TÜRKİYE genelinde bugün coşku içerisinde kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı, Doğu ve Güneydoğu'daki kentlerde düzenlenen çeşitli törenlerle kutlandı.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Bu yıl ilk kez zırhlı askeri ve emniyet araçları ile askeri geçit törenleri yapılmadan kutlanan Zafer Bayramı, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı ve valiliklerdeki tebriklerin kabulüyle devam etti.

DİYARBAKIR
30 Ağustos Zafer Bayramı ilk kez askeri geçiş yapılmadan, sıkı güvenlik önlemleri altında kutlandı. Valilik karşısındaki Atatürk Anıtı önündeki kutlamalara Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Cumhuriyet Başsavcısı Erkut Güre, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Talip Gül, Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, askeri ve sivil görevliler katılırken, DBP'li belediye başkanları törene katılmadı. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen törende Atatürk anıtına çelenk bırakılmasıyla başlayan tören, yapılan konuşmaların ardından, valilik makamında tebriklerin kabulüyle devam etti.

BİNGÖL

Bingöl Valiliği önünde düzenlenen törene Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Garnizon Komutan Vekili Albay Hakan Bayer, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Mustafa Kemal Atatürk büstüne çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Piyade Yarbay Deniz Dönmez, PKK, FETÖ ve diğer terör örgütlerinin yarattığı tahribata değinerek, "Bu zaferle Türk ordusu, milletiyle beraber dünyaya Türk esir edilmez, Anadolu işgal edilmez mesajını vermiş, Türk'ün gücünü bir kez daha tüm dünyaya göstermiş, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere unutulmayacak bir ders vermiştir. 1 Ağustos 2016 tarihinde şehrimizde 7 polisimizin şehadetine neden olan bombalı araç saldırısında, 23 Ağustos 2016 tarihinde 2 gönüllü köy korucumuzun ve 24 Ağustos tarihinde bir uzman çavuşumuzun şehadetinde olduğu gibi kalleş ve korkak eylem tarzlarıyla eli kanlı mihrakların taşeronluğunu yapan PKK, DAEŞ, DHKP-C, TİKKO gibi terör örgütlerinin yanı sıra, 15 Temmuz'da bunlardan çok daha tehlikeli olduğunu gösteren FETÖ, ülkemizde büyük acılar yaşatmış ve yaşatmaya devam etmektedir. Ülkemizin ve milletimizin bütünlüğüne ve binlerce yıllık kardeşliğimize kastedenler masum vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize karşı kalleşçe saldıranlar, tarihte olduğu gibi bugün de Türk ordusunun karşısında asla tutunamayacak ve yok edilecektir" dedi. 
Tören, Vali Köşger, Belediye Başkanı Barakazi ve Garnizon Komutan Vekili Albay Bayer'in, valilik makamında tebrikleri kabul etmesiyle devam etti.

ATMAN 

Batman Valisi Ahmet Deniz, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Fuat Güney, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktıkmasıyla başlayan tören, valilikte kutlamaların kabulüyle devam etti. Sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle Turgut Özal Bulvarı'nın bir bölümü trafiğe kapatıldı. Çelenklerin bırakılması ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Binbaşı Ercan Tekcan, "Türk Silahlı Kuvvetleri, sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden, milletinden aldığı güçle harp tesisatıyla güçlü, dinamik personeli ve ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle azimli ve kararlı komuta kademesiyle dostların ve ülkemizin güvencesi, düşmanların ve bölücülerin korkulu rüyası olmaya devam edecektir" dedi.

ELAZIĞ

Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumunun ardından protokol üyeleri, valiliğe kadar olan yaklaşık 500 metrelik yolu yürüdü. Valilikte Vali Murat Zorluoğlu'nun kutlamaları kabulü ardından trafiğe kapatılan Malatya Caddesi'nde bulunan Elazığ Belediyesi önünde geçit töreni yapıldı. Belediye binası ile çevredeki apartmanlara yerleştirilen keskin nişancı özel harekatçı timleri yanısıra çevrede alınan sıkı güvenlik önlemleri arasında gerçekleşen 30 Ağustos kutlamalarında, geçmiş yıllara oranla halk katılımının çok az olduğu gözlendi.

