Mustafa KOZAK/ ANTALYA, () - ANTALYA'da 70 yaşındaki Şükrü Çiloğlu ve 60 yaşındaki Mazlum Akça'ya otomobiliyle çarparak ölümüne neden olmaktan yargılanan 63 yaşındaki Hacı Hayati Köken, 3 yıl 4 ay hapse mahkum edildi.
Kaza geçen 4 Mart'ta Döşemealtı İlçesi, Nebiler Mahallesi'nde meydana geldi. İkindi namazı için camiye giden Şükrü Çiloğlu ve Mazlum Akça'ya, Hayati Köken'in kullandığı 07 F 0959 plakalı otomobil çarptı. Metrelerce havaya fırlayan Çiloğlu ve Akça olay yerinde yaşamını yitirdi. Otomobilde bulunan 4 kişi ise kazayı yara almadan atlattı. Sürücü Köken ise tutuklandı.
LASTİKLİ SAVUNMA
Hakkında 'taksirle iki kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan Hayati Köken, kazaya patlayan lastiğin neden olduğunu iddia etti. Köken, "Hız sınırı 70 kilometre olması nedeniyle aracımın süratini azaltmıştım. Birden aracın sağ arka lastiğinden 'güm' diye ses geldi. Lastiğin patlaması sonucu direksiyon hakimiyetini kaybettim. Çok üzgünüm" dedi. Köken 2 ay tutuklu kaldıktan sonra 25 bin TL kefaletle tahliye edildi.
AVUKATI KEFALET PARASININ İADESİNİ İSTEDİ
Hayati Köken, önceki günkü karar duruşmasında da suçsuz olduğunu iddia etti. Sanığın avukatı Ahmet Onaran da kazanın lastik patlaması sonucu müvekkilinin iradesi dışında gerçekleştiğini öne sürdü. Müvekkilinin makul hız sınırları içindeyken kazanın olduğunu savunan Onaran, müvekkilini kusurlu gösteren bilirkişi raporunu ise kabul etmediklerini söyledi. Müvekkilinin kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaşmak için ekonomik gücü doğrultusunda ödeme yapmaya da hazır olduğunu, ancak bir rakam bildirilmediğini söyleyen avukat Onaran, “Müvekkilim rahatsız olup ekonomik ve ailevi durumu da gözetilip en alt sınırdan hüküm kurulmasını istiyoruz. Ekonomik durumunun da nazara alınarak kefalet parasının da iadesini talep ediyoruz" dedi.
Kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarının avukatı Bekir Asri, yoldaki hız limitinin 50 kilometre olduğunu söyledi. Aracın lastiğinin de kazadan önce değil, kaza esnasında otobüs durağındaki beton zemine çarparak patladığına dair rapor olduğunu belirten Asri, yüzde 100 kusurlu olduğunu belirttiği sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını istedi. Kazada hayatını kaybeden iki kişinin yakınlarından Selçuk Akça, İlyas Akça, İbrahim Çiloğlu ile Havva Aras da sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını istedi.
TAKDİREN İNDİRİMLE 3 YIL 4 AY
Mahkeme, Hayati Köken'i kazada tam kusurlu oluşu nedeniyle toplam 4 yıl hapse mahkum etti. Sanığa takdir indirimi de uygulayan mahkeme, cezayı 3 yıl 4 aya düşürdü. Sanığın sürücü belgesinin de 1 yıl süreyle geri alınmasına karar veren mahkeme, tahliye sırasında alınan 25 bin lira tutarındaki nakdi teminatın da mahkeme masrafları mahsup edildikten sonra kalan kısmının sanığa iadesine hükmetti.
TEMYİZE GİDECEKLER
Karar, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarını şoke etti. İki canın bedelinin 3 yıl dört ay olmaması gerektiğini söyleyen ölenlerin yakınları, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI