Ahmet Hamsici'nin başkanlığında toplanan HSYK 3. Dairesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, savcılar Zekeriya Öz ve Muharrem Akkaş ile operasyona katılan savcılar ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkındaki ihbar ve şikayetleri ele aldı. Toplantı sonunda, Çolakkadı, Öz, Akkaş ve diğer savcılar ile Emniyet Müdürü Altınok hakkında inceleme yapılması kararı verildi.

Üçüncü Daire, hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını Kurul müfettişleri veya müfettiş yetkisine haiz kıdemli hakim veya savcı eliyle araştırma ve gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemleri için teklifte bulunuyor.

Hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturması sonucu hakkında karar vermek, disiplin veya suç soruşturma ve kovuşturması nedeniyle geçici yetkiyle yer değiştirmesine veya görevden uzaklaştırılmasına karar vermek, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar vermek ise HSYK İkinci Dairenin görevleri arasında yer alıyor.

AÇIKLAMA YAPILMAMASI UYARISI

HSYK 3. Dairesi, Büyük Rüşvet operasyonunun ikinci dalgasında görevli savcılarla ilgili inceleme kararı verirken, gözaltı emrini yerine getirmeyen İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında da işlem yapılması için harekete geçti.

HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici, toplantı sonrası tüm üye ve hakimlerine hiçbir şekilde açıklama yapılmaması uyarısı yaptı ve açıklama yapanların sorumlu olacağını belirtti. HSYK, internet sitesinden açıklama yapmaktan da vazgeçti.

KENDİ YASALARI VURDU

2005 yılında yapılan değişiklikle en üst kolluk amirlerinin de hakim ve savcılar gibi yargılanır düzenleme çerçevesinde İstanbul Emniyet Müdürü'ne de inceleme izni verildiği belirlendi.

HSYK İLK KEZ BİR EMNİYET MÜDÜRÜNE İNCELEME İZNİ VERDİ

Böylece HSYK ilk kez bir emniyet müdürüne inceleme izni vermiş oldu.

İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ: HER ŞEYDE HAYIR VARDIR

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, HSYK'nın kararı hakkında ''Her şeyde hayır vardır. Bilgim yok" yorumunda bulundu.