SULTANAHMET’te turist rehberliği yapan Hayri Erdoğdu, halk arasında ’hanutçu’ diye tabir edilen 2 kişi tarafından saldırıya uğradığını iddia ederek şikayetçi oldu. Şikayetin davaya dönüşmesinin ardından ilk kez hakim karşısına çıkan sanık Mustafa Obut, suçu kabul ederek, "Olay günü şikayetçiyle aramızda çıkan tartışma sırasında önce ben kendisine vurdum, o da bana vurdu. Bu şekilde kavga ettik" dedi.

İstanbul Rehberler Odası (İRO) üyesi Hayri Erdoğdu’nun 3 Mayıs 2014 tarihinde Sultanahmet Camii’nin girişinde uğradığı saldırıya ilişkin davanın görülmesine başlandı. İstanbul 74. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya müşteki rehber Hayri Erdoğdu ve sanık Mustafa Obut katıldı, diğer sanık Kemal Tavşancı ise katılmadı.

SUÇLAMAYI KABUL ETTİ

Kimlik tespitinde turizm işçisi olduğunu ve aylık gelirinin bin TL olduğunu söyleyen sanık Mustafa Obut, lise mezunu olduğunu ve 2 çocuğu olduğunu söyledi. Sanık Obut savunmasında yüklenen suçu kabul ettiğini belirterek, "Olay günü şikayetçiyle aramızda çıkan tartışma sırasında önce ben kendisine vurdum, o da bana vurdu. Bu şekilde kavga ettik. Diğer sanık Kemal ise şikayetçiye hiçbir şekilde vurmadı. Benden başka şikayetçiye vuran olmadı" dedi.

"İZİNLERİ OLMADAN REHBERLİK YAPMAKTADIRLAR"

Müşteki Hayri Erdoğdu ise, "Şikayetçiyim davaya katılmak istiyorum. Sultanahmet Camii avlusunda hanutçuluk yapan sanık Mustafa Obut ile aramızda tartışma çıktı. Yanındaki birkaç kişiyle beraber bana vurmaya başladı. Yaralandım, gözlüğüm kırıldı. Bizim mesleğimizde halk arasında izinsiz turist rehberliği yapan kişilere hanutçu denmektedir. Sanıklardan birisi İngilizce konuşan bir gruba rehberlik yapabileceğini söyleyince ben de kendisini uyardım. Aramızda tartışma çıktı. Sultanahmet Camii’nde biz turist rehberi olarak benzer sıkıntıları yaşıyoruz. Hanutçu diye tabir ettiğimiz kişiler herhangi bir izinleri olmadan burada rehberlik yapmaktadırlar. Biz bunların tehditi altındayız. Diğer rehber arkadaşlarımız da aynı sıkınıtıları yaşıyorlar. Bu nedenle duruşmaya gelerek bize destek oldular" diye konuştu. Duruşma diğer sanık Kemal Tavşancı’nın dinlenmesi için ertelendi.

SANIKLARIN 2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 3 Mayıs 2014 tarihinde Sultanahmet Camii avlusunda müşteki Hayri Erdoğdu şüpheliler Mustafa Obut ile Kemal Tavşancı arasında turistlere rehberlik yapma meselesi nedeniyle tartışma çıktığı anlatıldı. Şüphelilerin tekme ve yumrukla müştekiye vurduğu Adli Tıp’tan alınan raporda müştekinin basit bir tıbbi müdahaleyle yaralandığı belirtildi. İddianamede, iki şüphelinin "Kasten yaralama" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

"YAPTIĞINIZ YASAL DEĞİL DEDİĞİMİZDE TEHDİT EDİYORLAR"

Adliye önündeki alanda kendisine destek olmaya gelen rehber arkadaşlarıyla açıklama yapan Hayri Erdoğdu, "15 yıldır turist rehberliği yapıyorum, son yıllarda ’hanutçu’ dediğimiz kokartsız rehberlik yapmaya çalışan insanlar mağazalarla anlaşıyorlar ve bunlar Sultanahmet Camii civarında kümelenip müşterilerimizi rahatsız edip para karşılığında camileri gezdirme yoluna gidiyorlar. Bunları ikaz ettiğimizde yaptığınız yasal değil dediğimizde tehdit ediyorlar. Benim davam ilk dava ama birkaç arkadaşın daha başına geldi. Sanırım 3 dava daha açılacak" dedi.

"ŞÜKRET KADINSIN, BEN KAÇ KİŞİYİ DÖVDÜM"

Aynı şekilde saldırıya uğradığını iddia eden Ceren Açıkgöz de "Profesyonel turist rehberleri olarak son dönemde Sultanahmet’te büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ben de bundan bir ay kadar önce Sultanahmet iç avlusunda 15-20 dakika kadar sonra keyfi bir kararla artık o kapıdan giriş olmadığı söylendi. Nasıl böyle keyfi bir şey olduğunu söylediğimde o ’hanutçu’ denilen şahıslardan biri el kol işaretleriyle şuraya gideceksiniz diye yüksek sesle yönlendirme yaptı. Bizimle yüksek sesle konuşamayacağını söylediğimde beni tehdit etti ve beni dövebileceğini söyledi. ’Şükret kadınsın, ben kaç kişiyi dövdüm. Mahkemeye de giderim. Bir kapıdan girerim diğer kapıdan çıkarım nasıl olsa’ diyebilecek fütursuzlukta davranıyorlar" diye konuştu .