İstiklal marşının ardından, Türk Silahlı Kuvvetler adına bir konuşma yapan Binbaşı Onur Tepeköylü, 30 Ağustos'ta Türkiye'yi parçalamak direnci yok etmek isteyen güçler tarafından hazırlanan projelerden birisi olan Sevr Antlaşması'nın yırtılıp atıldığını söyledi. Binbaşı Tepeköylü, "Ülkemizin gelişmesini, bu asil milletin, refahını ve huzurunu bir türlü içerisine sindiremeyen bazı iç ve dış mihraklar dün olduğu gibi bu günde haince planlarını gerçekleştirmeye çalışmaktadır. 18 Ağustos 2016 Tarihinde Elazığ'ımızda da yaşadığımız bombalı araç saldırısında olduğu gibi kalleş ve korkak eylem tarzları ile kanlı mihrakların taşeronluğunu yapan PKK, DAEŞ, DHKP-C, TİKKO gibi terör örgütlerinin yanı sıra 15 Temmuz'da bunlardan çok daha tehlikeli olduğunu gösteren Fetullahçı Terör Örgütü ülkemize büyük acılar yaşatmış ve yaşatmaya devam etmektedir. Ülkemizin ve milletimizin bütünlüğüne ve binlerce yıllık kardeşliğimize kast edenler masum vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize karşı kalleşçe saldırınlar tarihte olduğu gibi bu günde Türk ordusunun karşısında asla tutunamayacak ve yok edileceklerdir. Milletin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetler mensupları olarak bizler bu milletten aldığımız güç ve kuvvetle Atalarımızın emaneti olan şehit kanları ile sulanmış aziz vatan topraklarını korumaya, bu uğurda dün olduğu gibi bu günde canımızı seve, seve vermeye hazırız" dedi.


Samsun'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı


SAMSUN'da 30 Ağustos Zafer Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.

Samsun'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama programı, Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı. İlk olarak Samsun Valisi İbrahim Şahin, Garnizon Komutanı Piyade Albay Sedat Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Anıt şeref defterini imzalayan Vali Şahin bir konuşma yaptı. Öğrenciler 30 Zafer Bayramı ile ilgili şiirler okudu. Piyade Albay Ahmet İzgi tarafından günün anlamını içeren konuşma yapılmasının ardından buradaki tören sona erdi. 

Kutlama programı daha sonra Valilik Binası'ndaki Yaşayan Atatürk Salonu'nda devam etti. Vali Şahin, Garnizon Komutanı Piyade Albay Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, askeri ve mülki yetkililer, tebrikleri kabul etti.


Sivas'ta 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı


SİVAS'ta 30 Ağustos Zafer Bayramı düzenlenen törenle kutlandı. Törenin ardından Vali Davut Gül ve il protokolü, şehit aileleri ve gazileri ziyaret etti.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 94'üncü yıl dönümü nedeniyle Sivas Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Sivas Belediyesi adına Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından çelenk sunma töreni sona erdi. Törenin ardından Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip ve Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, Valilik'te 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle tebrikleri kabul etti. Vali Gül ve beraberindekiler daha sonra Muharip Gaziler Derneği ve Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret etti. Dernek başkanları Fuat Ahıskalı, Mustafa Hızal ve şehit aileleri ve gazilerle bir süre sohbet eden Vali Gül, burada yaptığı konuşmada, "Biz şehitlerimize, şehit ailelerimize ve gazilerimize minnettarız. Onların sayesinde hür ve özgürce yaşayabiliyoruz ve bayrağımız özgürce dalgalanabiliyor. Onların her talebi bizim için bir emir niteliğindedir" dedi. Vali Gül ve beraberindekiler Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde şehitlerin eşyalarının bulunduğu müzeyi de ziyaret ederek dernek başkanı Mustafa Hızal dan bilgi aldı.


Van, Hakkari ve Bitlis'te 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

ZAFER Bayramı'nın 94'üncü yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Van, Hakkari ve Bitlis'te de törenlerle kutlandı.

Van Valiliği tarafından Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Valilik önünde düzenlenen törene Van Valisi İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili DBP'li Handan Karakoyun, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.Törenin yapılacağı Valilik önünde güvenlik önlemleri alındı. Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin bırakılması ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve öneminİ belirten konuşmaların ardından Van Valisi İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Çetin valilik makamına geçerek kutlamaları kabul etti.

Hakkari'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 94'üncü yıldönümü, valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törenin düzenlediği valilik önünden geçen Konak Caddesi'nin her iki tarafına polis güvenlik önlemi alındı.Törenin yapıldığı caddeden geçenler da üst aramasından geçirildi. Törene Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Emre Tayanç, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Hakkari il Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, Emniyet Müdürü Resul Holoğlu, CHP Hakkari il Başkanı Aytekin Karahanlı, AK Parti Hakkari il Başkanı Nurettin Fırat, kurum amirleri ve askeri yetkililer katıldı. Törene Hakkari Belediye Başkanı katılmazken, tören alınana getirilen belediye çelengi zabıta ekipleri tarafından götürüldü. Törenin ardından Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Tugay Komutanı Tuğgeneral Emre Tayanç ile birlikte makamında tebrikleri kabul etti.

Bitlis'te de Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törene Bitlis Valisi Ahmet Çınar, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Gezer, Bitlis Emniyet Müdürü Fatih Kaya, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar'ın kutlama mesajları okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşma 100'üncü Yıl Ortaokulu Müdür Yardımcısı Selami Öncü tarafından yapıldı. Ardından öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu. Programın ardından, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, makamında kutlamaları kabul etti.

Ordu’da 30 Ağustos Zafer Bayramı törenle kutlandı

ORDU'da 30 Ağustos Zafer Bayramı, düzenlenen törenlerle kutlandı.

Merkez Altınordu İlçesi'nde Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreniyle başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, Orgeneral İbrahim Fırtına Bulvarı'ndaki tören alanında devam etti. Törene Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sedat Sarıkaya, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Enver Yılmaz, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler, askerler ve vatandaşlar katıldı. Törende ilk olarak saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Jandarma Üsteğmen Erol Taşçı günün önem ve anlamını belirten bir konuşma yaptı. Ordu Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Melisa Bektaş, 'Dumlupınar'da şehit askerin mezarı başında' adlı şiiri okudu. Halk oyunu gösterilerinin ardından kutlamalar askerlerin tören geçişi ile sona erdi.

Rize’de Zafer Bayramı töreninde şehit ailesine 'Şehadet Belgesi' verildi

RİZE’de, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 94'üncü yıldönümü törenle kutlandı. Törende, 26 Haziran’da Diyarbakır’ın Lice İlçesi kırsalında PKK’lı teröristler tarafından açılan ateş sonucu şehit düşen 28 yaşındaki Uzman Çavuş Emrah Aytemiz’in ailesine Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gönderilen 'Şehadet Beratı' verildi. Anne Filiz Aytemiz, berata sarılarak gözyaşı döktü.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Rize Valisi Erdoğan Bektaş ,İl Jandarma Alay Komutanı Albay Semih Coşkun, Belediye Başkanı Reşat Kasap ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören sırasında CHP Rize İl Başkanlığı heyeti de anıta çelenk sundu, ardından töreni izlemeden alandan ayrıldı.

Törende konuşan Yarbay Adem Can, son dönemdeki iç ve dış gelişmelerin Türk varlığı, birliği ve dirliğine yönelik tehditleri tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdiğini belirterek, 15 Temmuz darbe girişimine değindi ve şunları söyledi:

"Gerek içeride, gerek dışarıda aldıkları destek ve kurdukları küresel şer ittifakları ile birlik ve bütünlüğümüze saldırmaya devam eden söz konusu odakların bürünebilecekleri dehşet verici kisveler ve kullandıkları yöntemler, 15 Temmuz kalkışmasında ortaya çıkmıştır. Ne mutlu ki devlet ve milletin tüm kurumları ile uyum içerisinde ortaya koyduğu cansiperane duruşla hain emellerine ulaşmaları bir kez daha engellenmiştir. Tüm dünya görmeli ve anlamalıdır ki tarih yine tekerrür edecek, ilelebet payidar kalacak yüce Türk milleti bu tür hain saldırılara var olduğu sürece asla geçit vermeyecektir. “ 

ŞEHİT AİLESİNE ŞEHADET BERATI VERİLDİ

Törene davet edilen Rizeli şehit Uzman Çavuş Emrah Aytemiz’in annesi Filiz, babası Hüseyin ile kız kardeşi Meltem Aytemiz’e, Rize Valisi Erdoğan Bektaş tarafından Jandarma Genel Komutanlığı’nca gönderilen Şehadet Beratı verildi. Anne Filiz Aytemiz, oğlunun şehadet beratına sarılarak ağladı. Tören, resmi geçitle sona erdi.

Törenin sonunda aldığı berata sarılan Filiz Aytemiz, “Keşke oğlum sağ olsaydı. Allah kalan bütün askerlerimizi korusun. Hep onlar için dua ediyorum. Askerleri görünce oğlumu hatırlıyorum. Benim oğlum gitti, onlar benim oğlum” dedi.

Adıyaman’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

ADIYAMAN’da, 30 Ağustos Zafer Bayramının 94'üncü yıldönümü törenle kutlandı.

Valilik önündeki törenler; Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Garnizon Komutan Vekili Albay Davut Kulalar ve Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Atatürk anıtına çelenk koyması ile başladı.


Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunduğu törene konuşan Jandarma Yarbay Vedat Kültür, 30 Ağustos'un Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Tarihin her sayfası şan ve şerefle dolu olan milletimizin bugünlere gelmesi kolay olmamıştır. 30 Ağustos zaferi aziz Türk Milletinin ve onun kahraman ordusunun şahlanışı ile zamanın en güçlü devletlerine karşı onurlu, kararlı ve eşsiz bir zaferdir. Şehit kanlarıyla sulanan aziz vatan topraklarımızı cebren ve hile ele geçirmek isteyen FETÖ/PDY Terör Örgütü ile taşeron terör örgütlerinin 15 Temmuz’daki hain ve sinsi planları, aziz milletimizin şanlı direnişiyle boşa çıkarılmış ve milletimiz bir kez daha bağımsızlığına, iradesine ve demokrasisine olan bağlılığını büyük bir kararlılık örneği sergileyerek ortaya koymuştur" diye konuştu.


Günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin okunmasıyla son bulan törenin ardından Vali Abdullah Erin, makamında tebrikleri kabul etti.


Adilcevaz’da 30 Ağustos zafer bayramı kutlandı

Salih BEŞKARDEŞ/ADİLCEVAZ(Bitlis), (DHA)- BİTLİS’in Adilcevaz ilçesinde, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 94'üncü yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Adilcevaz Belediye meydanında düzenlenen tören, Atatürk anıtına çelenklerin bırakılmasının ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Kutlamalar kapsamında ilk olarak Adilcevaz Kaymakam Vekili Bülent Tekbıyıkoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Savaş Dalgıç ve Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Jandarma Uzman Çavuş Süleyman Alçı tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Kutlama programı, Kaymakamlık makamında Kaymakam Vekili Bülent Tekbıyıkoğlu tarafından tebriklerin kabul edilmesiyle sona erdi.

Törene Adilcevaz Kaymakam Vekili Bülent Tekbıyıkoğlu, Belediye Başkanı Necati Gürsoy, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Savaş Dalgıç, Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Çullu, İlçe Emniyet Müdürü vekili Erdem Yaban, Adilcevaz Meslek Yüksekokulu Müdürü Murat Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yavuz Beşkardeş, İlçe Müftüsü Sait Dizen, Ak Parti ilçe Başkanı A. Hamdi Tutçu, Kamu Kurum amirleri, muhtarlar, gaziler ve vatandaşlar katıldı.


Niğde'de 30 Ağustos kutlandı

NİĞDE'de 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla 

Cumhuriyet Meydanı'ndaki düzenlenen törene, Vali Ertan Peynircioğlu, Garnizon Komutanı Albay İdris Tataroğlu, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, çeşitli kurumların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafkından çelenk konuldu. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Binbaşı Cengiz Yanık günün anlamına ilişkin konuşma yaptı. 

Valilikte düzenlenen kabul töreninin ardından, Öğretmenevi'ndeki kokteyl ile program sona erdi.

İzmir'de 30 Ağustos coşkusu


Taylan YILDIRIM- Mustafa OĞUZ/İZMİR, (DHA)- İZMİR'de, 30 Ağustos Zafer Bayramı, törenlerle kutlandı. Kentteki çeşitli komutanlıklara bağlı askerlerin geçtiği törende, askeri araçlar yer almadı. Askerlerin elinde taşıdıkları dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri, İzmirliler'in alkışını aldı.

Kentteki ilk törende Cumuriyet Meydanı Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. İzmir'deki 30 Ağustos'un 94'üncü yıl dönümü kutlamaları, Atatürk Anıtı'na saat 09.30'da, çelenk bırakmasıyla başladı. Kutlamalarda, Vali Erol Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, anıta çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla tören sona erdi.

Protokol üyeleri daha sonra İzmir Valiliği'ne geçti. Burada saat 10.15'te başlayan törende de Vali Erol Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Zafer Bayramı tebriklerini kabul etti. Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende geçen yılların aksine İzmirliler'in fazla ilgi göstermediği törenlerde, güvenlik tedbirleri çok sıkı tutuldu. Protokol üyeleri ve davetliler hariç diğer katılımcılar, tek tek aranıp içeriye alındı. Vali Erol Ayyıldız, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, üstü açık askeri araçla katılımcıların bulunduğu tribünleri selamlamasıyla tören başladı. Kutlamalarda, AK Parti milletvekilleri Atilla Kaya, Kerem Ali Sürekli, Necip Kalkan, CHP milletvekilleri, Musa Çam, Zekeriya Temizel, Tacettin Bayır, Özcan Purçu'da hazır bulundu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ile Dokuz Eylül Üniversitesi Röktörü Prof. Dr. Adnan Kasman'da ilk kez törenlerde yer aldı.

KONUŞMADA TERÖR VURGUSU

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birlik beraberlik vurgusunun yanısıra teröre karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği mesajını verdi. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı, Pernosel Yüzbaşı Mehmet Ağır yaptı. Yüzbaşı Mehmet Ağır, Türkiye'nin büyük zaferi vatan ve millet sevgisiyle kazandığını, Türk ordusunun dün olduğu bugün de ulusunun emrinde olduğunu söyledi.

ASKERİ ARAÇLAR BU YIL GEÇİT TÖRENİNE KATILMADI

Konuşmalardan sonra geçiş töreni başladı. Askeri birliklerin geçişinin ardından bu yıl bir ilk yaşandı. Kentteki çeşitli komutanlıklara bağlı askerlerin geçtiği törende, askeri araçlar, yer almadı Askerlerin elinde taşıdıkları dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri katılımcıların büyük alkışını aldı. 



Gaziantep Valisi: 15 Temmuz'da Kurtuluş savaşındaki birlik yaşandı


Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Valisi Ali Yerlikaya, kentteki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminde Kurtuluş savaşındaki birlik ve beraberliğin yaşandığını söyledi.

30 Ağustos Zafer Bayramının 94'üncü yıldönümü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda kutlandı. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiroy ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Atatürk büstüne çelenk koyması ile tören başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini anlatan şiirlerin öğrenciler tarafından okunduğu kutlamalarda konuşan Vali Ali Yerlikaya, Türkiye'nin geçmişten bugüne bir çok savaş atlattığını ve har zaman düşmanları karşısında üstün geldiğini söyledi. 

