Ankara- Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT), Yenimahalle ilçesindeki Marşandiz İstasyonu'nda yol kontrolü yapan kılavuz tren ile çarpıştı. Kazada 3'ü makinist 9 kişi yaşamını yitirdi, 86 kişi yaralandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 kişinin öldüğü 86 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında kusuru bulunduğu tespit edilen kontrolör, tren teşkil memuru(makasçı) ve tren hareket memuru 3 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, sabah 06.30'da, Anıttepe'deki Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'ndan hareket etti. 206 yolcusu bulunan tren, saat 06.36'da, Marşandiz İstasyonu'na girişinde yol kontrolünde görevli kılavuz tren ile kafa kafaya çarpıştı. Trenin 2 vagonu hurdaya döndü. İstasyondaki üst geçit de çarpmanın etkisiyle trenin üzerine çöktü. Büyük hasar gören kılavuz tren ise yaklaşık 30 metre savrularak ters dönüp raydan çıktı.

3'Ü MAKİNİST, 9 KİŞİ ÖLDÜ

Kazanın ardından çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi ile AFAD ekibi olay yerine sevk edildi. Kazada, 3'ü makinist, 6'sı yolcu toplam 9 kişi yaşamını yitirdi, 47 kişi yaralandı. Ekipler, enkazdaki yaralıları kurtarmak için çalışma yaptı. Yoğun çalışma sonucu enkazdan çıkarılan yaralılar, kaza yerinde yapılan ilk müdahalelerinden sonra Onkoloji Hastanesi, Gazi Hastanesi, Ankara Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Numune Hastanesi, Hacettepe Hastanesi ve Yenimahalle Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye altına alındı.

Kazada yaşamını yitirenlerin cansız bedenleri de çeşitli hastanelerin morguna kaldırıldıktan sonra enkazda ve vagonların içinde kalan olup olmadığı araştırıldı. Enkazda ve vagonlarda yapılan detaylı aramalarda ceset arama köpekleri de kullanıldı.

3 KİŞİ GÖZALTINDA


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tren kazasında yaralı sayısının 86'ya yükseldiği, kazada ilk belirlemelere göre kusuru olduğu belirlenen kontrolör E.E.E, tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. ve tren hareket memuru S.Y.'nin gözaltına alındığı açıklandı.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada; Yüksek Hızlı Tren ile kılavuz lokomotifinin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 9 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilerek, yaralı sayısının 86 olduğu kaydedildi. Yaşamını yitirenlerden 2'sinin Yüksek Hızlı Tren, 1'inin de kılavuz lokomotifi makinisti olduğu diğer 6 kişinin ise yolcu olduğu belirtildi. Kazayla ilgili başlatılan soruşturmada 3 cumhuriyet savcısının görev yaptığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Görevlendirilen Cumhuriyet Savcılarımız tarafından olay yerinde gerekli incelemeler yapılmış, soruşturma kapsamında ilgili tüm işlemlerin tamamı yerine getirilmiş, olayın kesin nedeninin tespiti için ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanarak gerekli talimatlar verilmiştir. Soruşturma kapsamında ilk belirlemelere göre olayın meydana gelişinde kusuru bulunduğu tespit edilen kontrolör E.E.E., tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. ve tren hareket memuru S.Y. haklarında gözaltı kararı verilmiş olup bu şüpheliler bakımından ve tüm yönleriyle soruşturmaya devam olunmaktadır."

ÖLEN MAKİNİSTLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Kazada ölen makinistlerin isimleri de belli oldu. Yüksek Hızlı Tren makinistleri Adem Yaşar ve Hulusi Böler ile kılavuz tren makinisti Kadir Ünal, kazada yaşamını yitirdi.

BAKAN TURHAN: KILAVUZ TREN, YOL KONTROLÜNDEN DÖNÜYORDU

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Ankara Valisi Vasip Şahin, kaza yerinde inceleme yaparak, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Turhan, saat 06.30'da Ankara Garı'ndan Konya'ya hareket eden trenin saat 06.36 sıralarında yol kontrolünden dönen lokomotif ile kafa kafaya çarpışması sonucu kazanın meydana geldiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Kaza yerinde saat 10.00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist arkadaşımız, 5 yolcumuz olay yerinde hayatını kaybetti. Hastaneye 48 yolcu sevk edildi, bunlardan 1'i de hastanede maalesef hayatını kaybetti. Toplam 9 vatandaşımız kaza sonucunda hayatını kaybetti. Olayın nedeni ile ilgili gerekli araştırma ve inceleme çalışmalarına başlanmıştır."


BAKAN TURHAN, HASTANEDE YARALILARI ZİYARET ETTİ

Bakan Turhan, ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedaviye alınan yaralıları ziyaret ederek, durumları hakkında bilgi aldı. Çıkışta açıklama yapan Bakan Turhan, "Burada 12 vatandaşımız yaralı olarak geldi. Bunlarda 4'ü taburcu edildi. Diğerleri müşahade altında. Yoğun bakımda olan yaralılarımız var. Böyle kazalar yaşanmamasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Vali Vasip Şahin de kazanın nedeninin yapılacak teknik incelemeden sonra ortaya çıkacağını açıkladı.

