Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı. Kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullanma hakkına sahip oldu. Yunanistan'daki gazetecilerin izlenimlerine göre 'Hayır' cephesi çok az farkla önde. Ancak sağlık bir anket sonucu yok. Sandıklar saat 19.00 sularında kapandı.

Yunanistan'dan gelen ilk sonuçlara göre halk yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'hayır' diyor. ‘Evet’ diyenlerin oranı yüzde 40 civarında kalınca 'hayır' diyenler kutlamalara başladı.

Oyların yaklaşık yüzde 87'si sayıldı.

'Hayır' : %61
'Evet': %39

Samaras istifa etti

Yunanistan'ın merkez sağ muhalif Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras parti liderliğinden istifa etti.
Geçen yıl Ocak ayına kadar Yunanistan'ın Başbakanı olan Samaras, 'Evet' kampanyasının öncülerindendi.
Sandıktan 'Hayır' oyu çıkması üzerine, Samaras'a istifa çağrıları yapılıyordu.

"HAYIR, YÜZDE 61'İN ÜZERİNDE OLACAK"
Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis referandumda "hayır" oyunun yüzde 61 çıkacağını söyledi.



YUNAN HALKINDAN AB'YE REST



Yunanistan halkı yaşadığı ekonomik dar boğazın ardından kreditörlerin nakit akışını yeniden sağlaması şartıyla öne sürdüğü şartları refarandum da reddetti. Komşuda sandık başına giden seçmenin yüzde 60'ı şartlara 'hayır' dedi. Resmi olmayan ilk sonuçların alınmasından sonra Başbakan Çipras, Yunananlıların tendite boyun eğmediğini ve demokrasinin kazandığını söyledi.

Yunanistan'da kayıtlı 9 milyon 855 bin seçmen 20 bine yakın sandıkta tarihinin en büyük ekonomik krizinden çıkış yolu bulabilmek için bugün sandık başına gitti. Sabah saat 07.00'da başlayan oy verme işleminde kreditörlerin nakit akışını yeniden sağlamak amacıyla ortaya koyduğu şartlar oy pusulasında 'Evet' ya da 'Hayır' olarak yer aldı. Yunanistan'da kayıtlı seçmenin yüzde…. Saat 19.00'e kadar sandık başına giderek tercihlerini yaptı. Oy verme işleminin sona ermesinden sonra alınan ilk sonuçlarda iktidardaki Sriza Lideri ve Başbakan Aleksis Çipras'ın istediği doğrultuda oyların büyük bölümünün 'hayır' yönünde olduğunun anlaşılması yüzleri güldürdü. Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın resmi olmayan sonuçlarına göre referanduma katılan seçmenlerin yüzde 60'ı kreditörlerin nakit akışını yeniden sağlaması şartıyla öne sürdüğü şartlara 'hayır' dedi.



Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Trakya'da da soydaşlar Başbakan Çipras'a destek verdi. Ocak ayındaki erken genel seçimlerde Sriza'dan üç milletvekilini meclise gönderen seçmenler Yunanistan ortalamasının üzerinde yüzde 67 hayır oyu kullandı. Sriza Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf, partisinin seçim bürosunda tebrikleri kabul etti. Yunanistan'da 25 Ocakta seçimlerinde iktidara gelen partisinin Başbakan Çipras aracılığı ile kreditörler ile yaklaşık 4-4.5 aydan beri süren bir müzakere süreci yürüttüğünü söyleyen Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf, “Avrupada hakim güçlerin Yunanistan gibi yoksul ülkeler grubunda sayılacak ülkelere herhangi bir tolerans tanımayacağını sinyalini verdi. Demokrasiye inanan bir sol hükümetin de Avrupaya karşı ve Avrupadaki hakim güçlere karşı gönderebileceği en iyi masaj halka gitmekti. Bir şekilde referanduma gidildi. Referandum sonuçları bizi hakikaten sevindiriyor. Yunan halkını ve özelliklede bizim bölgede ortalamanın da üzerinde hayır oyu veren Batı Trakya Türk azınlığını tebrik etmek istiyorum. Yarın itibariyle bakanlar kuru toplanacak. Bundan sonrada müzakere süreci farklı bir şekil alacak diye düşünüyorum" dedi.


Dört büyük anket araştırması sonuçlarına göre 'Hayır' oyları önde. Fakat bu araştırmalardan bazıları referandum öncesi yapılmıştı.

Anket sonuçları şöyle:

Metron Analysis: 'Evet' %48, 'Hayır' %52
GPO: 'Evet' %48.5, 'Hayır' %51.5
MARC: 'Evet' %48, 'Hayır' %52
MRB: 'Evet' %46 ila % 51, 'Hayır' %49 ila %54

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Avro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" kararını oyladı. Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyor.

EVET ÇIKARSA İSTİFA EDECEK

Yunanistan Başbakanı Çipras, sandıktan evet çıkarsa istifa edeceğini duyurmuştu. Ülkede başta Çipras olmak üzere ‘Hayır’ taraftarları ‘Yunan halkının onuru için AB’ye karşı direnmenin’ tek yol olduğunu savunurken, ‘Evet’ diyenler Avrupa Birliği üyeliği dışında kalan bir Yunanistan’ın krizden kafayı kaldıramayacağı görüşünü ifade ediyor.

YUNANİSTAN'IN KİME NE KADAR BORCU VAR?

Haftalardır bütün dünyanın izlediği Yunan ekonomik krizinde sırada Pazar günü gerçekleşecek referandum var. Peki Yunanistan'ın kime ne kadar borcu var? Habertürk'ün haberine göre Yunan Kamu Yönetimi Ajansı'nın açıkladığı detaylı borç listesi...

Yabancı bankalar
2.4 milyar Euro

National Bank of Greece
4.3 milyar Euro

Diğer borçlar
10.5 milyar Euro

Yunan bankaları
11 milyar Euro

Avrupa Merkez Bankası
20 milyar Euro

İspanya
25 milyar Euro

IMF
31 milyar Euro

Diğer Euro Bölgesi üyeleri
34 milyar Euro

İtalya
37 milyar Euro

Fransa
42 milyar Euro

Diğer tahviller
48.8 milyar Euro

Almanya
56 milyar Euro