Kurtuluş Savaşı'nda bütün vatandaşların el ele vererek düşmanı bozguna uğrattığını ifade eden Yerlikaya, darbe girişiminin de aynı ruh ile engellendiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"15 Temmuz'da FETÖ'cü, hangi aklın emriyle hareket ettiği belli olmayan ama bu milletin içinden çıkan, aklını, ruhunu ve her şeyini satmış olan bu insanlar bizim öz malımız olan ve onlara emanet ettiğimiz topla, tüfekle, tankla bizlere kast ettiler. Bir darbe girişiminde de öte bir işgal girişimi başlattılar. Ama ne oldu? Milli mücadelemizdeki o destansı duruş gibi bir şeyi kaçırdılar. 94 yıl sonra da bu millet 15 Temmuz'da bu meydanda sadece Cumhurbaşkanımızın, demokrasinize, iradenize, istiklalinize ve istikbalinize sahip çıkın sözüyle bir araya geldi. Bunların emrinde olan insanlar korkularından kışlanın dışına çıkamadılar. Tek kahraman aziz milletimiz. Peygamber ocağı olan ordumuz burada. İçinden kendini bilmez ihanetle hareket edenler, hukuk devletinin mahkemesindedir. Onların hakkından mahkeme gelecektir."

KOMŞUMUZ CERABLUS'U 14 SAATTE ALDIK

Karkamış ilçesine sınır komşusu olan Cerablus'ta devam eden Fırat Kalkanı harekatına da değinen Vali Yerlikaya, Türk askerinin Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket ettiğini belirterek, "Suriye'nin kurtuluşu için mücadele edenlerle birlikte kol kola, yürek yüreğe 14 saatte Cerablus'u aldık. Fırat'ın batısı devletimizin, hükümetinizin işaret ettiği Fırat'ın batısında bizim sınırlarımızda biz bize düşman terör örgütü istemiyoruz" dedi.

20 Temmuz'daki canlı bomba saldırısında yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı dileğinde bulunan Yerlikaya, " Bundan 10 gün önce 20 Ağustos'ta bu defa terör örgütü DEAŞ sahneye çıktı. Düğünümüzü, kına gecemizi, Nurettin ile Besna'mıza aile eşrafıyla birlikte komşularıyla birlikte kast ettiler. Hepimizin başı sağ olsun. Biz bu saldırılara karşı kol kola girerek birlik ve beraber olarak karşı duruyoruz" diye konuştu.

Vali Yerlikaya, buradaki törenin ardından Valilikte tebrikleri kabul etti. 


Bursa'da Zafer Bayramı törenle kutlandı

Berktuğ ÖNCÜ- Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA)- BURSA'da, 30 Ağustos Zafer Bayramı törenle kutlandı.

Bursa'daki tören Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı. Valilik binasında devam eden kutlamalara Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, AK Parti Milletvekili Hakan Çavuşoğlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP Bursa milletvekilleri Erkan Aydın, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Tebriklerin kabulünün ardından Vali İzzetin Küçük ile Belediye Başkanı Recep Altepe Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, askeri tören aracıyla selam vererek, asker, protokol ve vatandaşların bayramını kutladı.

Her yıl Atatürk Caddesi'nde düzenlenen törene, bu yıl ki katılımın geçmiş yolları oranla daha az olması görenleri şaşırttı. Tören, Atatürk Caddesi’nde kortej geçişi yapan Jandarma, Gazi, Mehteran Takımı ve Sivil Toplum Kuruluşlarının yürüyüşünün ardından sona erdi.


Çorum'da törende konuşan yarbay gözyaşlarını tutamadı

Yusuf ÇINAR/ÇORUM,(DHA) - ÇORUM’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Duygusal anların yaşandığı törende konuşma yapan Jandarma Yarbay Aykut Gürses, gözyaşlarına hakim olamadı. 15 Temmuz darbe girişiminin vatansever askerlerin ve Tük halkının karşı koyması ile engellendiğini ifade eden Yarbay Gürses, "Böyle bir milletin bağrından çıkan Türk ordusunun mensubu olmaktan gurur duyuyorum" dedi. 

