17 Aralık operasyonu en fazla emniyet teşkilatını sarstı. 65 ilde 3 bin 500 polis hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı. 80 bin polis yer değiştirdi. 460 polis açığa alındı, 185 polis meslekten ihraç edildi. 42 polis tutuklandı..

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından başlattığı soruşturma 1 yılını doldurdu. Soruşturmalarda Başbakanlık'tan 1, İçişleri Bakanlığı'ndan 61, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 3, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 866 müfettiş görev aldı.

Soruşturmalardan en fazla İstihbarat, Terör ve 17 Aralık soruşturmalarının merkezindeki Kaçakçılık ve Organize (KOM) Daire Başkanlıkları etkilendi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 85, İstanbul'da 71, Ankara'da 32, İzmir'de 14 ve kalan 62 ilde ise 460 olay soruşturma kapsamına alındı. Müfettişlerin hazırladığı raporlar doğrultusunda 3 bin 500 polis hakkında adli ve idari soruşturma devam ediyor.

460 POLİS AÇIĞA ALINDI

Emniyet içinde, "log kayıtlarının silinmesi, yasa dışı dinleme ve kişisel verileri arşivleme, resmi evrakta sahtecilik, yargıyı yanıltma, casusluk" gibi iddialarla başlatılan soruşturmalar kapsamında çoğu birinci sınıf müdür olmak üzere 460 kişi açığa alındı.

3 jandarma hakkında da görevden uzaklaştırma kararı verildi. Yürütülen soruşturmalar kapsamında aralarında 17 Aralık soruşturmasını yürüten müdürlerin de bulunduğu 185 kişi meslekten ihraç edildi. 538 polis hakkında ihraç talebi bulunuyor. 80 bin polis yer değiştirdi.

42 KİŞİ TUTUKLU

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin gibi illerde düzenlenen operasyonlarda 263 polis gözaltına alındı. İstanbul'da yürütülen soruşturmalar kapsamında 42 polis tutuklandı. İstanbul'da "yasadışı dinleme ve kişisel verileri arşivleme" ile "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ile ilgili yürütülen soruşturmalarda tutuklananlar arasında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ile eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı da bulunuyor.

470 KİŞİNİN RÜTBESİ SÖKÜLDÜ

Başbakanlık ile İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin geriye dönük Eğitim Daire Başkanlığı'nda yapılan sınavlarla ilgili başlattığı soruşturmalar doğrultusunda 470 komiser ve komiser yardımcısının rütbeleri söküldü. Bu kişilerin sınavda kopya çektikleri ve soruların sınav öncesi kendilerine dağıtıldığı iddiası soruşturma dosyasında yer aldı.