YARALI DOKTORA ÖĞRENCİSİ KAZAYI ANLATTI

Kazadan yaralı kurtulan Gazi Üniversitesi doktora öğrencisi H.Ç., kaza anını anlattı. İlk vagonda son sıralarda oturduğunu anlatan H.Ç., "Tren hareket ettikten 6-7 dakika sonra kaza meydana geldi. Biranda her taraf birbirine girdi. Bulunduğumuz vagon preslenmiş gibi oldu. Yaklaşık 10 dakika sonra ambulanslar geldi" dedi.

Kazadan yara almadan kurtulan bir yolcu ise "Gardan hareket edeli 10 dakika falan olmuştu. Tren henüz hızını artırmamıştı. Bu sırada tren raydan çıktı" dedi.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tren kazasıyla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, kaza soruşturmasında 3 savcının görevlendirildiği belirtildi.

TREN SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan kaza nedeniyle, Ankara- Konya arasındaki 09.15 ve 11.30 tren seferleri karşılıklı iptal edildi. Konya'dan Ankara istikametine 09.15'te gidecek vatandaşlar, sefer iptal edilince yola çıkamadı. Seferi iptal olan yolcuların bilet ücretleri geri iade edildi.

KAZADA ÖLEN PROFÖSER, KONYA'DA PANELE KATILACAKTI

Ankara Yenimahalle'deki tren kazasında yaşamını yitiren 9 kişinin otopsi işlemleri, Ankara Adli Tıp Kurumu’nda sürerken, kurum önünde bekleyen yakınları ise gözyaşlarına boğuldu.


Kazada ölen Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın, Konya Bilim Merkezi'nde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılmak üzere trene bindiği belirtildi. Albayrak'ın, ‘Atomun Mikro Dünyasına Gizemli Yolculuk’, ‘Robotların Geçmişi ve Geleceği’, ‘Gökbilim’ konularının ele alınacağı panelde öğrencilerle buluşmak için yola çıktığı kaydedildi. 2 çocuk babası Prof. Dr. Berahitdin Albayrak'ın, bir süre önce de eşinin vefat ettiği kaydedildi.

DOKTOR, GÖREV YAPTIĞI HASTANEYE GİDİYORDU

Kazada ölen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Tahsin Ertaş’ın ise Konya'da haftada 2 gün görev yaptığı özel hastaneye gitmek üzere trene bindiği ortaya çıktı. Ankara'da oturan ve Diyarbakır nüfusuna kayıtlı Dr. Ertaş’ın Adli Tıp Kurumu önünde bekleyen yakınları da büyük üzüntü yaşadı.

Ertaş’ın arkadaşı Cihat Can, “Haftada 2 gün iş için gidip geliyordu. Sabah duyunca şok olduk. Yetişmiş, etrafına yararlı olan çok sevilen bir insandı. Eşi Ankara'da öğretmendi. 2 çocuğu vardı" dedi.

Kazada, HDP’nin Bozova Belediye Başkan aday adayı Yusuf Yedim de yaşamını yitirdi. Ölenlerin cenazeleri, otopsi işlemlerinden sonra yakınlarına teslim edilecek.

KAZADA ÖLEN 9 KİŞİNİN İSİMLERİ


Makinistler Adem Yaşar, Hulusi Beler, Kadir Ünal, yolcular Yusuf Yetim, Tahsin Ertaş, Arif Kahan Ertik, Berahitdin Albayrak, Kübra Yılmaz, Ebru Erdem Ersan.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NDEN TAZİYE MESAJI

Kazada ölen Prof. Dr. Berahitdin Albayrak için yarın Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde tören düzenlenecek. Albayrak'ın cenazesi, Kocatepe Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek. Ankara Üniversitesi'nin resmî Twitter hesabından yapılan açıklamada, Prof. Dr. Albayrak'ın tren kazasında hayatını kaybettiği belirtilerek 'Acı Kaybımız' notuyla taziye mesajı yayımlandı.

Kazada hayatını kaybeden Dr. Tahsin Ertaş'ın cenazesi de Karşıyaka Mezarlığı Camisinde yarın Cuma namazı sonrasında kılınacak cenaze namazının ardından Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecek.

Makinist Hulusi Böler de yarın memleketi Tokat'ta defnedilecek.

ARACINI ÇALIŞTIRAMAYINCA HAYATTA KALDI


TCDD Yüksek Hızlı Tren’de (YHS) görev yapan makinist Ahmet Turan Demir, sabah kar nedeniyle otomobilini çalıştıramayınca hayatta kaldığı ortaya çıktı.

Eryaman’da oturan, Ankara-Konya hattındaki Yüksek Hızlı Tren’de görevli Ahmet Turan Demir, iddiaya göre sabah kar nedeniyle otomobilini çalıştıramadı. Telefonla Gar’daki arkadaşlarını arayan Demir, durumu anlatarak Eryaman’daki istasyondan trene bineceğini söyledi. Ankara Garı’ndan hareket eden tren, Eryaman İstasyonu’na bir durak kala Marşandiz İstasyonu’nda kılavuz tren ile çarpıştı.

