN'IN DİNLENMESİ
Kararda, Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak'ın haklarında dinleme kararı bulunmadığı halde aylarca dinlenildikleri belirtilerek, “Bu nedenlerle muhtemelen aşağıdaki çizelgeye göre nöbetçi olan hakimler tarafından normal seyrinde bir soruşturma yapılsa idi alınamayacak olan iletişimin tespiti kararlarının hep aynı hakimlerden talep edilmek suretiyle şüphelilerin haberleşme hürriyetlerinin yasal olmayan yöntemlerle ihlal edildiği…" denildi.