Çorum'da Atatürk Anıtı'nda tören düzenlenen 30 Ağusto Zafer Bayramı kutlamalarına Vali Necmeddin Kılıç, İl Jandarma Komutanı Albay Fatih Üstündağ, CHP Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, Ak Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ile askeri erkan, bürokratlar, siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 

Törende ilk olarak anıta çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kürsüye gelen Jandarma Yarbay Aykut Gürses, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Yarbay Gürses, konuşmasının son bölümünde 15 Temmuz darbe girişimine değindiği sırada duygulandı. Yarbay Gürses, “15 Temmuz silahlı darbe girişimi Ömer Halisdemir gibi vatansever arkadaşlarımızın dik duruşu ve aziz milletimiz sayesinde yerle bir edilmiştir. Milletimiz şunu bilmelidir ki bizler gücünü milletten alan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları olarak, Edirne’den Hakkari’ye kadar vatanın her yerinden gelen evlatların oluşturduğu güçle, başarımızı daha üst seviyelere yükselteceğiz. Böyle bir milletin ve onun bağrından çıkan Türk ordusunun mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. Bu şanlı zafer gününde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları başta olmak üzere vatan için can veren aziz şehitlerimizi ve 15 Temmuz darbe girişiminde kahramanlıkları ile destan yazan tüm şehit ve gazilerimizi şükranla anıyoruz" dedi. 

Yarbay Gürses konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama programı okunan şiirlerle sona ererken, tören sonunda Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Yarbay Gürses’i konuşmasından dolayı tebrik ederek, "Bizi duygulandırdın" dedi.


Konya'da 30 Ağustos Zafer Bayramı törenle kutlandı


Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)- KONYA'da 30 Ağustos Zafer Bayramı, düzenlenen törenle kutlandı. Törende konuşan akrobasi timi Türk Yıldızları’nın ilk kadın pilotu Binbaşı Esra Özatay, "Ordumuz, 15 Temmuz öncesinden çok daha güçlü hale gelmiştir. Daha da güçlü olacaktır. Nitekim daha da güçlenen kahraman ordumuz ecdadına yakışır bir biçimde Suriye Cerablus’da, Membiç’de yeni destanlar yazmaya tekrar başlamıştır" dedi. 

PROTOKOL HALKIN BAYRAMINI KUTLADI 

Zafer Bayramı'nın 94'üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen kutlama töreni, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından Ferit Paşa Bulvarı'nda düzenlenen törene geçildi. Burada Konya Valisi Yakup Canbolat, 3'üncü Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Ergun Eskici ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, askeri araç üzerinde halkın bayramını kutladı. 

"ORDUMUZ 15 TEMMUZ ÖNCESİNDEN DAHA GÜÇLÜ"

Konya 3’üncü Jet Üssü’nde konuşlu bulunan akrobasi timi Tük Yıldızları’nın ilk kadın pilotu Binbaşı Esra Özatay törende bir konuşma yaptı. 15 Temmuz darbe girişimine değinen Binbaşı Özatay, şöyle dedi: 

"Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında temel teşkil eden kurtuluş mücadelemizin bayramlaştığı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94’üncü yıl dönümünü, vatan hainleriyle verdiğimiz mücadelede aziz şehitlerimiz dolayısıyla biraz buruk da olsa gururla kutluyoruz. 15 Temmuz gecesi devletimizin her birimine ve milletimizin içine sinsice sızmış FETÖ/PDY adlı hain terör örgütünün ülkemizi iç savaşa sürüklemek, bölmek, parçalamak amacıyla yaptığı alçakça kalkışma sonrası hainlerden temizlenen kahraman ordumuz kanserli hücrelerinden kurtulan devletimizin her birimi gibi bugün 15 Temmuz öncesinden çok daha güçlü hale gelmiştir. Daha da güçlü olacaktır. Nitekim daha da güçlenen kahraman ordumuz ecdadına yakışır bir biçimde Suriye Cerablus’da, Menbiç’de yeni destanlar yazmaya tekrar başlamıştır."

Yapılan konuşmaların ardından tören geçidi yapıldı. Törene, çocuklarıyla birlikte katılan aileler, geçit törenindeki askerleri alkışlayarak destek verdi. Törene Türk Bayrağı ve Osmanlı sancağı ile birlikte dönemin kıyafetlerini giyen atlılar da katıldı. Resmi geçit törenin ardından kutlamalar sona erdi. 


Trakya’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları


Engin ÖZMEN- Ünsal YÜCEL- Ruhan YALÇIN- Mehmet YİRUN- Selçuk VURUCU/EDİRNE, TEKİRDAĞ, KIRKLARELİ, (DHA)- 30 AĞUSTOS Zafer Bayramı, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de düzenlenen törenlerle kutlandı. Tekirdağ ile Çorlu İlçesi’nde askerler geçiş yaparken, Edirne ve Kırklareli’de ise geçit töreni düzenlenmedi.