Kazada Yüksek Hızlı Trende görevli makinistler Adem Yaşar ve Hulusi Böler yaşamını yitirdi. Aracını çalıştıramadığı için Ankara Garı’ndan trene binemeyen Ahmet Turan Demir ise hayatta kaldı.

Ahmet Turan Demir, kazada 3 makinist arkadaşını kaybettiğini, büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN EN HIZLI TRENİ

Ankara-Eskişehir hattında saatte 250 kilometre hıza ulaşabilen hızlı trenin ardından, Türkiye’nin hizmete giren ikinci hızlı treni olan Ankara-Konya Hızlı Treni, 25 Mayıs 2015 tarihinde ilk seferini yaptı. 306 kilometre mesafeyi 1,5 saatte kat edebilen tren, TCDD tarafından Alman Siemens firmasına yaptırıldı. Saatte 320 kilometre hıza ulaşabilen hızlı tren, 111'i business, 333'ü ekonomi sınıf olmak üzere 444 yolcu kapasiteli. 16 kişi oturma kapasiteli bir restoran, 2 adet tekerlekli sandalye yeri, vagon tavanlarında yolcu bilgilendirme amaçlı monitörler ve engelli yolculara yönelik alanlarda personelle iletişim sağlanması için dahili telefonlar yer alan hızlı trenin turkuaz rengi ise TCDD’nin yaptığı anket sonucu vatandaşlar tarafından belirlendi. Almanya'da üretimi yapılan YHT, Sakarya'daki TÜVASAŞ tesislerinde turkuaza boyandı. YHT'lerde araç güvenliği ve tren kontrol sistemi olmak üzere 2 güvenlik sistemi bulunuyor.

SON 76 YILDA TREN FACİALARI

Türkiye’nin demir yollarında yaşanan ölümlü ilk hızlı tren faciası olarak tarihe geçecek olan kazada ölenlerle birlikte son 76 yılda tren kazlarına kurban verilen kişi sayısı 800’ü geçti. Makinist hatası, mekanik sorunlar ve raylarda yaşanan problemler nedeniyle yaşanan kazalarda 900’e yakın vatandaş da yaralandı. En çok ölümün yaşandığı kaza ise 20 Ekim 1957’de İstanbul Yarımburgaz’da meydana gelen kaza oldu. 2 yolcu treninin çarpıştığı kazada, 95 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.

TCDD istatistiklerine göre demiryollarında son 76 yılda yaşanan 60’a yakın tren faciasında en fazla ölümün yaşandığı kazalar şöyle:

* 7 Ekim 1945: Erzincan Bağıştan’da 2 yolcu treninin çarpışması sonucu 40 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.

* 9 Ekim 1948: Ankara’da yolcu treninin raydan çıkması sonucu 38 kişi öldü, 103 kişi yaralandı.

* 17 Mayıs 1952: Niğde Ulukışla’da yolcu treninin raydan çıkması sonucu 31 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

* 30 Nisan 1961: İstanbul Kartal Cevizli’de 2 yolcu treninin çarpışması sonucu 15 kişi öldü, 70 kişi yaralandı.

* 31 Ekim 1972: Konya’dan İstanbul’a giden yolcu treninin Eskişehir’de yük trenine çarpması sonucu 38 kişi öldü, 45’i ağır 90 kişi yaralandı.

* 5 Ocak 1979: Ankara Sincan’da Anadolu Ekspresi, Boğaziçi Ekspresi’ne çarptı, 20 kişi öldü, 136 kişi yaralandı.

* 9 Ocak 1979: Ankara Behiçbey Mevkii’nde 2 banliyö treninin çarpışması sonucu 32 kişi öldü, 81 kişi yaralandı.

* 3 Mayıs 1980: İzmit’te 2 yolcu treninin çarpışması sonucu 17 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.

* 7 Haziran 1980: Kayseri’de bir yük treniyle Van Gölü Ekspresi’nin çarpışması sonucu 25 kişi öldü.

* 22 Temmuz 2004: İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya’nın Pamukova İlçesi’nde raydan çıkarak devrildi, 41 kişi öldü, 74 kişi yaralandı.

* 27 Ocak 2008: İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi Kütahya yakınlarında raydan çıktı, 9 kişi öldü.

* 27 Ağustos 2009: Bilecik Bozüyük’te Eskişehir-İstanbul seferini yapan trenin hemzemin geçitte iş makinesine çarpması sonucu trende bulunan 5 kişi öldü.

* 8 Temmuz 2018: Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek üzere hareket eden yolcu treninin lokomotif ve ilk vagonunun geçişinden sonra, menfezin altındaki toprak kayması sonucu raylar boşlukta kaldı. Trenin 5 vagonu, Sarılar Mahallesi yakınındaki araziye devrildi. Kazada 24 kişi öldü, 318 kişi de yaralandı.