CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ANKA Haber Ajansı’na açtığı 20 bin lira tutarındaki tazminat davasını geri çekmesi için çağrı yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi ile Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay’a yazılı bir yanıt verdi. Tekin, “ANKA Haber Ajansı, kamuoyu önünde özür dilerse davayı geri çekerim” dedi.

“İSMİM TEK BİR KEZ BİLE GEÇMEDİĞİ HALDE...”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, yazılı açıklamasında şu görüşleri savundu: “CHP Ankara eski İl Başkanı Tarık Şengül, bir süre önce yaptığı bir basın toplantısında, rant iddialarından bahsetmiş, ancak söylediklerini bir türlü temellendirememiştir. Tarık Şengül, basın toplantısında kimi işaret ettiğini açıklamadan, “tenzil-i rütbeye uğramış bir genel başkan yardımcısı”ndan söz etmiştir. Basın toplantısını izleyen bir TV muhabirinin ısrarlı sorularına rağmen, rant iddiasına karıştığını öne sürdüğü kişinin adını açıklayamamıştır. Buna rağmen, basın toplantısını haberleştiren ANKA Haber Ajansı, elinde hiçbir somut kanıt ve bilgi olmadığı halde, maniplasyon yapmış, kamuoyunda şahsımı küçük düşürecek ve itibarımı zedeleyecek ifadeler kullanmıştır.”

“ANKA, KAMUOYUNU YANILTMIŞTIR”


CHP’li Tekin, Ankara eski İl Başkanı Tarık Şengül’ün bu yönde bir açıklamasının olmamasına rağmen, ANKA Haber Ajansı’nın, abonelerine geçtiği haberde, “Rant iddiasında Gürsel Tekin’i kastetti…” şeklinde bir ifade koymasının “gazetecilik etiğiyle bağdaşmadığı”nı söyledi. Tekin, açıklamasına şöyle devam etti: “Dünyanın her yerinde, bir il başkanının, kendi partisinin yöneticileri aleyhine söylediği sözler tartışmasız bir şekilde haberdir. Ancak, bu haberi yansıtan kurumlar, eğer ellerinde somut bir bilgi varsa haberi bunun üzerine kurabilir. Örneğin, Tarık Şengül benim ismimi vermiş olsa, ANKA Haber Ajansı da (Gürsel Tekin’i kast etti) ibaresini koysa, bu davaya gerek kalmazdı. ANKA, elinde bu yönde bir bilgi, kanıt ya da duyum olmamasına rağmen, haberinde şahsımı işaret etmiş, ismimi açıkça yazmış ve kamuoyunu yanıltmıştır.”


“AJANS, FARKLI BİR DİL KULLANSAYDI…”


ANKA Haber Ajansı’nın Tarık Şengül’ün iddialarında ismi geçen kişinin kendisi olduğunu ispatladıktan sonra bu haberi “servise koyabileceği”ni belirten Tekin, “Burada iyi niyetten söz etmek mümkün değildir” ifadesini kullandı. Tekin, ANKA Haber Ajansı’nın, abonelerine geçtiği bültende kendisini “adrese teslim” bir şekilde işaret etmesi ve farklı bir dil kullanmamasını da eleştirdi. Tekin, “Ajans, (ismi verilmeyen kişinin Gürsel Tekin olduğu yönünde yorumlar yapılıyor) ifadesini kullansa, bu bile bir yere kadar anlaşılabilirdi. Böylece, hem okur yanıltılmaz, hem de şahsıma yönelik çirkin iftiraya aracılık edilmezdi. Ama ne yazık ki; ANKA Ajansı, gazeteciliğin tüm ilkelerini yerle bir etmiş ve iddiaları şahsımı karalamaya yönelik bir kampanyaya dönüştürmüştür.”

“DAVA YARGISIZ İNFAZA KARŞI AÇILMIŞTIR...”

