Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç için merhum Vehbi Koç'un oğlu Rahmi Koç'a yıllar önce yazdığı mektup tekrar gün yüzüne çıktı. Mektup sosyal medyada kısa sürede binlerce kez paylaşıldı.

Türkiye tarihinin efsanevi iş adamı Vehbi Koç'un, torunları için oğlu Rahmi Koç'a yazdığı mektup yıllar sonra tekrar gündeme geldi. İşte, Gönderilen: Bay Rahmi M. Koç, Gönderen: Vehbi Koç şeklinde başlayan o mektup:

“Mustafa RAM’da çalışıyor. Ömer’i Alpay Bağrıaçık Bey’in yanına vermişsin. Ali’yi de RAMERİKA’ya verdin. Bu çocukların iyi yetişmeleri şart. Fakat onlara ‘Rahmi Koç’un oğlu’ muamelesi yapıldığını görüyorum ve çok üzülüyorum. İstedikleri yere, diledikleri seyahati yapabiliyorlar. Kimse sesini çıkaramıyor.

Onun için çalıştıkları şirketlerin müdürlerine özel olarak aşağıdakine benzer bir mektup yazman lazım

Mesela Mustafa için ‘Oğlum Mustafa Koç şirketinizde çalışıyor. İyi yetişmesi için Mustafa’nın diğer memurlar gibi işe muntazam gelmesi-gitmesi ve verilen vazifeyi hakkıyla yapması lazım. Kendilerine hiçbir şekilde Rahmi Koç’un oğlu muamelesi yapılmaması ve Mustafa’ya da bu hissin verilmemesi icap eder. Mustafa hakkında her 3 ayda bir bana gizli olarak bilgi vermenizi rica edeceğim."

Daha sonra torunlarına bir mektup yazıp, gazeteden kestiği bir haberi yolluyor: Üniversite sınavını kazanan bir gençle ilgili... “Sizlerin de bu şekilde gazeteye geçmenizi ne kadar isterim” diyor ve ekliyor: “Bir baba oğluna bir apartman bırakacağı yerde en iyi şekilde yetiştirebilirse bu, 3 apartman yerine geçer.”

İŞTE MEKTUBUN ORİJİNAL HALİ:



VEHBİ KOÇ YAŞADIĞI HER ŞEYİ YAZMIŞ


“Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç” kitabının yazarı Can Dündar 2008 yılında düzenlenen Vehbi Koç’u anma gecesinde kitabın hazırlık aşamaları ve Koç Ailesi’nin arşivinde yaptığı çalışmayı şöyle anlatmıştı:

Bir araştırmacı arkadaşımla, bunca yıl iki kilit altında tutulan “sırlar odası”na girdik. İlk dosyanın kapağını açınca nasıl bir ayrıcalığa kavuştuğumu anladım. Bir belgeselci için gerçekten hazine bulmaya eşdeğer bir duyguydu bu...

Çünkü Vehbi Koç, diğer tüm özelliklerinin ötesinde, Türkiye’de başka örneğini görmediğim bir belgeci...Bir defa her attığı adımı saati saatine ajandasına kaydediyor.

Bir görüşmeye mi gidecek, sekreteri Suzan Boray’ı çağırıp görüşeceği konuları, söyleyeceği lafları tek tek yazdırıyor. Bununla yetinmiyor, görüşme dönüşü neler görüştüklerini de not ettiriyor.

Çocuklarına nasihat mi edecek, bunu yazılı yapıyor. Mesela torunu Mustafa Koç’un sünnet düğününde hediye edeceği 50 bin liralık hisse senedinin yazısı o arşivden çıktı. Oğlu Rahmi Koç’a “İngilizce yetmez, Almanca da öğren” diyen tavsiyesi de...

Ev halkına hitaben yazdığı “Suyumuz çok azaldı, idareli kullanın” talimatı da... Okuduğu dualar da... Gördüğü rüyalar da... Yaptığı yardımlar da... Hepsi arşivde kayıtlıydı.