Edirne’deki tören, saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başladı. Programa Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, CHP Edirne milletvekilleri Erdin Bircan, Oktay Gaytancıoğlu, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, siyasi parti temsilcileri ve halk katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından konuşan Üsteğmen Dinçer Şimşek, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Türk Kurtuluş Mücadelesi’nin Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin kesin zaferle sonuçlandığı Zafer bayramının 94’üncü yıl dönümünü kutlamanın haklı gurur ve mutluluğu içinde olduğunu söyledi.

30 Ağustos zaferinin Türk ulusunun kahramanlıklarla dolu tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Üsteğmen Şimşek, "Bu destan Türk ulusunun kadın, erkek, genç, yaşlı tüm fertlerinin sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin en büyük göstergesidir. Bu zaferle sadece vatan toprakları düşman işgalinden kurtulmamış, aynı zamanda Atatürk’ün liderliğinde, millet iradesine ve egemenliğine dayanan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlam temeller üzerine kuruluş süreci de başlatılmıştır. Bizlere bu büyük zaferi armadan eden canları pahasına bağımsız ve özgür yaşamamızı sağlayan o büyük kahramanlara karşı en büyük sorumluluğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar var olması için Türkiye Cumhuriyeti’ni onun temel değerlerini, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, birlik ve beraberliği korumaktır" dedi.

Atatürk anıtındaki törenin ardından Vali Özdemir, makamında Belediye Başkanı Gürkan ve Tuğgeneral Afgün ile birlikte tebrikleri kabul etti. Resmi geçit törenlerinin iptal edilmesi nedeniyle kutlama programı valilikte sona erdi.

KEŞAN’DAKİ KUTLAMA

30 Ağustos Zafer Bayramı, Edirne’nin Keşan İlçesi’nde de düzenlenen törenle kutlandı. Tören, Cumhuriyet Meydanı’nda Keşan Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Keşan Belediyesi çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulması ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli İstihkam Binbaşı Fatih Vardar günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Törene, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Demir, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, daire müdürleri, askeri erkan, gaziler ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan 4’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Hasan Demir ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etti.

KIRKLARELİ’DE BAYRAM COŞKUSU

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94’üncü yıl dönümü Kırklareli’de de törenle kutlandı. Sabah Vilayet Meydanı'nda başlayan törende Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Törene Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Kırklareli 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Mustafa Barut, Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Siyam Kesimoğlu ile halk katıldı. Anıttaki törenin ardından Vali Civelek makamında tebrikleri kabul etti. Kırklareli’nde de resmi geçit töreni yapılmadı.

TEKİRDAĞ’DAKİ TÖRENLER

30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri Tekirdağ’da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Buradaki programa Vali Mehmet Ceylan, 8’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Albay Kemal Cöne, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Faik Öztrak, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan CHP’li Kadir Albayrak, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, daire müdürleri ile halk katıldı. Anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Valilik makamındaki tebriklerin kabulünün ardından törenler daha sonra Sahil Atatürk Bulvarı üzerindeki askerlerin resmi geçidiyle sona erdi. 

ÇORLU’DA DA TÖREN DÜZENLENDİ

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ndeki kutlama törenleri Kaymakam Levent Kılıç, 5'inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Şenol Alpaslan, Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan'ın katılımıyla Atatürk Anıtı'na yapıldı.

Çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının Atatürk Meydanı'ndaki tören sona erdi. Daha sonra Kaymakamlık makamında tebrikleri kabulün ardından Atatürk Meydanı'ndaki törenlere geçildi. Burada Cezayir, Paraguay ülkelerinden gelen gösteri guruplarının gösterileri sergilendi. Törene Kaymakam Levent Kılıç, 5. Kolordu Komutanı Tümgeneral Şenol Alpaslan, Belediye Başkanı Ünal Baysan, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer katıldı. Şiirlerin okunması ve gösterilerin ardından resmi geçit töreninde askeri birlikler geçiş yaptı.