ÇGD ve TGS gibi önemli ve saygın iki meslek kuruluşunun, bir haber ajansını savunma adına, gazeteciliğin temel ilkelerini görmezden gelmemesi gerektiğini de belirten Tekin, “Bu dava, gazeteciliğe değil, yargısız infaza karşı açılmıştır” ifadesini kullandı. Düşünceyi ifade özgürlüğünün güvence altına alınabilmesi için yaşamı boyunca mücadele ettiğini ve bundan sonra da edeceğini söyleyen Tekin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Kişilik haklarımla, partim CHP’nin tüzel kişiliğini korumak ve üzerimize yapıştırılmaya çalışılan çamura karşı dava açmak, düşünceyi ifade özgürlüğünü sınırlamak değildir. Düşünceyi ifade özgürlüğü, benim de benimsediğim bir kavramdır. Bahse konu olan haberin, düşünceyi ifade özgürlüğü sınırları içinde değerlendirilmesi ise mümkün değildir. Haber, eleştiri ya da yorumdan öte, hakaret ve iftira içermektedir.”

“DAVAYI GERİ ÇEKERİM AMA...”

ANKA’nın Tarık Şengül’ün açıklamalarına “sadık kalmadan” gerçeği eğip büktüğünü ve haksız bir ithamda bulunduğunu belirten CHP’li Tekin, açıklamasında bir de çağrı yaptı. Tekin şöyle konuştu: “ANKA Haber Ajansı, Tarık Şengül’ün sözlü açıklamalarında ismim hiçbir şekilde geçmediği halde, şahsıma yönelik iftira kampanyasında rol oynamıştır. ANKA, yukarıda sıraladığım mesleki kodlara aykırı bir haber yapmıştır. Hakaret ve iftiraya sessiz kalmayıp dava açmamız sonucunda ise, bu kez de şahsımıza yönelik yürütülen kampanyanın yeni bir boyutu devreye sokulmuştur. ANKA eğer kendisine açılan davayı geri çekmemizi istiyorsa, yapacağı şey basittir. ANKA kamuoyu önünde şahsımdan ve partim CHP’den özür dilediği takdirde, davanın geri çekilmesi saniyeler dahi sürmeyecektir.”


“MESLEĞİN KURALLARINI DA UNUTMAMAK GEREKİR”


ANKA’nın, abonelerine bahse konu olan habere ilişkin bir açıklama yapmasını ve “Tarık Şengül, rant iddiasında Gürsel Tekin’i kast etti” cümlesinin “kastı aşan bir yorum olduğu”nu duyurmasının “yeterli olacağı”nı söyleyen Tekin, “Davayı geri çek” çağrısı yapan meslek örgütlerinin öncelikli görevinin mesleğin kurallarını uygulatmak ve yaygınlaştırmak olduğunu da hatırlattı. TGS ve ÇGD’nin kendisine yaptığı çağrıya büyük önem verdiğini ve her iki meslek örgütünün mücadelesini yakından takip ettiğini belirten Tekin, “Şimdi ben de size bir çağrı yapıyorum” dedi.

“İFTİRA HABERCİLİK SAYILMAZ...”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, şöyle devam etti: “ÇGD Başkanı Sayın Ahmet Abakay, kamuoyuna yaptığı açıklamada, ANKA’ya açtığım davadan bahsederken, ANKA’nın şahsıma ödeyeceği tazminat miktarının, ajansı mali açıdan çökerteceğini söylüyor. Belli ki; Sayın Abakay da ANKA’nın bu davayı kaybedeceğini öngörüyor. Bu yüzden, ANKA’nın mali yönden sarsılmasını engellemeye çalışıyor. O halde, bu saygıdeğer tavır, ANKA’ya mesleki kuralları hatırlatmakla taçlandırılmalı; hakaret, iftira ve maniplasyonun, gazetecilikle ilgisinin olmadığı ANKA’ya anlatılmalıdır.”


Kendisine davayı geri çekmesi için çağrı yapan TGS’nin de ANKA’ya yönelik duyarlığının saygıdeğer olduğunu belirten Tekin, şu ifadeyi kullandı: “TGS’nin bu davaya gösterdiği duyarlılığın, ANKA’da çalıştığı halde haklarını alamayan meslektaşları için sürmesini de diliyorum. Bana davayı geri çekmem için çağrı yapan TGS’nin, şahsım ve partimden özür dilendiği takdirde, çağrısının hemen karşılık bulacağını kamuoyu önünde taahhüt ediyorum.”